Serile FJSC

Serile FJSC

“Serile FJSC” sunt un eveniment lunar cu intrare libera adresat studentilor Universitatii din Bucuresti. La aceste dezbateri publice sau proiectii urmate de mese rotunde sunt invitati studenti la stiintele comunicarii, jurnalism, marketing, PR si advertising, stiinţe politice, sociologie, drept. Intalnirile tematice cu oameni de succes sau cu modele profesionale sunt un bun prilej pentru studentii FJSC de a lasa un CV sau o carte de vizita invitatilor, de a se inscrie intr-un internship sau la practica. “Serile FJSC” sunt un eveniment non-profit si au ca misiune dezvoltarea profesionala a studentilor.

Target

 • Publicul principal: studentii FJSC si studentii universitatilor din Bucuresti si din tara, angajati sau cu intentia de a intra pe piata media.
 • Public secundar: jurnalisti, specialisti din PR si publicitate, bloggeri, analisti politici si media, lideri de opinie.
 • Public potential: cetateni interesati de subiectele anuntate public.

Obiective

 • Sa adune la un loc, la aceeasi masa oameni de PR, jurnalisti consacrati, publicitari, creativi, comunicatori, studenti interesati sa intre pe această piata, dar si analisti, sociologi, lideri de opinie preocupati de probleme de interes public sau profesional.
 • Sa prezinte transparent piata media si de publicitate din Romania.
 • Sa usureze contactul dintre oferta de media si studentii preocupati de piata muncii media din Romania.
 • Sa dezbata probleme care tin de functionarea libera a presei si sa evidentieze modul cum pot fi tratate obstacolele in calea libertatii de exprimare, precum ingerinta politicului sau economicului in spatiul redactional.
 • Sa functioneze ca spatiu informal de dezbateri libere – moderate de reprezentanti din spatiul academic si sa construiasca astfel spatiul public romanesc.

Moderator și initiator Serile FJSC

Conferențiar univ. doctor Antonio Momoc
(foto din 2005)

 

2005

2005

Conceptul Serile FJSC s-a nascut o data cu dezbaterea declanşata spontan dupa vizionarea filmului documentar despre Revolutia romană “1989. Sange si catifea”. Pe 22 noiembrie 2005 Antonio Momoc l-a avut ca invitat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti pe autorul filmului documentar, regizorul Cornel Mihalache.

Dezbaterea de la etajul 6 nu a ramas fara urmari in mass-media din Romania: Mihalache i-a invitat la TVR1 pe studentii FJSC la dezbaterea 16 ani de la Revolutie. A facut apoi si un film documentar, Ora de curs, cu discutia si interventiile studentilor de la jurnalism despre ce stiu sau cum isi amintesc ei anul 1989.

2006

2006

6 martie 2006

“Presa, cea de-a patra putere… a politicienilor?
Televiziunea si radioul public – serviciu public sau instrument politic?”

Invitati:

 • Ionut Iamandi, redactor sef adjunct Radio Romania Actualitati a vorbit despre dificultatea Radioului public de a obtine independenta de puterea politica dupa 2004, in conditiile legii de functionare a SRR.
 • Adrian Moise, presedintele Federatiei Sindicatelor din SRR a vorbit despre conflictul de interese si concursurile ilegale din SRR de dinainte si după 2004.
 • Razvan Martin si Liana Ganea de la Agentia de Monitorizare a Presei, coordonatori ai programului FreeEx au prezentat Rapoartele de monitorizare ale AMP dezvaluind ingerinta editoriala din partea politicului inainte si dupa alegerile generale din 2004.

12 aprilie 2006

“Cum ne alegem modelele profesionale, culturale, umane?”

Andi Moisescu si Cristian Tudor Popescu (cover photo) au fost alesi printr-un sondaj al preferintelor studentilor FJSC sa le vorbeasca tinerilor despre modul cum isi alege profesionistul in devenire modelul profesional consacrat. CTP si Moisescu au umplut sala pana la refuz cu studenti gata sa le soarba cuvintele. Pe parcursul discutiilor, CTP a marturisit ca a fost placut surprins de calitatea intrebarilor studentilor FJSC.

Andi Moisescu a glumit la inceputul dezbaterilor ca, de fapt, si el ar fi venit la Serile FJSC sa il asculte pe ziaristul Cristian Tudor Popescu. La un moment dat, descriind mizeria din societatea actuala, șeful Clubului Roman de Presa a exagerat, in stilul sau bine cunoscut poetico-ingineresc, cand a apreciat ca “rahatul” este acum in Romania mai mare  decat inainte de ’89. Numai daca ne gandim la Fenomenul Pitesti si nu putem fi de acord cu CTP. In rest, desi face observatii dure, de cele mai multe ori comentariile sau interpretarile jurnalistului sunt juste.

11 mai 2006

“Despre pamflet, divertisment, carcoteli”

(fotografie de George Popescu)
Publicul, studenti la jurnalism impreună cu fanii Carcotasilor, au despicat in patru firul divertismentului si al bascaliei din media romaneasca alaturi de Serban Huidu si Mihai Gainusa. Cei doi si-au luat peste picior concurenta de pe radio, dar mai ales pe cea din televiziune. Au vorbit “frumos” despre Oana Zavoranu si despre Mircea Badea.

Ne-au distrat, dar au marturist si ca Ernest insală sistematic telespectatorii folosind scenaristi si figuranti in rolurile principale ale show-ului la “Tradati in dragoste!”

 17 mai 2006

“Rolul jurnalistilor in integrarea europeana: intre informare si persuasiune”

Inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ne-am intrebat daca presa are un rol cu privire la integrare sau daca presa isi închipuie ori isi asuma un rol in integrarea Romaniei in UE.

A fost dezbaterea cu care s-a incheiat anul universitar 2005/2006. Si-au spus parerea Cristian Ghinea de la Dilema Veche, Lucian Mindruta de la Antena 1, sociologii Valentina Marinescu si Silvia Branea.

6 noiembrie 2006

 “Salvam sau nu Rosia Montana?”

rosia_montana_1rosia_montana_4

rosia_montana_3     rosia_montana_2

In deschiderea dezbaterilor am vizionat documentarul “Noul Eldorado”, de Tibor Kocsis. Apoi, iar pentru a prezenta si punctul de vedere al RMGC am difuzat controversatul film “Mine Your Own Business”, de Phelim McAleer si Ann McElhinney.

Invitati au fost reprezentantii Greenpeace Romania (purtator de cuvant, Ana Maria Bogdan), Compania Gabriel Resources (PR manager, communication coordinator Johanna Fritz), iar arbitri – jurnalisti de mediu. Au participat spontan si ecologistii de la ong-ul Militia Spirituala.

Titlul dezbaterii a pus pe jar ong-urile de mediu si in special pe cele din Alburnus Maior, localitate celebra gratie descoperirii in galeriile romane a tablitelor de lemn cerate, direct afectata de proiectul de exploatare a aurului. Una dintre asociatii a refuzat invitatia motivand ca o vor onora doar cand dezbaterea se va intitula “Cum a ajuns Rosia Montana Gold Corporation sa manipuleze opinia publica prin mass-media incat sa se creada ca toata lumea salveaza Rosia Montana. Sa nu uitam cine o distruge!”… Refuzul ong-ului Alburnus Maior de a participa la dezbatere i-a stirbit pe opozantii proiectului de sansa de a-si argumenta pozitia in prezenţa presei si a studentilor la jurnalism, ong-istii preferand sa se inchida la nivel local si sa se limiteze la festivaluri regionale, fara prea mare ecou la centru. Oricum, reprezentantii GreenPeace si studenții FJSC s-au exprimat cu multa atitudine impotriva extragerii aurului cu folosirea cianurii.

11 decembrie 2006

“Procesul lui Nicolae Ceausescu vs Procesul lui Saddam Hussein.

Istoria se repetă…?”

Dezbaterea a fost precedata de vizionarea imaginilor din procesul si execuţia lui Nicolae Ceausescu, puse la dispozitia FJSC de catre TVR prin regizorul Cornel Mihalache. Invitati la masa rotunda au fost Renate Weber – Fundatia pentru o Societate Deschisa, analistii politici Cristian Ghinea si Magdalena Boiangiu de la Dilema Veche, jurnalistul Dragos Ghitulete de la RFI, Cornel Mihalache – regizor documentare TVR, alti specialisti in drepturile omului si in drept international public.

In concluziiile dezbaterii au fost identificate o serie impresionanta de caracteristici comune societatii traditionale romanesti post-comuniste cu valorile culturale specifice societatii tribale irakiene: violenaa politica si sociala, pedepsirea cu moartea a conducatorilor, societati de clan si de familie si o organizarea socio-politica mai puţin bazata contract sau pe merit.

2007

2007

26 martie 2007

“Being Andrei Gheorghe… A fi om de radio sau vedeta de televiziune?”

_MG_2698Andrei Gheorghe a tinut un veritabil “curs” despre istoria presei in Romania asa cum o vede el dupa 1989, punctand momentele Evenimentul Zilei, Radio Contact si Media Pro.

Am retinut ca il “prefera oricand pe Sorin Ovidiu Vantu lui Adrian Sarbu”. Nu prea ne-a lamurit de ce, mai ales ca nici la trustul Realitatea Media nu a ramas foarte mult timp.

Altfel, Andrei Gheorghe a fost cu studentii FJSC cel putin la fel de savuros ca in vremurile bune cand facea la ProFM “13-14″ sau, si mai si, “Midnight Killer”.  De data asta, Evening Killer!

Despre eveniment au scris jurnaliştii de la 9am.

10 mai 2007

“Transparenta surselor de finantare in presa romaneasca”

In aceeasi sala Ralu Filip, Dan Diaconescu si Ioana Avadani. A fost o Seara FJSC in colaborare cu Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent pentru campania “Nu crede in povesti!”, parte a proiectului european Informarea corecta – drept al fiecarui cetatean.

Ralu Filip a dezvaluit modul cum face bani Dan Diaconescu din sms-urile din emisiune, in vreme ce Dan Diaconescu a reluat si a intarit cu umor ideea ca este un jurnalist sarac si cinstit!

A fost, din nefericire, ultima oara cand l-am vazut pe Ralu Filip in viata, deoarece s-a stins la cateva zile dupa aceea.

25 mai 2007

“Exprimarea libera, intre insulta si calomnie”

George Pruteanu, Aurora Martin (de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) si profesorul universitar Mihai Coman au intors pe toate fetele formula “tiganca imputita” citata dintr-o discutie privata a Presedintelui Basescu cu sotia sa si devenita publica gratie gestului neinspirat prezidential de a retine abuziv, fie si numai pentru cateva ore, mobilul reporteritei bagacioase…

12 octombrie 2007

“Etica (pove)stirilor”

Serile FJSC au fost reluate in 2007 in cooperarea cu Asociaţia Ziariştilor din România, organizatie profesionala afiliata la Asociaţia Europeana a Jurnalistilor. Conferinta AZIR, la care invitata a fost jurnalista si scriitoarea Brandusa Armanca, a avut ca tema principala Etica (pove)stirilor, dar ca de obicei la Serile FJSC, studentii au condus dezbaterile spre inţelegerea mai profunda a evenimentelor recente din viata publica.

Brandusa Armanca a vorbit despre valoarea reala de informatie a povestirilor, dar si despre decizia de a se difuza la TVR a imaginilor care ii incriminau pe Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan. Inevitabil studentii au comentat si coruptia din justitie, din lumea politica si din presa, au criticat obstacolele pe care le intampina jurnalistii in redactii, stirile senzationale care atrag anumite categorii de public. S-a incercat trasarea unei frontiere teoretice intre interesul public si interesul publicului. La dezbatere a fost prezenta si Doina Jela de la Curtea Veche, organizator al conferintelor AZIR, care a anunţat prezenta jurnalistului Mihai Creanga la una din editiile urmatoare ale Serilor FJSC.

25 octombrie 2007

“Presa locala – intre tabloidizare si baronii locali”

A fost prima editie Serile FJSC la care ascultatorii unui post de radio online Lynx.ro au intrat in direct pe chat cu invitaţii Serilor si cu studentii de la jurnalism. Dezbaterea in streaming live in emisiunea “Politica in timp real” de la Radio Lynx.ro a declansat intrebarile incomode ale ascultatorilor care s-au facut auziti prin vocea moderatorului.

Evenimentul a fost organizat impreuna cu Asociatia Patronala a Editorilor Locali (dir. ex. Cristi Hatis), iar invitati au fost Anca Spanu Tudor – redactor sef adjunct la “Viata Libera Galati”, Iulian Badescu – director “Republicanul” Prahova si Gurita Ienasoiu, director de publicitate la “Informatia Zilei” din Satu Mare si din Maramures.

Discutiile au pornit de la intrebarea daca sunt sau nu jurnalistii din presa locala prinsi intre constrangerile economice (care-i obliga sa recurga la tabloidizare pentru supravietuirea pe piata) si constrangerile politice (care-i obliga sa satisfaca interesele politice ale baronii locali)? Jurnalistii din local au insistat pe ideea ca la centru baronii sunt mai puternici decat la periferie si controleaza mult mai netransparent presa nationala, in vreme ce jurnalistii vedete din Bucuresti amagesc publicul despre coruptia din presa locala ascunzand de fapt problemele mult mai grave cu care se confrunta presa centrala.

15 noiembrie 2007

Jurnalismul on-line. De ce aleg jurnalistii consacrati blogul?”

Intrebat ce inseamna blog-ul pentru el, initiatorul radioului on-line Clandestino, Razvan Exarhu un “freestyler”, asa cum ironic s-a autointitulat editorul EVZ – a definit platforma online ca fiind spatiul care il ajuta sa vorbeasca despre “lucruri care nu incap in alta parte” (probabil in numarul de caractere si in spatiul limitat de la ziar :).

Blogul nu ar avea target, nu este un obiect publicitar, nu ajuta la branding; constituie doar un context unde poti trai alaturi de alti oameni, le poti impartasi ideile tale, tu si cu cei ca tine, unde “stilul e totul”.

Un blog bun este in opinia lui Exarhu un blog creat cu umor, in spatele caruia se afla un om “nelinistit”, caruia “nu ii convine ceva”. Spatiul online are un avantaj fata de FM, intrucat in FM te lovesti de problemele formatului emisiunii si de publicul “educat de presa existenta.”

In spatiul online poti interactiona cu cei care te asculta, poti asculta un alt gen de muzica decat cel rulat la norma de posturile de radio din fm, iar informatia circula aici mai rapid. Exarhu s-a aratat dornic sa stie ce i-a impins pe studentii FSJC sa-si aleaga o meserie atat de dificila (de altfel primele lui fraze dupa ce a intrat pe usa au fost “inrebatia-ma!”), ce vor face cand vor iesi de pe bancile facultatii, daca vor emigra :) sau daca ei sunt generatia care va aduce un suflu nou presei, schimbarea “indelung asteptata”! :)

 

22 noiembrie 2007

“Ziaristi si bloggeri. Presa navigheaza spre internet?”

Cătălin Tolontan, Bobby Voicu, Alexandru Ciochia au incercat sa gaseasca raspuns la provocarea studentilor FJSC daca “Presa navigheaza spre internet”!? Catalin Tolontan a apreciat ca presa nu navigheza spre internet, ci mai degraba cauta noi medii de exprimare.

Alex Ciochia a vorbit  despre “experimentul” RadioLynx.ro, iar Bobby Voicu a explicat studentilor de ce si cum se pot face bani din blogging.

Evenimentul a inceput cu un scurt film documentar adus de Catalin Tolontan despre criticile de pe blog la adresa jurnalistilor GSP, despre cate mesaje primeste zilnic un jurnalist pe diferite suporturi (print, mail, blog) si despre cum sa ai succes pe blog: evitand conformismul.

Tolontan a lansat ideea ca publicul vrea să fie “confirmat” si ca ar fi o eroare din partea jurnalistului sa confirme publicul, rolul ziaristului fiind acela de a-si “infrunta” publicul. Managerul Radio Lynx.ro, Alex Ciochia, a aratat ca blog-urile pot fi un bussiness, un instrument profesional sau chiar o “jucarie”. “Unii oameni se joaca cu jucariile, alti fac bani din jucarii,” a punctat Ciochia.

29 noiembrie 2007

“Jurnalismul cultural si presiunile economiei de piata”

Teodora Stanciu, redactor Radio România Cultural, (realizator “Etica Estetica” si “Revista Literara”) a admis ca jurnalismul cultural astazi si aiurea este conditionat economic. Presata de intrebarile studentilor, Teodora Stanciu a povestit ca in Radio Romania Cultural se incearca evitarea elementelor politice, “cultura fiind mai la adapost” de influentele politice, cenzura cea mai “eficienta” fiind cenzura financiara. Referitor la modul in care sunt gestionati banii in Radioul Public, Teodora Stanciu le-a explicat viitorilor jurnalisti ca cei aflati in pozitiile de conducere influenteaza foarte mult si limiteaza deciziile, activitatea si continutul jurnalistic. Realizatoarea radio a afirmat ca Radio Cultural nu se bucura de publicitate, strategia nu este eficienta, emisiunile nu sunt foarte dinamice si se fac foarte des restructurari. Invitata nu a negat ca ocuparea posturilor in Radio Romania se face pe criterii preferentiale si nu profesionale.

2008

2008

13 martie 2008

“Jurnalistii romani si disidenta”

Jurnalistul Mihai Creanga este unul dintre cei patru ziaristi care au infiintat, cu aproape un an inainte de caderea regimului Ceausescu, un ziar clandestin anticomunist. Arestat si anchetat alaturi de colegii sai Petre Mihai Bacanu, Anton Uncu si Alexandru Chivoiu, Mihai Creanga ar fi făcut ani grei de inchisoare daca regimul comunist nu s-ar fi prabusit.

Mihai Creanga le-a povestit studentilor cum a contribuit la realizarea si promovarea unui ziar cu caracter anticomunist, ceea ce a determinat Securitatea sa-i urmareasca si sa-i aresteze pe toti cei implicati. Jurnalistul a prezentat cateva dintre abuzurile la care au fost supusi el, colegii sai si familiile lor si a vorbit despre „teroarea indusa” in timpul arestului: „[…] intr-o zi a intrat o matahală cu fata lombroziana si cu briciul in mana si m-am gandit automat ca imi va taia carotida si imi va pune si briciul in mana sa para ca m-am sinucis.”

Mihai Creanga a vorbit si despre obstacolele intampinate de jurnalişti dupa 1989, afirmand ca „mai toata presa era dispusa sa faca si pentru Iliescu aceleasi lucruri pe care le facuse si pentru Ceausescu”. Mihai Creanga si-a exprimat regretul ca, dupa Revolutie, el si colegii sai nu au putut sa pastreze independenta ziarului „Romania Libera”.

27 martie 2008

“Eficienta publicitatii in presa locala”

Aurelia Abrudan, Sales Director la Regia de publicitate ARBO Media a insistat pe semnificatia (pe piata publicitaţii din presa scrisa) a Biroului Roman de Audit al Tirajelor aratand ca devine din ce in ce mai dificil sa vinzi o publicatie (locala sau nationala) unui client daca nu ai date despre acea institutie media, despre cat de bine sta cu tirajul, unde se situeaza cu retururile. SNA-ul (Studiul National de Audienta) stabileste precis profilul consumatorului de media, prilej pentru client sa profite de oportunitatea de pe piata si sa aloce bani pentru cumpararea de spatiu media. Totusi cateva intrebari au ramas fara raspuns: Cum de avem publicitate in ziarele care nu sunt auditate BRAT/SNA? Cum supravieţuieşte o intreprindere media care nu este auditata?

Ciprian Rus, redactor sef Monitorul de Cluj, a subliniat ca in Cluj sunt 20 de publicatii pe piata din care 1-2 sunt auditate. Cum supravietuiesc restul? Cine risca sa isi faca acolo publicitate cu ochii închisi? Interesele economice, politice ale cui le apara aceste ziare?

17 aprilie 2008

“Jurnalistii – tonomat, mogulii si profesionistii din presa”

tiaserbanescuJurnalista Tia Serbanescu a trecut peste timiditatea vorbitului in public si a acceptat invitatia studentilor de la jurnalism. In 1988, jurnalista Tia Serbanescu a fost anchetata de Securitate si data afara de la publicatia „Romania Libera”, dupa ce i s-a confiscat jurnalul. Tia le-a marturisit studentilor ca a remarcat o „inadecvare a politicienilor cu functii la varf, in relatia cu presa” si ca „este neindreptatită atitudinea Presedintelui cu privire la jurnalistii care il critica”, desi „domnul Basescu e unul dintre putinii politicieni care au stiut sa se serveasca de presa extraordinar de mult”.

Tot despre Basescu, jurnalista a declarat ca „joaca impecabil rolul victimei, pentru ca lumea tinde sa tina cu cei atacati”. Jurnalista a etichetat postul OTV drept o „investitie in prostie” si a subliniat ideea potrivit careia „confuzia intre notorietate, tiraj, audientă si valoare e de cand lumea”.

Desi placut impresionata de solicitarea unei participante la dezbatere de a se transpune in rolul unei studente la jurnalism, cu onestitate Tia Serbanescu s-a declarat sceptica in privinta alegerii profesionale: „Daca as fi acum tanara, nu bag mana in foc ca as mai lucra in presa. Nu sunt pregatita pentru acest tip de societate.” Cine este??

Despre eveniment a scris si Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania.

8 mai 2008

“InfoPro – radioul de stiri si muzica”

Echipa Radio InfoPro isi doreşte să fie cea mai buna de pe piata radiourilor din Romania si este cea mai buna, cel putin la stiri, daca nu si la muzica. Asa au sustinut invitatii Toti Marinescu – director executiv InfoPro si Ramon Cotizo – director de programe. Acesta e spiritul care a facut posibil Pro-ul.

Invitatii le-au vorbit studentilor despre proiectul InfoPro si despre amatorismul anilor ’90 din radio, despre cum au ajuns sa lucreze ei in radio, despre calitatile jurnalistului de radio si despre relatia cu concurenta.

„Nu exista competitie la nivel uman, InfoProci doar la nivel de canale”, a spus Toti Marinescu. Directorul programelor de știri Radio InfoPro a adaugat ca a fost coleg cu multi dintre cei care lucreaza acum la alte radiouri si ca este foarte bun prieten cu multi dintre ei Moderatorul evenimentului – Toni Momoc – care se aude pe matinalul de weekend de la Radio Infopro sub pseudonimul Toni Robert – este unul dintre colegii de radio ai invitatului.

DSC00216DJ-ul Ramon Cotizo a recunoscut ca „din ’90 isi castiga banii cu gura” si ca „in radio trebuie sa ai foarte mult tupeu.” Ramon Cotizo le-a oferit studentilor la jurnalism interesati de o cariera in radioul comercial cateva sfaturi gratis: „Nu va subestimati niciodata ascultătorul, ascultatorii sunt uneori mult mai inteligenti decât realizatorii de emisiuni si in orice caz ascultatorii nostri sunt mai inteligenti decat ai lor! Si nu spuneti pe radio cuvinte goale!” Ceea ce va dorim si dumneavostra! :)

 

24 noiembrie 2008

“Publicitatea on-line”

Călin Rotăruş (Managing Director ARBOinteractive) și Adrian Alexandrescu (Director al diviziei de comunicare one-to-one la OgilvyOne) le-au vorbit studenţilor atât despre evoluţia comunicării publicitare, despre media online din România, despre specificul utilizatorului de internet şi despre noile tendinţe din publicitatea online. S-au dezbătut relaţia dintre blogging şi publicitate și importanţa publicităţii pentru branduri, dar și ce înseamnă o carieră în publicitate.

Dezbaterea a început cu vizionarea unor reclame online şi cu prezentarea proiectelor invitaţilor. Călin Rotăruş a punctat că „Internetul ne-a făcut să avem informaţia dorită la câteva click-uri distanţă, iar puterea s-a deplasat de la emiţător la receptor” şi tot el a caracterizat utilizatorul de internet ca fiind dinamic, tânăr, care dispune de puţin timp, neîncrezător, grăbit, selectiv, deschis şi dornic de a participa. Adrian Alexandrescu s-a axat pe noile tendinţe ale comunicării digitale şi a ţinut să sublinieze că „deşi cam la asta se reduce media-planul de publicitate online, bannerele nu mai sunt suficiente,” accentul mutându-se pe satisfacția userului și pe interacțiunea cu consumatorul de produse și de internet.

2009

2009

14 aprilie 2009

“Despre Revolutia din decembrie, dupa 20 de ani”

DinescuCu documentarul „1989: Sange si catifea” am demarat evenimentul “Serile FJSC” acum 4 ani, in noiembrie 2005. M-am reintalnit cu regizorul de filme documentare Cornel Mihalache la Premiile Gopo din 2009. Pentru ca se implinesc 20 de ani de la Revolutie si pentru ca in acest an va difuza seara de seara inainte de Jurnalul TVR scurte documente despre Revolutie l-am invitat la o noua dezbatere la FJSC.

Pentru ca multi dintre studentii, poate majoritatea, nici nu erau nascuţi acum 20 de ani si pentru ca pentru ei, vorba lui Cristi Ghinea, anul 1989 este asa cum e pentru noi cel de-al II-lea razboi mondial, l-am invitat pe C. Mihalache sa revedem documentarul care umplea sala in 2005.  A revenit insotit de o echipa de filmare. Atunci a facut un filmul „Ora de curs” in care apar studentii Facultatii de Jurnalism si opiniile lor despre revolutie. Acum Mihalache a filmat iarasi.

Studentii FJSC, in mare parte din anul I, si-au dat cu parerea despre Ceausescu, despre comunism, despre schimbarea unei dictaturi personale cu reprezentanti ai PCR din esalonul 2, despre cei care sunt la putere astazi si in ce masura sunt ei continuatorii vechiului regim comunist, despre teroristii care nu au fost arestati niciodata si depre daca mai are sens sa cercetăm daca in 16-25 decembrie 1989 s-a produs o Revolutie ori daca Miscarea sociala a fost confiscata de un grup de conspiratori fsn-isti pregatiti din timp sa preia puterea. Studentii anului I au marturisit ca vor sa stie in ce tara traiesc si vor sa afle cine sunt cu adevarat cei care ne conduc.

28 aprilie 2009

“Responsabilitate presei: Mai e posibil astazi un nou caz Watergate?”

Robert TurcescuRobert Turcescu le-a vorbit studentilor despre rolul si responsabilitatea presei dupa ce am vizionat filmul „Toti oamenii presedintelui”. A fost o discutie pe tema responsabilitatii presei din Romania care a avut ca punct de plecare curajul de care cei doi jurnalisti americani – reporterii Bob Woodward si Carl Bernstein – au dat dovada in demascarea afacerii de spionaj Watergate. Intrebarea realizatorului radio -TV a fost daca astazi presa romana ar putea contribui la demiterea Presedintelui asa cum a facut-o presa americana in cazul lui Richard Nixon. Cei mai multi studenti au fost de parere ca jurnalistii romani de azi nu se bucura de sprijinul redactiilor atunci cand vine vorba de inceperea unor investigatii de o asemenea anvergura.

Concluzia dezbaterilor a fost ca presa a suferit multe schimbari din 1972, anul declansarii scandalului Watergate. Acesta este si motivul pentru care un asemenea act jurnalistic nici nu ar mai fi posibil. Astazi se vorbeste despre o presiune incredibila exercitata asupra jurnalistului, materializata prin viteza cu care circula informatia sau prin feedback-ul care soseste de la cititori prin intermediul internetului. Aceasta presiune îi determina pe multi sa abandoneze jurnalismul de investigatie care solicita mult prea mult timp, rabdare si concentrare, trei valori care se intra in dezacord cu jurnalismul practicat astazi in Romania si aiurea.

26 octombrie 2009

“Despre incalzirea globala, intre mit si realitate”

Ca o dovada ca studentilor FJSC le pasa de evenimentele extra-curiculare, amfiteatrul R3 de la Chimie, din Piata Universitatii a fost aproape plin. Probabil 100 din cei peste 150 de studenti prezenti la dezbatere au fost studenti la jurnalism si comunicare preocupati de probleme de mediu, de schimbarile climatice si de dezvoltarea durabila. Ong-urile reunite in Guerilla Verde ne-au propus vizionarea unui documentar despre schimbarile climatice si despre solutiile practice de echilibrare a ecosistemului.

Cristian Lascu, redactor sef la National Geographic Romania, a atras atentia ca oricum este destul de tarziu pentru a mai face ceva impotriva procesului de incalzire globala si ca tot ce mai tine de noi este sa intarziem inevitabilul. Dar chiar si pentru a-l intarzia este nevoie de cetateni responsabili, de politicieni rationali, de politici ecologiste si de actiuni imediate.

12 noiembrie 2009

“Ziaristul, formator de opinie sau dezinformator? Imaginea etnicilor romi in presa”

Punctul de pornire al dezbaterii l-a constituit portretul romilor de astazi, asa cum reiese din “Analiza media: Imaginea Romilor in presa scrisa si TV” si din “Etnobaromentrul 2009″.

Invitatii, Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, Ciprian Necula, expert comunicare S.P.E.R si Ionut Codreanu – analist media (cover photo), au concluzionat ca suntem cu totii responsabili de gradul in care sunt discriminati etnicii romi in presa si in general in societatea romaneasca, de la Presedintele Basescu pana la ziaristii care insista pe apartenenta la o etnie atunci cand relateaza evenimente in care sunt implicati cetateni romani de etnie roma. Ciprian Necula a explicat si de ce corect ar fi sa ii numim “romi”, nu “tigani”, si de ce se scrie “rom” cu un singur r. Pentru ca rom înseamnă OM.