Blog

Finanțarea presei și jurnalismul independent

Finanțarea presei și jurnalismul independent sunt teme de dezbatere la Eurosfat 2024 – Forumul Global privind Democrația Directă Modernă. Evenimentul internațional va avea loc între 15 – 18 mai 2024 și este organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.


Pe16 mai 2024 de la ora 16:15 la 17:15, la Facultatea de Sociologie a Universității din București, voi modera panelul intitulat “Media Business Models in Times of Social Media” – Modele de finanțare a presei în era social media.

Key note speaker: Dragoș Stanca, Ethical Media Alliance. Speakeri: Arina Ureche, BRAT și Pantazi, G4 Media.

Dragoș Stanca, Arina Ureche și Cristi Pantazi vor analiza modelele actuale de finanțare a presei: pe bază de suport din partea cititorilor online prin abonamente plătite, pe baza cifrelor de audiență și a publicității, alte modele hibride.

Vom pune în discuție eforturile civice pentru un jurnalism independent în contextul finanțării marilor trusturi de presă prin publicitate politică de la partide și în special în era ascensiunii platformelor digitale și a marilor companii Big Tech, a scriiturii pentru algoritmi în defavoarea interesului public.

În aceeași zi, pe 16 mai de la ora 17:30 la19:00 va avea loc panelul intitulat “Independent Media in the Region: Opportunities and Challenges” – Presa independentă, oportunități și provocări.

Moderatorul panelului va fi conf. univ. dr. Romina Surugiu, decan FJSC, Universitatea din București.

Key note speaker: Cristina Lupu, Director Executiv al at Centrului pentru Jurnalism Independent. Speakeri: Biro Attila, Jurnalist și co-fondator Context.ro – independent media start-up; Marian Chiriac, Balkan Investigative Reporting Network, România.

Sesiunea se va concentra pe independența presei din regiune. Paneliștii vor răspunde la îmtrebările: Care este statusul mass media în România și Rep. Moldava în anul super-electoral 2024? Care sunt provocările și oportunitățile jurnalismului de investigație?

Sesiunile și comunicările se vor susține în limba engleză și vor avea loc la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Șoseaua Panduri nr. 90-92, București.

Intrarea este liberă, dar necesită înregistrare prealabilă. Pentru detalii despre înscriere și program AICI. Vă puteți înregistra și AICI.

Forumul Global privind Democrația Directă Modernă este o conferință care atrage anual peste 500 de participanți din peste 60 de țări. Este organizat de asociații ale societății civile în parteneriat cu instituții locale. În România, conferința este găzduită de  Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, ONG-ul Democracy International, Primăria București, Universitatea din București și Swiss Democracy Foundation.

Tema centrală a Forumului Global al Democrației se va concentra asupra conceptului de „încredere în democrație”. În aceste sesiuni vor fi dezbătute mai multe teme de interes public, precum:

 • participarea tinerilor în procesul decizional
 • democrația directă și participarea la deciziile UE
 • legătura dintre mass-media și democrație
 • încrederea în reprezentanții politici, instituții și mass media
 • implicațiile războiului din Ucraina și consecințele pe care acesta le are asupra României, Moldovei și regiunii Mării Negre.

4 Comments

 1. Cazacu Roxana Maria

  Voi participa

 2. Antonio Momoc

  Vă aștept alături de Dragoș Stanca, Arina Ureche și Cristian Pantazi.

 3. Keresztes Andrei Vlad

  Voi participa

 4. Savu Maria Eliza

  Bună ziua, și eu voi participa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *