Blog

Căpșunari și bișnițari

CopertaMarți, 22 octombrie 2013, ora 18.00, la Clubul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român, vor fi discutate cele zece volume de istorie orală pe care profesorul Zoltán Rostás și colaboratorii săi le-au lansat în ultimii 20 de ani de activitate academică și de cercetare. Fiecare generație de studenți FJSC trece în anul al II-lea de studii prin acest experiment: trebuie să identifice un bătrân și să stea de vorbă cu el despre viața lui. Așa au apărut în ultimii 10 ani volumele de istorie socială în care studenții Facultății de Jurnalism si Stiintele Comunicarii au investigat segmente ale societății ignorate atât de guvernanți, cât și de oamenii de știință. Studenții au avut de intervievat foști activiști comuniști, căpșunari, pensionari sau bișnițari. Așa au apărut lucrările: Cealaltă jumătate a istoriei – Femei povestind de Zoltán Rostás și Theodora-Eliza Văcărescu; Tânăr student caut revoluționar de Zoltán Rostás și Florentina Tone; Tur-retur Convorbiri despre munca în străinătate de Zoltán Rostás și Sorin Stoica; Activiștii mărunți, coordonată de Zoltán Rostás și Antonio Momoc.

Lucrarea Activiștii mărunți a apărut în 2007 și a fost epizată din stoc. Dar, pentru fiecare din celelalte lucrări Editura Curtea veche oferă luna aceasta reduceri de peste 50% la achiziționarea fiecărui volum de istorie orală la prețurile afișate pe site, în caz că cineva este interesat să își completeze colecția Actual.

Cel de-al 10-lea volum al colecției, Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori, va fi discutat marți seară la MȚR, dar va fi lansat și miercuri, 23 octombrie, la ora 13 la Conferinţa interdisciplinară din seria Memoria Trecutului Recent cu tema Comunismul românesc din perspectiva istoriei orale. Conferința este organizată miercuri de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Centrul de Istorie Orală şi Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti la Sala Negulescu, din strada Spiru Haret nr. 8, Bucureşti.

Și pentru că de aceste volume sunt responsabili în primul rând studenții FJSC, nu se poate să nu lansăm cartea și la etajul 6. Pe 19 noiembrie, la ora 19, vor veni să vorbească despre volum studenții – autorii ai interviurilor, bișnițarii intervievați, câțiva actori (Alexandru Potocean printre ei) care vor interpreta personaje din carte, precum și jurnaliștii Lucian Mândruță și Vlad Mixich. Iar pe 22 noiembrie, la ora 16, lansăm volumul la Târgul de carte Gaudeamus în prezența sociologului Mircea Kivu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *