Deși atentia publicului din România a fost conentrata zilele acestea asupra unei drame tulburatoare, vă semnalez un act cultural care doar in aparenta nu are nicio legatura. Drama de la Caracal are, din pacate, puternice cauze sociale si economice. Este o criza a statului social, expresia prabusirii serviciilor publice si administrative (cel mai afectat fiind ruralul si semi-urbanul romanesc: lipsa de scoli si profesori la sate, problema transportului public judetean, navetismul, lipsa de acces la servicii medicale, la cardurile de sanatate, la farmacii, dispensare, la bancomate; copii care au parinti la munca in strainatate raman acasa victime ale crimei organizate locale si ale relatiilor dubioase dintre interlopi si autoritati, politisti sau baroni politici locali). Dincolo de faptul ca tragedia aceasta a scos la suprafata bolile de care sufera administratia de stat si institutiile care se ocupa de asigurarea si protejarea dreptului fundamental la viata, ne confruntam cu o drama sociala, nu un caz singular.
In 2014 publicam la Editura Adenium, la indemnul lui Daniel Șandru, cartea „Comunicarea 2.0” despre efectele tehnologiilor digitale asupra comunicarii politice, economiei si societatii in era web 2.0. Anticipam acolo cum populismul, extremismul si dezinforrmarea se vor exacerba in era comunicarii 2.0 si mai mult in web 3.0. Azi cand vorbim deja de 4.0, propagarea & amplificarea de stiri false, utilizarea altgoritmilor pentru raspandirea de minciuni intr-un spatiu al dejectiilor si defularilor, ura si inflamarea online doboara informarea traditionala lucida, rationala, a jurnalismului responsabil. Pentru ca volumul Comunicarea 2.0 s-a epuizat rapid, redactorul Sabin Dragulin mi-a propus colaborarea cu revista TIMPUL, iar de la inceputul lui 2019 directoarea editurii, Adriana Nazarciuc, mi-a incredintat coordonarea a doua colectii de carte de la Adenium: Colloquium si Headline.
Azi pot anunta cu bucurie ca a aparut prima carte a colectiei Colloquium pe care o coordonez – „Politice. Postcomunism. Democratie. Capitalism” – iar meritul este al autorului, Aurelian Giugal. Doctor în Științe Politice, fost jurnalist de presa scrisa, cercetator la School of Geographical Sciences, University of Bristol, specialist in geografie electorală, Aurelian ne propune o carte care abordeaza cauzele saraciei din Romania, perceptiile si discursul public despre cei mai saraci, lipsa de solidaritate sociala, efectele austeritatii economice, modul in care au fost tratate sau ignorate in ultimii ani lipsurile oamenilor cu venituri mici din rural sau semiurban, concetrarea puterii in mainile baronilor locali, discursul mediatic anti-saraci sau impotriva celor cu educatie formala precara, lipsa de compasiune pentru situatia sociala in care se afla copiii celor care locuiesc la sate sau ale romanilor care au plecat la munca in strainatate pt ca cei mici de acasa sa aiba acces la educatie si la o viata mai buna.
Aurelian este originar din sudul tarii, cunoaste foarte bine regiunea Oltenia, iar cartea lui explica indirect cum clientelismul si saracia au transformat o parte a tarii in prizoniera clanurilor politice locale. Il felicit pe autor si va recomand cartea „Politice. Postcomunism. Democratie. Capitalism”, o introspectie in constiinta sociala contemporana!