Blog

Despre migrație și emigrație la români

Breaking News la Targul de Carte Gaudeamus la standul Editurii Paideia: sociologul Zoltán Rostás si cercetatoarea Florentina Ţone (redactor Historia, Adevarul) au lansat Antologia „Scoala Dimitrie Gusti – Despre migratie si emigratie la romani„, o culegere de studii ale sociologilor gustisti din perioada interbelica despre cauzele si efectele emigratiei romanesti, dovada ca Scoala lui Dimitrie Gusti nu s-a ocupat, cum cred multi, doar cu cercetarea monografica a satelor romanesti. In calitate de fost doctorand al profesorului Rostás si de realizator de emisiuni despre migratie si diaspora la TVRi, am fost invitat sa spun cateva cuvinte despre carte si despre autori, alaturi de sociologul Dumitru Sandu si lector dr. Ionut Butoi.

Despre emigranti si despre diaspora se spun multe prostii in spatiul mediatic (catodic sau digital), se vehiculeaza multe cifre contradictorii, deoarece la tv si pe retele sociale e foarte putina cercetare expusa, dar e multa parerologie. Si acum invoc in dezbateri publice despre emigratie cartea din anul 2006 a lui Sorin Stoica si Zoltán Rostás, Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate, una din cele mai insightful studii calitative, de profunzime, de adancime despre migratia de dupa 1990.

Si despre ce a cercetat pe teren Scoala lui D. Gusti se spun multe… echipele lui Gusti s-ar fi ocupat doar de cercetarea monografică a satului tradițional. In fapt, in ultimii ani, grupul de lucru din jurul sociologului Zoltán Rostás, Cooperativa G, cercetatori, profesori si doctoranzi, au demonstrat ca mediul urban, orașul românesc, Bucureștiul, dar și un nou tip de sat, cel colonizat, multietnic, au fost subiecte cercetate si frecventate de membrii și colaboratorii Şcolii Gusti.

Antologia „Scoala Dimitrie Gusti – Despre migratie si emigratie la romani” incepe cu un capitol ce cuprinde studiile și articolele gustistilor care abordează emigrația romaneasca în Statele Unite ale Americii la inceputul secolului XX (in preajma formarii Romaniei Mari). Dovada ca despre Scoala lui Dimtire Gusti sunt inca multe lucruri de descoperit si cercetat de catre membrii Cooperativei G a lui Rostás si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *