Blog

Cine seamănă mai mult cu Băsescu: Ponta sau Iohannis?

Traian Basescu l-a pus pe Calin Popescu Tariceanu premier in 2004. Prin refacerea asa-numitului USL 20 (PRL plus PSD), Ponta promite sa repete scenariul cu Tariceanu-premier.

Si aici plagiaza. Orice face Ponta, nu reuseste sa fie original. Dar dincolo de lipsa de originalitate a candidatului PSD, intrebarea ramane: cine il are mai mult pe Basescu in el? Sobrul Klaus Iohannis sau ludicul Victor Ponta?

Sloganul „Schimbarea pana la capat” si ideea ca Basescu este raul absolut sunt temele preferate de Ponta. In fapt, la dezbaterea de la Realitatea TV la intrebarea lui Iohannis, daca poate conta si de data asta pe votul lui Ponta, care i-a ales in trecut fie pe Ion Ratiu, fie pe candidatul liberal (Crin Antonescu), Ponta a replicat ca nu voteaza cu un personaj care are poleiala liberalilor si care e de fapt Traian Basescu deghizat.

Ce-i drept, Iohannis este inconjurat de cativa politicieni din fostul PDL, care s-au dezis intre timp de Basescu si Basescu, la randul lui, de ei. Totusi, primarul Sibiului pare mai mult singur in partid si in politica. Daca ne raportam la aparitiile lui la dezbaterile electorale TV unde nu a fost insotit de cei din staff-ul de campanie, Iohannis pare si mai izolat in noul PNL, in care a intrat de foarte putin timp.

Ponta este popular, are statisticile la el, iti arata ca nu stii cat e pensia, se contrazice vesel pe sine, minte cu degajare (de exemplu, cu privire la plagiat), este „baietas” si te face din vorbe.

Iohannis este diferit la toate aceste capitole: este consecvent, politicos si atat de serios ca aproape nu stie sa zambeasca, nu are nimic din hahaiala lui Basescu. Risca sa fie atat de nepopular, incat a admis ca oricine va fi la guvernare in 2015, chiar cu Iohannis presedinte, va trebui sa mareasca taxele si impozitele.

In cele doua dezbateri televizate, Ponta a reusit sa plagieze o scena din serialul „House of Cards”, dar si stilul si agresivitatea lui Traian Basescu. A incercat sa dea „lovitura” cu replica „dle Iohannis fiti cuminte, ca la mine in birou erati mielusel!”. La fel spune si Basescu despre Ponta, ca „se poarta ca un pisicut cand vine la el, la Cotroceni”.

Totusi exista o diferenta majora intre Traian Basescu si Victor Ponta si ea priveste diaspora. Si aici Ponta l-a plagiat pe Basescu, in ceea ce priveste aclamarea interesului pentru Unirea cu Republica Moldova si iubirea pentru moldovenii de peste Prut cu cetatenie romana.

Diferenta este ca Basescu a incurajat voturile din diaspora, cu ajutorul carora a castigat alegerile in 2009. O face si in 2014. In schimb, Ponta nu a reusit sa asigure exercitarea dreptului constitutional la vot pentru romanii din diaspora, cel putin in primul tur. Si asta s-ar putea sa il faca foarte diferit pe Ponta de Basescu in turul al 2-lea, oricat l-ar avea pe Traian Basescu drept model.

Articolul a fost publicat mai întâi pe ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *