Blog

Remus Cernea între ridicol şi democraţie

Riscul la care se expune preşedintele executiv al Partidului Verde, Remus Cernea – prin candidatura independentă la colegiul 19 – este acela că va fi privit de o anumită parte a publicului ca veşnicul candidat, ca cel care încearcă din răsputeri să ajungă la putere, ca omul politic începător căruia nu îi vine haina prea mare a politicianului consacrat şi uns cu toate alifiile.

Dar acest risc al căderii în ridicol este unul extrem de neimportant în raport cu consecinţele politice, electorale şi civice ale demersului recent al candidatului Remus Cernea. Curtea Constituţională i-a dat dreptate lui Cernea şi a decis că independenţii pot candida într-un colegiu uninominal la alegerile parţiale. Curtea a stabilit că prevederea din Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului care stabileşte că numai candidaţii care au trecut pragul electoral la alegerile generale pot candida la alegeri parţiale pentru Parlament este neconstituţională.

1. Ironiile despre candidatura sempiternă îi vor face mai mult bine decât rău lui Remus Cernea. Raţiunea de a fi a oricărui om politc este aceea de a ajunge la putere. Dacă Cernea încearcă şi de această dată să ajungă la putere nu are cum să îi dăuneze pe termen lung. Creşte în vizibilitate în media, are discurs şi iese în evidenţă în confruntările televizate cu jurnalisti sau cu politicieni de regulă mediocri, îi pune în dificultate pe politicienii cunoscuţi  şi astfel are doar de câştigat din punct de vedere electoral.

2. Prin reuşitele în justiţie, Remus Cernea face încă o dată demonstraţia că noua clasă politică (politicienii PDL şi PSD care promovează democraţia majoritaristă, care susţin sistemul electoral majoritar în două tururi, care visează existenţa a doar două partide puternice şi eliminarea din Parlament a celorlalte, care impun restrictiv un număr mare de membri fondatori pentru a împiedica înfiinţarea de noi partide politice etc) urmăresc de fapt doar protejarea intereselor personale, de familie şi de partid.

3. În esenţă, dincolo de jocul de imagine al lui Cernea, rămân pentru democraţia românească modificările din legea electorală câştigate la Curtea Constituţioanală: demersul în justiţie al tânărului politician al Partidului Verde oferă satisfacţie acelora care mai cred în democraţie. Oricine poate înţelege principiul democratic că orice cetăţean român va avea de acum încolo dreptul să îşi depună candidatura la alegerile parţiale şi că cetăţenii vor putea alege nu doar între candidaţii a două partide mari, ci între toţi cei care vor dori să candideze.

4 Comments

  1. chaos

    democratia nu tine de foame

  2. alex

    @chaos: nici dictatura.

  3. Catalin

    Ce legitimitate morală mai are Curtea Constituțională după ce a desființat practic Agenția Natională de Integritate? Mă bucur pentru Remus Cernea, dar sunt profund dezamăgit de Curtea Constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *