În postul Paştelui, în toiul pegătirilor pentru cele sfinte, înainte de a merge spăşiti la spovedanie şi împărtăşanie, românii, creştini şi ortodocşi, cu milă de aproapele declară cu sinceritate duhovnicească iubirea faţă de cel care le greşeşte: 91 la sută dintre români au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea într-un sondaj realizat de CCSB, la comanda Pro Democraţia, în perioada 24-27 martie 2010.
Intoleranţa românilor care se declară ortodocşi merge şi mai departe: pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă ar vota 88% dintre români, iar 89% dintre ei ar dori retragerea cetăţeniei celor care cer autonomia Ţinutului secuiesc şi a romilor infractori.
Romanii habar nu au cu ce se ocupă Parlamentul şi atunci de ce ne mai miră faptul că instituţia democraţiei reprezentative este ultima la capitolul încredere. Doar 34% dintre români stiu care este rolul Parlamentului, ca for legislativ. Românii confundă rolul Parlamentului cu cel al Guvernului, acela de a aplica legile. Românii reproşează parlamentarilor că nu ajută material oamenii şi nu se ocupă de asistenţă socială (iaraşi un atribut al Executivului).
Dar oamenii politici abili ştiu că „vocea poporului e vocea lui D-zeu” şi că poporul are întotdeauna dreptate. Prin urmare a-i chema la Referendum pe români în legătură cu o desfiinţarea unei Camere a unei instituţii despre care habar nu au (sau despre care au sentimentul că ştiu printr-o sumă de clişee: senatorii şi deputaţii dorm, citesc ziarul, fură etc) este o tactică electorală sigură de creştere a numărului voturilor şi a popularităţii.
Într-o ţară în care justiţia a pedepsit de multe ori oameni nevinovaţi, dreptatea lui Vlad Ţepeş este cea care mai lipseşte.
Ana-Maria
Intrebare: de ce i-ai impartit in „crestini si ortodocsi” ? Nu sunt oare ortodocsii crestini :)?
Antonio Momoc
E simplu: romanii se declara 90% ortodocsi. Mai sunt si crestini protestanti, crestini romano-catolici, greco-catolici. In Romania traiesc si musulmani. Cei mai putini cetateni romani sunt evrei.
Ei bine, cand se fac aceste sondaje nu se specifica neaparat religia repondentului. Inevitabil, cei mai multi repondenti in Romania, sunt crestini. Dar in cea mai mare masura sunt ortodocsi.
lory
categoric multi din cei care merg l biserica se pretind credinciosi, dar cand colo se imbulzesc, se injura care sa ia primul florile care se dau inainte de a da roata biserici, care sa ia primul lumina …..nu asa iti arati credinta
Antonio Momoc
@Ana-Maria, ideea e ca crestinii (ortodocsi si protestanti, dar mai ales ortodocsi prin forta numarului) cer pedeapsa cu moartea in zilele pre-mergatoare Pastelui. Minunata credinta!
Ana-Maria
Well, oarecum îți dau dreptate, și nu musai pentru că sunt romano-catolică. A nu se înțelege că religia din care fac parte este peste ortodoxism. Însă dacă mă gândesc la rit, așa cum spune și G. Hari Popescu în unul din posturile recente, Biserica Ortodoxă mă deprimă rău (plină de picturi întunecate, cu mult auriu – împopoțonată până la refuz. Apreciez picturile / iconografia însă toate acestea te încarcă prea mult…mai bine te zis te împovărează; și dacă stau bine și mă gândesc, nu ar trebui oare momentul intrării în biserică să-ți de oarecum un sentiment liber, nu musai de umilință (umilința ți-o dozezi cât e cazul și când e cazul) ?
Iertată-mi fie observația, dar așa simt uneori când intru într-o biserică ortodoxă, că intru într-un cavou.
Iar în ce privește sondajul referitor la votul de 91% al românilor ce ar spune da reintroducerii pedepsei cu moartea:
– nu mă miră, pentru că dacă stau și mă gândesc, aș putea face o analogie directă cu un moment din bliblie (în care o femeie este omorâtă cu pietre de mulțime pentru că a păcătuit, fără ca fiecare dintre ei să se uite în sufletul lor, și să-și spună că cel care a păcătuit să arunce primul cu piatra ) și poporul român.