Blog

Egipt, de la Primăvara arabă la revoluția eșuată

Egipt, de la Primăvara arabă la revoluția eșuată

Egipt, o țară a contrastelor: de la sărăcia populației la bogățiile Nilului și ale civilizației antice egiptene, care aduc venituri impresionate din turism. Am fost în vacanță la mare, dar am avut în fapt o experiență culturală și sociologică.

Excursii prin deșertul Sahara

Drumul din Hurghada în Cairo (Memphis) și înapoi la hotel este un coșmar, nu o simplă o aventură. Convoaiele de autocare sau autoturisme cu turiști pornesc la drum noaptea însoțite de armată prin deșert. Sunt verificate de mai multe ori de polițiști la intrarea sau ieșirea din orașe. Din când în când, pe marginea drumului apar de nicăieri indivizi cu pușca la picior despre care nu știi dacă sunt miliția sau civilii. Apoi, trec agale căruțe trase de măgăruși sau beduini pe cămile.

Giza, Piramida lui Keops

Poliția și armata controlează și organizează nu doar transportul de persoane, ci și turismul pe Valea Regilor la Luxor, Teba antică sau pe drumurile spre capitala Cairo. Așa cum mi-a spus tânărul ghid copt creștin cu care m-am împrietenit pe drum, polițiștii au doar 3-4 sute de euro salariu, dar au mașinile și casele cele mai scumpe. „Armata și poliția sunt Ceaușescu nostru” mi-a spus el. În vreme ce administrația clientelară sub-perfomează, economia egipteană merge prost, populația e din ce în ce mai săracă și mai puțin educată, analfabetismul în creștere.

De la revoluția internet și Primăvara arabă la democrația de fațadă

Povestea cetățenilor obișnuiți este cea care se vede mai puțin în fotografiile turiștilor care petrec Revelionul în Egipt. Oamenii simpli își doresc libertatea, mulți dintre ei împărtășesc valori laice occidentale, au făcut Primăvara arabă în Piața Tahrir în 2011, l-au dat jos pe dictatorul Mubarak, dar la scurtă vreme după ce islamistul Morsi, candidatul Frăției Musulmanilor, a câștigat puterea prin alegeri libere, 30 de milioane au ieșit în stradă, 5 milioane doar în Cairo nemulțumiți de pornirile faraonice ale noii puteri. Frăția Musulmană a fost preferată de cei mai mulți egipteni după revoluție, la fel cum la noi FSN a fost alternativa organică la PCR.

Cenzura pe social media. Viitorul nesigur, frustrarea și lipsa de speranță

Egiptenii obișnuiți nu văd vreo alternativă la actuala putere controlată de poliție și armată, un regim autoritarian cu fațadă democratică. Facebook, YouTube, Twitter au jucat un rol decisiv în Primăvara arabă, tinerii protestatari s-au organizat și mobilizat pe rețele sociale. Astăzi cei care își exprimă opiniile critic pe rețele sociale, de ex. pe FB, riscă închisoarea. Facebook, Messenger si WhatsApp nu pot fi folosite pentru serviciul voce „din motive de securitate.”

Dacă mergeți în Egipt, nu faceți ca noi: fie mergeți doar la plajă și faceți diving, fie mergeți doar la Cairo sau la Luxor pe Valea Regilor. Dacă le înghesuiți veți fi extenuați. Dar sigur veți fi mai bogați cultural, așa cum ne simțim noi după ce am cunoscut doi tineri egipteni, unul creștin, celălalt musulman, dezamăgiți de cum arată Egiptul la începutul anului 2022. Și amândoi sunt hotărâți să schimbe lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *