Ziua Libertății Presei: ReStart – pentru un jurnalism de calitate

Ziua Libertății Presei: ReStart – pentru un jurnalism de calitate

De Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2021, împreună cu Agenția Națională de Presă AGERPRES și cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind am relansat proiectul “ReStart – pentru un jurnalism de calitate”. Din partea FJSC am semnat la Casa Presei acordul de parteneriat alături de directoarea ANP AGERPRES, Claudia Nicolae și de Cristi Godinac , Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind. Continue reading

„Alegerile din SUA” în Polis: platformele digitale, Twitter & Facebook, contra Trump

„Alegerile din SUA” în Polis: platformele digitale, Twitter & Facebook, contra Trump

Semnalez apariția numărului 31 al revistei Polis/2021, cu tema „Alegerile din SUA” din 2020.

Bucuria publicării este cu atât mai mare cu cât, așa cum îi mărturiseam recent și jurnalistului Mirel Bran la RFI , concentrarea atenției de fiecare zi pe administrarea și modernizarea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Univ. din București și pe dezvoltarea proiectelor pentru studenți permit mai puțin timp pentru cercetare și pentru viața de familie. Celui căruia îi sunt recunoscător este profesorul de la Iași, Sorin Bocancea, care a insistat și m-a încurajat în ultimele luni să duc la bun sfârșit această cercetare științifică asupra discursului din New York Times cu privire la mizele și efectele disputei platformelor digitale, Twitter și Facebook, cu președintele Trump din anul alegerilor prezidențiale americane încheiat momentan cu ștergerea contului lui Donald Trump de pe Twitter.

Așa a apărut articolul științific “Giganții IT, Twitter și Facebook versus Trump. Cenzură sau combaterea fake news?”, în acest număr al revistei Polis, coordonat de Georgeta Condur.

Printre contributori îi puteți citi pe Iulian Chifu, Alexandru Lazescu, Alexandru Grumaz, Dan Pavel, Robert Adam, autorii îmbogățind perspectiva asupra alegerilor americane cu abordările științelor pe care le reprezintă.

Despre FJSC si impactul noilor tehnologii asupra jurnalismului, la RFI

Despre FJSC si impactul noilor tehnologii asupra jurnalismului, la RFI

La RFI România, pe 26 martie 2021 de la 17h30 la 18h00 și în reluare sâmbătă, 27 martie, după știrile de la ora 11h00, în dialog cu realizatorul, trainerul și regizorul Mirel Bran despre “Jurnalism ca artă de a țese o poveste”, despre cum impactează platformele digitale industria comunicării și profesia de ziarist.

O dezbatere despre misiunea facultății și viziunea decanului FJSC despre rolul presei tradiționale, al jurnaliștilor profesioniști și al educației media în societatea democratică.

Simfonica TV, inspirat de Arte și Mezzo, o televiziune școală pentru studenții la Jurnalism

Simfonica TV, inspirat de Arte și Mezzo, o televiziune școală pentru studenții la Jurnalism

Simfonica TV este un post de televiziune românesc care a primit recent licența CNA și care este inspirat după formatul canalelor Mezzo și Arte, cu producție de emisiuni, interviuri și documentare după modelul fostului TVR Cultural. Postul Simfonica TV va fi pe cablu din luna septembrie 2021.

La începutul lunii februrie, la sediul FJSC am semnat un protocol de colaborare cu Richard Tufeanu, administrator Simfonica TV, si cu partenerii lor de la Asociația Revistei TIMPUL & Timpul TV, reprezentați de Mihai Vacariu, prin care am convenit ca studenții FJSC să facă stagii de practică la Simfonica TV, precum și la noile lor proiecte online, Radio Total și Timpul TV. Educația media se va îmbina cu practica profesională într-o televiziune cu content cultural și jurnalistic de calitate.

După modelul de parteneriat pe care Facultatea de Jurnalism îl are deja cu LinkPressTV (anul trecut am semnat un acord de colborare prin care studenții la Jurnalism au produs și prezentat emisiunea săptămânală Student Show live), studenții FJSC vor putea colabora (online și din studio) de luna martie ca reporteri, redactori, editori, prezentatori și realizatori de emisiuni pentru Simfonica TV, Timpul TV și Radio Total.

FAKE-NEWS CHALLENGE

FAKE-NEWS CHALLENGE

SNSPA & FJSC organizează joi, 17 decembrie 2020, de la ora 16.30 concursul Fake News Challenge adresat studenților la facultățile de comunicare și jurnalism.

10 echipe de câte 3 studenți concurează pentru a identifica ce este Fake news și ce este Real news, pe baza unui brief și urmând pașii indicați în Handbook-ul combaterii dezinfomării online pregătit în cadrul proiectului ”Technology-driven resilience for countering anti-NATO disinformation” (Asociația Eurocomunicare și NATO).

Etape și calendar:

I. Înscriere echipelor (în limita a 10 echipe, în ordinea înscrierii): luni, 7 decembrie 2020. Înscrierile (pe echipe) se fac accesând acest link.

II. Echipele primesc brieful miercuri, 9 decembrie 2020 și au la dispoziție o săptămână să rezolve cerințele.

III. Live Zoom event, cu streaming pe Facebook, data: joi, 17 decembrie 2020, ora 16:30

o Echipele prezintă rezultatele si argumentele lor, pe baza brief-ului.

o Juriul alege câștigătorii locurilor I, II și III

o Decernarea premiilor (care vor consta în diverse device-uri tech)

Voi fi membru al juriului alături de Alina Bârgăoanu, profesor universitar doctor, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, Maria Țoghină, jurnalist Radio România Actualități și prof. dr. Delia Balaban, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Fake News Challenge

Hackathonul Jurnaliștilor @ FJSC

Hackathonul Jurnaliștilor @ FJSC

Eli Șerban de la Google, Cristian Herghelegiu și Dan Berteanu de la Bittnet Group au venit spre FJSC cu propunerea organizării unui Hackathon pentru Jurnaliști pe teme de tehnologie! Am susținut imediat proiectul. Mai ales pentru că această competiție este dedicată ]n exclusivitate studenților la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din anii 2 și 3 licență, master an 1 și 2, proaspeți absolvenți și alumni care doresc să scrie despre tehnologie și inovație IT.

Scopul final al Hackathonului este semnarea unui contract de colaborare al celor mai buni autori de articole pe teme de tehnologie cu una din companiile Dendrio, Bittnet Training, Elian Solutions, branduri de web services și educație din cadrul Grupului Bittnet.

Înscrierea la Hackathon se poate face până pe 25 noiembrie 2020, ora 12:00, studenții pot participa individual sau în echipe de maxim 3 persoane.

Pe 25 noiembrie ora 16:00, toți participanții la competiție sunt invitați la un eveniment online organizat pe platforma Microsoft Teams pentru a stabili temele propuse, pentru a fixa publicul țintă către care vor fi adresate articolele înscrise în competiție și pentru a îi cunoaște pe membrii juriului.
Hackathon-ul Jurnaliștilor se va desfășura în noiembrie și decembrie și cuprinde mai multe etape:

Acoperirea evenimentului Cisco Connect Romania 2020 (pe baza sesiunilor înregistrate pe care vi le vom pune la dispoziție);
Acoperirea evenimentului Microsoft Tech Days 2020 (unde va trebui să vă înregistrați și să vizionați live evenimentul și sesiunile tehnice);
Acoperirea evenimentului Amazon Web Services – AWS re:Invent 2020 (unde va trebui să vă înregistrați și să vizionați live evenimentul și sesiunile tehnice).

Pentru fiecare dintre aceste evenimente studenții vor înscrie în competiție câte 3 articole (minim 700 cuvinte ficare). Concurenții vor scrie unul dintre articole despre trendurile, noutățile sau schimbările anunțate în sesiunile de deschidere ale evenimentelor: Cisco Connect, Microsoft Tech Days și AWS re:Invent și alte două articole la alegere din sesiunile tehnice.

Înscrierile la Hackathon se fac pe pagina competiției: https://www.dendrio.com/hackathon-tehnologie/ prin completarea formularului. Tot acolo va fi publicat clasamentul intermediar, la 3 zile după fiecare deadline. Pe pagina Hackathon-ului regăsim și premiile în bani (1000 euro pentru locul I, 500 euro pentru locul 2, 300 de europentru locul 3 și câte 100 de euro pentru fiecare echipă ale cărei articole au intrat în concurs) care se vor acorda la finalul celor 2 luni de marathon journalistic pe teme de tehnologie și inovație.

Hackatonul-Jurnalistilor-SM