Observ o tendință recentă la comentatorii tineri de pe Facebook: atunci când nu sunt de acord cu o opinie pe care o apreciază drept incorectă, numesc autorul sau opinia a fi „comunist/ă”.
Asta e, probabil, o consecință a discursului public actual în care tot răul prezent pare a fi cauzat de comunism. Mulți dintre acești tineri nu știu despre comunism mai mult decât clișeele din spațiul public.
Ce nu au învățat nici la școală, nici din alte surse este observația că regimurile de teroare, autoritare sau totalitare, sunt și cele naziste, cele fasciste, precum și cele fundamentaliste (arabe). Pe deasupra nici democrații, nici conservatorii nu sunt perfecți: opinii incorecte sau porniri autoritare avem în societatea românească actuală, dar și în Europa, și de la așa-ziși democrați, liberal-democrați, creștin-democrați, social-democrați sau liberali.
anka
Din pacate, tinerii se sterg pe picioare folosind ca presh istoria tarii. Sa balacaresti pe FB a devenit, cel putin in spatiul danubiano-pontic, un trend. Deloc benefic. Discutiile sunt deviate de la esenta lor, personajele nici nu se cunosc personal, dar se injura si se vulgarizeaza cu orice ocazie. Facebook-ul romanesc este un fel de polonic in care se agita niste balene. Cam multe, ce-i drept. Fara nici un rezultat final, decat dezbinare si desolidarizare, otravirea limbajului, comportamentului si mentalului. Din punctul meu de vedere, ca proaspat absolvent de jurnalism si comunicare, lucrurile in societatea romaneasca au scapat de sub orice control, pornind de la educatia pe care parintii mai apuca sa o dea odraslelor. Sau sa nu o dea de fapt. Cadrele didactice sunt oricum „niste jeguri” in ochii tinerilor, cadrele didactice nu mai au prestanta si nici nu sunt ajutate de „sistem” sa incerce sa redreseze situatia. Suntem martori ai deplinei devalorizari, ai unor discursuri cu multe cuvinte si fara niciun mesaj, al manipularii intense, al intoxicarii cu publicitate care vinde doar falsuri si poleiala fara continut. Se folosesc cuvinte, expresii si sintagme care nu sunt asezate in contexte potrivite. Si asta in conditiile in care internetul ar putea fi folosit si intr-un mod foarte benefic, acela de documentare inainte de a arunca aiurea cu vorbe. Recomand, ca un banal exemplu: http://ro.wikipedia.org/wiki/Comunism