Politics & Policies

Budapesta pare în derivă în Ungaria iliberală a lui Viktor Orban

Am petrecut trei zile de concediu în Budapesta în drumul nostru înapoi acasă din Toscana. Oricine a vizitat Budapesta poate confirma că este un oraș superb arhitectural, dar din nefericire pentru turiștii care au mai trecut pe aici este evident că nu mai e ce a fost, cum nici Ungaria lui Viktor Orban nu mai…

„You Are Fake News!“ Jurnaliști contra demagogi în era digitală

Andrei Manolescu a fost inspirat cand a propus tema din „Dilema veche” a acestei saptamani: “Tu cât poluezi pe net?” Minciunile, trunchierile și manipulările online în jurul evenimentelor de la Caracal (deja nu mai e clar dacă acolo s-a petrecut crima sau dacă Alexandra e încă în viață și în mâinile unei rețea de trafic de…

Drama socială din Caracal și din alte zone sărace ale României

Deși atentia publicului din România a fost conentrata zilele acestea asupra unei drame tulburatoare, vă semnalez un act cultural care doar in aparenta nu are nicio legatura. Drama de la Caracal are, din pacate, puternice cauze sociale si economice. Este o criza a statului social, expresia prabusirii serviciilor publice si administrative (cel mai afectat fiind…

The Post

Ambasada SUA la București m-a invitat de 1 martie împreună cu studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la dezbaterea filmului lui Steven Spielberg, The Post, alături de jurnaliștii Vlad Petreanu (Europa FM) și Cristi Pantazi (Hotnews). Pentru că filmul o are în centru pe Kay Graham, proprietara ziarului The Washington Post, o femeie care…

Populistii si referendumul ca tehnica a democratiei iluzorii

Apelul la referendum nu este o tehnică nouă de câștigare a maselor. Populiștii au invocat întotdeauna referendumul ca instrument al democrației directe, o cale de exprimare nemediată a „poporului pur” versus „elita coruptă”. Încurajând exprimarea maselor prin plebiscit, populiștii se bucură de simpatie de masă. Discursul populist acuză instituțiile reprezentării, partidele și parlamentul că sunt…

Arta de a vorbi în public, între violența de limbaj și oratorie

Calitatea discursului public lasă mult de dorit. Arta de a vorbi in public sufera. E suficient să ne uităm la discursurile parlamentare sau electorale, fie sforăitoare, fie pline de ironie frustă, de bășcălie de bodegă. Ne datorăm nouă, ca indivizi, să vorbim frumos unii cu alții, din respect pentru noi, din politețe pentru ceilalți, atât…