Interviul de viață este o metodă de cercetare în istoria socială. Personal am aplicat metoda interviu de viață sau poveste de viață, ca cercetător, în mai multe volume: România protestelor 2017, Bișnițarii, Activiștii mărunți etc.
De această dată, la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, am fost eu cel intervievat. Autorul interviului este Cosmin Budeancă, redactor coordonator Memoria – revista gândirii arestate și director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Interviul de viață despre povestea mea profesională începe cu anii de liceu.
Am vorbit despre cum am ajuns să dau admiterea la Facultatea de Jurnalism, despre activitatea mea ca jurnalist, despre presa din România și despre cercetările pe care le-am derulat despre comunism pe înțelesul tinerilor.
Interviul de viață este o metodă de cercetare în istoria socială prin care cercetătorul surprinde fenomene sociale trăite de cel intervievat. În cazul acestui interviu este fotografia societății românești post-comuniste în tranziție spre democrația liberală europeană. Cu obstacolele, frânele și întârzierile ei.
Este istoria presei postdecembriste trăite de mine și de colegii mei de generație. Am intrat în presă în anii 90. Și împreună cu colegii de facultate am încercat să ne afirmăm în organizațiile de presă dominate de ziariști cu școală și cu experiență în comunism. Ne-am străduit să facem un altfel de jurnalism, independent, de manual. Și ne-am confruntat cu vechile obiceiuri ale relației dintre putere și presă. Am încercat permanent să schimbăm în interiorul redacțiilor de știri acea veche cultură organizațională populată de metehnele vechiului regim: cenzură, presiune politică, propagandă.