Blog

Despre valorile politicii. Ce mai este valoros in politica? Dialog cu profesorul de Etica si Deontologie, Tudor Catineanu

Tudor Catineanu: Care sunt valorile „polare” ale Politicii !? Ma refer la cele fundamentale, cum ar fi in Morala, Binele si Raul.
Antonio Momoc: Politica inseamna conducere, activitatea de a-i conduce pe altii, de a participa la conducere sau de a influența conducerea. E o definitie simpla acceptata in stiinta politica si ii apartine lui Max Weber. Politica e distincta de putere. Puterea inseamna capacitatea unei entitati de a-i determina pe altii sa faca ceea ce nu ar face daca nu ar exista comanda entitatii care detine puterea. Puterea poate fi politica, economica, militara etc. Puterea are doua fatete: autoritatea si legitimitatea. Puterea politica are nevoie de legitimitate din partea celor asupra carora se exercita pentru a fi exercitata ca autoritate deontica.

TC: De acord, dar aceasta este definitia Politicii. Intrebarea este care sunt Valorile ei!?
AM: Consensul, compromisul, acordul, dialogul. Sunt valori sociale ce decurg din a trai impreuna in polis, in aceeasi cetate. A face politica inseamna a-i convinge pe ceilalti, pe cei pe care ii conduci, ca directia in care vrei sa duci cetatea e directia buna. A fi legitim inseamna a castiga acordul celor condusi, a fi credibil atunci cand conduci polisul intr-o anumita directie, a convinge cu un anumit proiect de societate.
TC: Toate aceste elemente intra in Strategie, care trebuie sa aiba o finalitate. Acolo, undeva se afla si Valorile.
AM: Valorile Politicii ar fi Binele public, Binele comun.
TC: Asta-i intrebarea, care este echivalentul politic al valorii morale, care este Binele!?
AM: Echitatea, egalitatea si libertatea cetatenilor care traiesc in cetate. Binele public inseamna ca cetatenii isi pot urmari in cetate binele personal sau de grup fara abuzuri sau discriminari din partea puterii politice. Binele public inseamna ca cetatenii isi pot urmari propriile interese economice si sociale fara sa discrimineze sau fara sa abuzeze pe altii. Indiferent ca aceste grupuri sunt majoritare sau minoritare. Binele in politica inseamna sa creezi si sa asiguri un Spatiu public unde toti cetatenii sunt tratati la fel de stat si de lege, indiferent de apartenenta lor sociala sau religioasa.
TC: Pe calea sugerata de tine, ajungem la solutia sugerata de mine, unde Pozitivul este Democratia, Negativele fiind Dictatura, Autoritarismul si Anarhia.
AM: E adevarat ca valorile Politicii depind de polis, repectiv de valorile membrilor comunitatii care compun polisul si de cei care detin Puterea. Viziunea mea e distorsionata apriori pentru ca vad cetatea ca fiind o republica democratica. E foarte important cum inteleg membrii comunitatii politice polisul. Esentiale aici sunt valorile membrilor comunitatii politice. Pentru multi, vezi islamismul, fascismul etc, valorile democratice sunt straine. Exista cetati contemporane in care membrii comunitatii politice au prea putin de a face cu democratia sau cu proiectul democratic. Iar valorile fundamentale ideale ale democratiei sunt egalitatea si libertatea oamenilor.
TC: Doua nuante pe considerentele tale: 1. Pe buna dreptate, invoci Libertatea, dar aceasta este o valoare social-politica, la limita de sus, una general umana. Polara ei (la propriu şi la figurat) este Constrangerea, si una si alta avand grade. Dar, si Libertatea se poate degrada in Libertinism sau Libertinaj, cum o dovedesc chiar unii dintre liberalii si neo-liberalii nostri. 2. Poate ca este bine sa facem si distinctia dintre Egalitate si Egalitarism. Esentiala este Echitatea, pe care Aristotel a teoretizat-o cu multa vreme inainte de marxistii egalitaristi.

One Comment

  1. Ionut

    Principala provocare, astazi, cred ca este lipsa unui minim consens real asupra a ceea ce inseamna dreptate sociala si democratie politica. Ambele, teoretic, ar trebui sa fie notiuni-umbrela, indeajuns de largi a.i. sa permita convietuirea tuturor grupurilor, indiferent de convingerile lor etice si fara a le dilua pentru a co-exista (liberali, socialisti, crestini, musulmani, atei, etc.). Acest lucru ar presupune existenta unei tensiuni pe care, insa, societatea moderna nu a reusit sa o gestioneze si care duce la o situatie similara cu cea descrisa de unii critici ai democratiei liberale: ca sistem ce impune o ideologie dominanta asupra grupurilor marginale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *