Blog

„Tehnocratul” Ponta si pomenile electorale

Dupa ce si-a inchipuit ca este social-democrat sau ca „merge la DNA ca orice om normal”, Victor Ponta ne-a anuntat la televiziunea prietenului Sebastian Ghita ca el este „un general manager” si „un tehnocrat”. 

Ponta a reluat de vreo trei ori in emisiune formula ca ar fi „tehnocrat”. Greu de crezut ca premierul nu are proprietatea termenilor folositi. Intelege foarte bine ce pretinde ca ar fi.

Premierul Romaniei este un „tehnocrat” care, desi nu mai este presedintele PSD, are sprijinul politic al partidului din care face parte. Inchipuitul tehnocrat are sustinerea partidului aflat la guvernare, pozitie politica din care a convins Opozitia la negocierea Codului Fiscal ca TVA trebuie sa fie redus de anul viitor la 20%, si ca aceasta reducerea este sustenabila simultan cu marirea salariilor medicilor cu 25%. Si, probabil, cu alte cresteri de cheltuieli publice.

Tehnocratul inchipuit nu a luat deloc in calcul consecintele unei spirale a maririi salariilor bugetarilor. Si nici nemultumirirle sociale ale acestei deschideri a Cutiei Pandorei care va antrena, potrivit Consiliului Fiscal, un deficit de 5%. Pentru ca desi spune despre el ca ar fi tehnocrat, premierul Ponta actioneaza eminamente politic cu gandul la alegerile de anul viitor.

Pomenile electorale suprapuse cu relaxarea fiscala au fost criticate de Consiliul Fiscal si de BNR abia dupa introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari (care trec de 4.000 de lei în cazul parlamentarilor cu trei sau mai multe mandate) si dupa majorarea salariilor inaltilor demnitari (pentru Presedinte, premier, sefii celor doua Camere etc). Politicienii declansau caruselul cresterilor salariale cu propriile venituri.

Pensii mai mari pentru diplomati, personalul consular si functionarii publici parlamentari. Pensii de serviciu pentru aviatori si personalul navigant. Marirea salariilor angajatilor Guvernului si ai Administratiei Prezidentiale. Bomba a cazut o data cu anuntul majorarii cu 25% a salariilor din sistemul sanitar. Profesorii si functionarii publici solicita si ei acum majorari semnificative.

Iluzia pe care o vinde politicianul Ponta este aceea ca in ciuda tuturor avertismentelor apocaliptice ale expertilor, economistilor sau finantistilor, el este specialistul “rational si independent politic” care stimleaza cresterea economica reducand taxele si care creste nivelul de trai marind salariile.

Pozand in tehnocrat, Victor Ponta incearca sa il faca uitat pe politicianul Ponta care a esuat in partid si in alegerile prezidentiale. Un tehnocrat insa are de partea sa autoritatea stiintifica. Un tehnocrat este validat de comunitatea oamenilor de stiinta din care face parte, spre deosebire de politrucii care sunt numiti in functii publice pe criterii de partid.

„Tehnocratul” Ponta nu este nici finantist, nici economist. Iar in privinta doctoratului in drept, mai multe comisii stiintifice (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si Consiliul de Etica al Universitatii din Bucuresti) s-au pronuntat ca lucrarea sa este un plagiat.

Acest articol a fost publicat pe ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *