Blog

Candidează independentul Oprescu pentru Crin Antonescu?

Pe fondul inflaţiei de candidaţi la şefia statului şi pe fundalul grevei generale a bugetarilor, în contextul crizei politice care a lăsat partidul unic şi conducător al lui Băsescu la guvernare, încă un candidat îşi anunţă candidatura: primarul general al Bucureştilor, doctorul Sorin Oprescu.

În weekend, Mircea Geoană s-a reafirmat ca şi candidat cu partid în spate: un partid roşu, fost comunist, cu veşnicii nomenklaturişti Iliescu şi Năstase în prim-plan. În replică, la Sânnicolau Mare, candidatul PDL Traian Băsescu şi-a anunţat candidatura în mijlocul poporului. Poza în care a fost surprins Preşedintele (când a recunoscut că vrea şi al doilea mandat) a fost un instantaneu, ca de obicei, în mijlocul oamenilor simpli.

Geoană se profilează ca om de partid, cu aparat birocratic şi resurse umane în spate. Băsescu se poziţionează anti-partide, anti-Parlamet, anti-sistem, jucând destul de abil rolul independentului.

Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a mai jucat o dată, cu succes, pe cartea “independenţei”. Cu Octav Cozmâncă (incapabil azi să rupă PSD) pe post de consilier şef, medicul de la administraţia municipală ne promite o operaţie uşoară, ca pentru o banală apendicită. Înconjurat de medici, amici şi angajate de la primărie, la un cocteil, Oprescu şi-a lansat candidatura ca medicament.

Prin independenţa pe care o afirmă faţă de partide şi faţă de clanuri, prin faptul că se distanţează de sistemul politic corupt, Oprescu se apropie de populismul lui Băsescu. Dar mesajul său (ca şi gândirea strategilor săi de campanie) se află în zona socialistă a partidului din care provine – Oprescu este omul pe care iniţial Ion Iiescu şi-l dorea ca şi candidat al PSD la Preşedinţie.

“Pentru ei nu existaţi, dar existaţi pentru mine! Sunt toţi o apă şi un pământ. A venit vremea să vorbim despre independenţă!” sunt fraze-slogan în jurul cărora şi-a construit discursul populist de lansare a candidaturii independentul Sorin Mircea Oprescu. Prin candidatura sa, care va bulversa electoratul lui Geoană şi Băsescu, Oprescu lansează candidatura lui Crin Antonescu!

3 Comments

  1. un cetatean

    Va rog explicati de ce dracu candideaza baietii astia? Un om normal nu si-ar dori sa conduca o tara ca asta….

  2. krossfire

    Si uite asa nu intra nici smecherasul de Bucuresti nici marionetele de prima pagina in turul II.

  3. Marele Han

    E foarte posibil ca Mircea Geoana sa fie doar un candidat de circumstanta, lansat doar pentru a da ceva credibilitate campaniei “independente” a primarului capitalei. Oprescu a demonstrat deja ca un asemenea scenariu si un contracandidat sub nivel ii pot aduce victoria. Pe de alta parte, nu stiu daca ar fi amuzat sau doar foarte trist sa ajungem in turul 2 al alegerilor cu doi “independenti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.