Putting people first este cartea coordonată de cel mai citat sociolog român în plan internațional, Mihail Cernea. Paradoxal, expertul Băncii Mondiale, Michael Cernea, este prea puțin spre deloc cunoscut în România.
În calitate de coordonator al programelor de dezvoltare ale Băncii Mondiale în țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, Cernea s-a preocupat în primul rând să obțină susținere și implicare din partea oamenilor obișnuiți afectați de schimbările și efectele generate de implementarea proiectelor de dezvoltare finanțate de BM în respectivele societăți, regiuni sau grupuri umane.
Prof. Zoltán Rostás, istoric al sociologiei românești, a realizat o serie de interviuri de viață acasă la M. Cernea, la New York, pe care le-a publicat într-un volum editat la Corint. Cernea povestește concursul de împrejurări prin care a reușit să ajngă dintr-o țară socialistă să lucreze la NY și să devină astfel primul sociolog al Băncii Mondiale.
Joi, 12 septembrie, ora 17:00, la Muzeul Țăranului Român are loc dezbaterea prilejuită de lansarea cărții profesorului Zoltán Rostás, Viețile sociologului. Academicianul Mihail Cernea în dialog cu Zoltán Rostás (Editura Corint, 2024). Evenimentul se intitulează Sociolog la Banca Mondială: „Puneți oamenii pe primul loc!”
Voi lua cuvântul la această dezbatare alături de prorectorul Universității din București, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prof. unv. dr. Daniel Șandru, director IICMER, conf. univ. dr. Cristina Bogdan, Fac. de Litere și autorul volumului, sociologul și profesorul emerit, Zoltán Rostás. Moderatoare este scriitoarea Simona Preda.
Intrarea este liberă.