Dupa un referendum in care au cerut grecilor sa se exprime in legatura cu respingerea masurilor propuse de Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, la foarte scurt timp parlamentarii de la Atena, inclusiv Syriza, au votat impotriva vointei populare un nou pachet de masuri de austeritate cerute de creditorii internationali.
Votul din Parlamentul grec poate fi interpretat ca o infrangere a populistilor greci si ca un exemplu care sa conduca la dezumflarea simpatiilor anti-sistem, pentru solutiile fantasmagorice sau pentru promisiunile desarte specifice retoricii populiste. Dar lucrurile nu sunt asa simple. Constrangerea la care au fost supuse autoritatile de la Atena, abdicarea politicienilor greci de la principiile pe care le-au aclamat sau renuntarea la suverantitate populara ofera argumente in plus populistilor si euroscepticilor.
Atat populistii de stanga, Podemos in Spania, Stanga Unita din Slovenia, cat si populistii de dreapta, Marine Le Pen – Frontul National in Franta, Beppe Grillo – Miscarea de 5 Stele in Italia, Nigel Farage – UKIP in Marea Britanie pot sustine cu mai multa tarie ca poporul grec a fost ingenuncheat de institutiile financiare internationale asa ca doar iesirea din UE ar putea asigura libertatea, demnitatea si suveranitatea poporului.
Dincolo de a fi un stil, o retorica sau o strategie electorala castigatoare, populismul este o ideologie slaba care se defineste prin cateva caracteristici: un lider charismatic care pretinde ca intrupeaza vointa populara, suveranitatea populara care s-ar putea exercita doar prin democratia directa – adica in strada sau prin referendum – si iluzia omogenitatii poporului. Noi vs ei, poporul pur vs elita corupta. Am detaliat, nu de mult, intr-un alt articol.
Pentru ca democratia reprezentativa ar fi esuat prin institutiile sale corupte (finaciare, politice, media), populistii sustin ca democratia parlamentara occidentala trebuie inlocuita cu democratia directa (de origine greaca) in care puterea si vointa poporului se exprima prin plebiscit sau in strada prin proteste. Dar o data exprimata aceasta vointa nici macar populistii, sau mai ales ei, nu o respecta.