Campania pentru alegerile europarlamentare din 2019 a dezvăluit că regimul politic din România sub guvernarea Dăncilă – Dragnea devine tot mai mult unul polițienesc, iliberal, populist-naționalist, adică mai autoritarist și mai puțin democratic. De altfel, atunci când anunța, dintr-o eroare, că va “reduce democrația” în România, dna prim-ministru expunea – fără să vrea – un mare adevăr. Două dintre cele mai importante libertăți ale unui stat democratic membru al Uniunii Europene și anume libertatea de exprimare și libertatea de circulație a persoanelor, prima prevăzută și de Constituția României, a doua, unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii Europene, au fost călcate flagrant în picioare în timpul mitingurilor electorale PSD din aprilie – mai 2019.
Mai întâi la Suceava: atunci când un cetățean, un tânăr simpatizant PSD, emigrant, muncitor în străinătate, revenit în țară, a completat în discursul politic întrebarea retorică a lui Liviu Dragnea “Ce am făcut noi?!” cu referire la realizările guvernelor PSD din ultimii doi ani, cu un simplu “Nimic”. Reacția liderului PSD, vizibil iritat, a fost de la tribună: “Nimic ești tu”, iar membri și lideri locali PSD l-au izolat si bruscat pe tânărul care își exprima nemulțumirea față de demagogia și retorica socialist-populistă.
Au urmat alte mitinguri PSD în Moldova, la Iași și la Galați, la care au existat reacții cetățenești spontane, contra-manifestații, locuitori ai respectivelor orașe transformându-se în protestatari care au huiduit psd-iștii aduși cu autocarele să asculte aceleași discurs naționalist al liderului Dragnea: naționalist-populist pentru că în viziunea PSD vinovați de neajunsurile guvernării sunt “străinii”, iar cum Președintele Iohannis însuși este etnic german, în această logică discursivă, “străinul” Iohannis trebuie tras la răspundere pentru că apără intersele străinilor, nu pe ale românilor.
Săturați de atâta opoziție civică în stradă, acolo unde se imaginau bun organizatori, mobilizatori și populari, președintele PSD și organizația politică privată Partidul Social Democrat au trecut la acțiune la cel mai înalt nivel: Poliția și Jandarmeria au intervenit în forță în sprijinul unei organizații politice private ale căror interese pare că le reprezintă doamna Ministru de Interne, Carmen Dan. În Muntenia, la Topoloveni în județul Argeș și la Târgoviște în județul Dâmbovița, Poliția și Jandarmeria au fost puse în slujba PSD, dacă nu chiar confiscate de această organizație politică privată. În loc să acționeze în sprijinul cetățenilor plătiori de taxe și impozite care se exprimau liber (la Topoloveni) sau care doreau să circule liber prin oraș (la Târgoviște), jandarmii au reținut și dus la secție, sau polițiștii au blocat circulația autoturismelor persoanelor din localitate care nu știau parola de trecere pentru accesul pe anumite străzi sau în anumite zone ale orașului. Cine nu cunoștea parola de acces la mitingul PSD stabilită de partid nu avea acces cu mașina în propriul oraș. Parola de intrare în Târgoviște, pentru participarea la mitingul electoral al partidului condus de Liviu Dragnea a fost stabilită și comunicată de PSD polițiștilor din județ pentru a opri autoturismele neautorizate să intre în localitate. Cu seninătate, chiar IPJ Dâmbovița a recunoscut că accesul în oraș a fost condiționat de aceste parole de acces, dezvăluind într-un comunicat de presă că parola a fost decisă de PSD.
Între timp, parchetul militar s-a autosesizat în cazul jandarmilor care i-au ridicat pe protestatarii de la Topoloveni, dar ca și în cazul protestelor diasporei din 10 august suntem foarte departe de a stabili cine sunt vinovații pentru violențele din piață sau responsabilii acelor abuzuri. Procurorii fac deocamdată cercetări în rem, adică sunt cercetate fapte şi nu persoane, pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă şi lipsire de libertate.
Altfel, mesajele electorale PSD către simpatizanții și membrii de partid, către oamenii simpli afectați de criza economică sau de tranziția la economia de piață. au fost corect targetate și în linia iliberalismului din regiune, din centrul și estul Europei. Strategia politică PSD pare a fi: putem suspenda drepturile și libertățile fundamentale (libertatea de exprimare, libertatea de circulație a persoanelor, dreptul de a protesta, dreptul de a se asocia etc) atâta vreme cât convingem că economic și social ajutăm categoriile populare defavorizate vulnerabile și cât timp acuzăm și convingem că de încălcarea drepturilor românilor se ocupă statul paralel sau străinii, oameni de afaceri (Soros), multinaționale sau cancelarii europene (Berlin sau Paris).
Mesajele electorale PSD au insistat pe realizările macro-economice, pe calitățile programului de guvernare al PSD și pe succesul economic din anii guvernărilor PSD: clipurile tv și online au elogiat și vorbit despre creșterea economică, despre pensii și valoarea punctului de pensie, despre creșerea salariului minim pe economie, despre creșterea puterii de cumpărare a salariaților, a bugetarilor și pensionarilor, despre transportul gratuit pe CFR pentru studenți, despre împrumuturi pentru studenți cu dobândă zero garantate de stat, despre creșterea salariilor medicilor și stoparea exodului medicilor în străinătate. Manelistul Nicolae Guță a lansat maneaua electorală PSD (pe linia deschisă de Traian Băsescu și PDL) și a stârnit word of mouth, media coverage și reacții în prime-time în presa tradițională.
De departe, mesajul electoral #Fără dublu standard este elocvent pentru identificarea “dușmanului poporului român” în varianta PSD: deoarece „Uniunea Europeană îi tratează cu dispreț pe români”, sloganul electoral al partidului lui Liviu Dragnea, al deputatului „Mitralieră”, Cătălin Rădulescu, al foștilor activiști PRM, Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu a fost: România merită mai mult… respect! Fără dublu standard pentru alimentele comercializate în România versus pentru cele comercializate de aceleași companii în alte state membre sugerează că alimentele de mai slabă calitate ajunse la consumatorii din România s-ar fi făcut cu complicitatea instituțiilor europene sau cel puțin cu buna știință și acordul tacit al unor lideri politici euopeni. Această „dovadă a trădării” europenilor este de fapt o întărire a mesajului suveranist-izolaționist al PSD, o temă electorală care descrie tendințele iliberale și anti-europene ale liderilor social-democrați amenințați a fi excluși din Partidul Socialiștilor Europeni. O temă cu care pot fi convinși și acaparați cu succes alegătorii români nostalgici, naționaliști, anti-globaliști, pierzători ai tranziției spre capitalism, foști susținători ai defunctelor PRM și PRU.
(Acest articol a apărut în revista Timpul.)