Blog

Fulbright Scholar în Ohio. Săptămâna a treia ca profesor de jurnalism în SUA

A treia săptămână ca Fulbright Scholar în Ohio. Am realizat unul dintre cele mai interesante interviuri de cercetare de când am sosit. Am vorbit despre presa alternativă, surse de finanțare a presei în vremuri de pademie și război. Prof. Mary T. Rogus, autor de cursuri de TV News Reporting la Ohio University, School of Journalism, a predat o vreme la Kiev. Se întâmpla în 2004 în timpul Revoluției portocalii. A fost martor la acel moment de ruptură a Ucrainei de Moscova. Revoluția pro-europeană a continuat cu revoluția indignaților din 2014, cu Euromaidanul.

Despre presa publică americană

Cu prof. Rogus am discutat despre cum reflectă presa din SUA războiul din Ucriana și despre media publică din America. Mi-a explicat că donațiile telespectatorilor constituie una din sursele de bază de finanțare pentru presa publică (locală și națională) americană. Apoi programele (culturale, educaționale) sponsorizate; fără publicitatea cu care suntem obișnuiți pe canalele comerciale.

Studenții ucraineni din campus protestează împotriva invaziei ruse

Studenții de origine ucraineană aflați în campusul Universității Ohio din Athens au pregătit săptămâna aceasta proteste împotriva războiului de la ei din țară și manifestații de solidaritate cu Ucraina. M-am alăturat lor să le explicăm celor interesați care este situația în Estul Euopei și cum îi pot ajuta pe refugiați: se fac donații, iar studenții și profesorii se înregistrează la evenimente și marșuri de protest.

Perspectivă din SUA asupra războiului de la granița României

TVR1, Tema zilei

În discursul de pe 1 martie asupra Stării Uniunii (națiunii), președintele Joe Biden a spus răspicat că ”niciun centimetru din țările Nato nu va fi atins fără un răspuns cu forța deplină a puterii militare colective”. Televiziunea Română m-a invitat să comentez cum se vede din SUA susținerea partenerilor americani și a NATO. Am intrat live pe TVR1 la emisiunea „Tema zilei” cu jurnalista Roxana Zamfirescu Bajenaru, alături de invitații din in studio, sociologul Remus Ioan Stefureac si jurnalistul RFI, Ovidiu Nahoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *