Blog

Sanatatea aparata pe retele sociale: privatizare sau serviciu public de prioritate nationala

Imediat după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) potrivit căreia medicii din spitalele din sistemul public de sănătate n-au voie să primească de la pacienţi plăți suplimentare sau donaţii, partidul înfiinţat de Monica Macovei, M10, a reacționat pe Facebook cu propuneri de “reformare” a sistemului sanitar.

Macovei a susținut încă din postura de candidat la alegerile prezidentiale de anul trecut privatizarea sistemului medical românesc. Ca soluție la actuala criză din sistemul de sănătate M10 promovează ”liberalizarea profesiei medicale prin scoaterea medicilor și a personalului medical din categoria salariaților bugetari. Medicina trebuie considerată un serviciu, nu un drept. Serviciile au un preț, iar el trebuie plătit de beneficiar. Cei care plătesc mai mult trebuie să beneficieze de servicii mai bune.”

Prin darwinismul social pe care îl propune, partidul Monicăi Macovei se instalează doctrinar la dreapta radicală, în libertarianism sau neoliberalism, mult mai clar la dreapta decât social-liberalismul în care se scaldă Noul PNL.

Asumându-și un discurs de dreapta neoliberală în care sistemul de sănătate și de educație trebuie privatizate, o filosofie politică în care învățământul și sănătatea ar trebui să fie servicii private, și nu ca acum – drepturi sociale și constituționale ale oamenilor indiferent de veniturile lor – Monica Macovei devine vocea publică a libertarienilor care doresc desființarea statului, privatizarea serviciilor publice și acces la educație și sănătate în funcție de potența financiară a beneficiarului. În această viziune neoliberală cetățenii sunt înainte de orice clienți plătitori, serviciile de calitate nu sunt drepturi și nu pot fi gratis și doar cei care își permit merită să trăiască. Prin proclamarea supremației pieței în fața solidarității umane și a justiției sociale, M10 este astăzi cea mai radicală formațiune de dreapta din România.

M10 își are originea în Partidul Democrat Liberal al lui Traian Băsescu. La protestele din ianuarie 2012 declanșate pe Facebook pentru solidarizarea cu Raed Arafat (fondatorul SMURD), Monica Macovei se afla încă în partidul de la guvernare. Doctorul Arafat s-a opus atunci proiectului de Lege a Sănătății deoarece proiectul guvernului Boc prevedea ca operatorii privați să asigure o parte a serviciului medical de urgență.

Zilele acestea, pe Facebook, peste 25 de mii de medici și cetățeni simpatizanți cu cauza lor s-au înscris pe grupul “Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!” O comunitate online care a dat nastere Aliantei Medicilor.

Deși în Opozitie la acea vreme, Victor Ponta a învățat din lecția protestelor declanșate online în ianuarie 2012. Îngrijorat de consecințele unei revolte în sistemul public de sănătate care ar putea antrena noi valuri de proteste sociale și chiar dărâma guverne, PSD a reactionat rapid: mai întâi au promis majorarea salariilor medicilor cu 25%. Și pentru că apele nu s-au liniștit în spațiul virtual, a plusat si a promis inca 25% pentru 2016. Contrazicând decizia ICCJ, Victor Ponta a anunţat că Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege privind răspunderea penală a personalului din sistemul medical și că „acele contribuții suplimentare” vor putea fi oferite de pacienți medicilor dacă sunt îndeplinite trei condiţii: nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate. Alianţa Medicilor, originară pe Facebook, critică intenţia Guvernului Ponta de a legaliza „atențiile” făcute de pacienţi și atrage atenția că în nicio ţară civilizată „această practică a şpăgii din sistemul sanitar” nu e tolerată și că trebuie oprită odată pentru totdeaună.

Simțindu-se nereprezentați de sindicate sau de lideri sindicali, medicii s-au organizat și s-au solidarizat pe grupuri online de pe rețele sociale. Medicii din sistemul de stat solicită majorarea salariilor altfel decât până acum (refuzînd aceleași procente mizere) și cer transformarea sănătății publice într-o prioritate națională. Evident, la dreapta neoliberală, partidul Monicăi Macovei, susținător al statului minimal este logic să fie departe de o asemenea perspectivă promovând privatizarea serviciului de sănătate. Dar, paradoxal, nici guvernul PSD nu este capabil de această punere în practică a statului social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *