România tinerilor, o ţară de nimic

Honorius Prigoană, Andrei Tinu (Iucinu) şi Cristian Gava au fost invitaţii lui Radu Moraru, la “Naşul” într-o ediţie în care s-a discutat despre România în care vrem să trăim.

Concluzia cinică (de inspiraţie patapieviciană) a scriitorului de doar 19 ani, Cristi Gava, este că trăim într-o ţară de nimic, cu o istorie de nimic, cu o cultură de nimic, din care cei mai decepţionaţi şi mai performanţi tineri vor să scape. Ideea nu-i aparţine lui Gava, ci a preluat-o din discursul unei prietene decisă să emigreze.

Mult mai pragmatici, mai interesaşi şi mai conştienţi de imaginea lor pe sticlă, ceilalţi doi tineri, viitori politicieni sau oameni de afaceri, şi-au însuşit foarte bine limbajul şi retorica înaintaşilor.

Honorius şi Andrei (pe care îl cunosc personal şi pe care sper să nu-l supere analiza mea) seamănă mult mai mult decât îşi dau seama cu cei mai în vârstă în jurul cărora s-au format. Socializarea primară, adică însuşirea normelor, atitudinilor, valorilor, care are loc în familie la vârste fragede şi-a pus serios amprenta asupra personalităţilor lor. Amândoi au abuzat de fraze şablon, deşi amândoi sunt foarte bine educaţi. Dezamăgitor a fost să observi că dacă în locul lor ar fi fost invitaţi fie tatăl Silviu Prigoană sau orice alt militant PDL, fie candidatul Mircea Geoană sau orice alt PSD-ist fruntaş, discursul ar fi fost acelaşi.

Mai jos, câteva mostre. Cele trei clipuri sunt extrase din emisiunea de marţi, 6 octombrie. Am punctat pe minute ce merită urmărit în funcţie de ideile şi temele pe care cei trei tineri le-au comentat.

min 1:30, fiul lui Prigoană, Honorius recunoaşte că sistemul este foarte pervertit şi că în România nu există meritocraţie.
min. 2:42, fiul lui Dumitru Tinu, Andrei admite că se doreşte în sistem şi vrea să schimbe sistemul din interior
– min. 6, despre candidaţii la preşedinţie, Cristian Gava a vorbit despre teoria alegerii între un rău mai mare şi altul mai mic; despre Crin Antonescu, Gava a punctat cu luciditate absenţa legăturii candidatului liberal cu masele

în clipul nr.2, min. 0:20, Andrei Tinu, care a recunoscut cu eleganţă că se exprimă ca militant PSD, a introdus ideea că Sorin Oprescu este candidatul lui T. Băsescu care să îl încurce pe M. Geoană
min. 1:24, Honorius, care recunoaşte în emisiune că de 5 ani păstrează fotografia lui Băsescu în vitrină, argumentează că Oprescu nu e de votat pentru că a minţit că nu va lăsa Primăria Capitalei
min.3:50, Gava într-un minut îl desfiinţează pe Oprescu, acuzându-l de populism infantil!

spre finalul emisiunii, în clipul nr. 3, min. 1:05- 1:30, Gava vorbeşte despre România de nimic în care trăim
– min. 2:25, în replică Honorius Prigoană se afirmă ca român şi patriot!
– min 3:15- 3:25, Naşul pune punctul pe i, sau i-ul pe punct, cu afirmaţia că în România termini o facultate, iar societate te consideră un nimeni!. Alte păreri?

6 thoughts on “România tinerilor, o ţară de nimic

 1. Mimetismul ii fura si pe cei care au citit doua carti in plus la scoala – cazul Gava.
  Imi permit sa-l parafrazez pe tanarul geniu si sa-l diagnostichez cu negativism-infantil. Are o retorica periculoasa in care confunda cunoasterea enciclopedica (e drept, o rara avis in zilele noastre) cu viata sociala. Gava nu ma reprezinta, desi suntem la fel de frustrati. Diferenta este ca eu imi asum neputinta/incompetenta/lasitatea in tacere si jena extrema, nu in piata publica.
  Da, ma bate gandul sa plec din tara asta, dar nu de pe pozitia de victima a ignorantei celor din jur. [Probabil] voi pleca invins de propriile-mi limite. Eventual o sa-mi pun si-un badge inscriptionat cu “tanar incapabil sa produca schimbare”.
  Punem pariu ca dl Gava va ingrosa randurile unui partid mioritic (irelevante culoarea si orientarea, ca mirosul este identic) inainte sa implineasca 21 de primaveri pline de nelinisti?

 2. Bine,ei sunt doar trei dintre multii tineri care traiesc in Romania si care au o parere extrem de proasta despre politica in general,dar si despre tara.Si tind sa le dau dreptate avand in vedere faptul ca traim in fiecare zi exemple care sa ne intareasca ideea ca societatea romaneasca e in cadere libera si ca scena politica e un circ,in care politicienii(a se citi mascaricii) fac spectacole de nota 1o zilnic.

 3. Tinu si Prigoana nu starnesc niciun interes, au un discurs de clasa a cincea, un fel de exercitiu de retorica in care sa se utilizeze conectorii. Gava insa, prin “romania de nimic”, dovedeste ca nu a inteles nici el mai nimic din istoria si cultura romaneasca. Ma simt jignita de reprezentarea ce mi se atribuie.

 4. De Gava n-am auzit. Tinu e ala de se bate de un deceniu cred ptr bani . Dar Honorius nu e baiatu’ ala despre care mai vedem titluri si articole cum se plimba el cu elicopterul pe plaja, cum conduce el Lamborghini sau ceva Iar maica-sa e tanti aia de face o panarama la tv de ti se intorc matzele pe dos? Are you kidding me? Cat tupeu sa ai sa vorbeswti despre schimbarea sistemului? Si daca vor sa schimbe sistemul cred ca ar trebui mai intai sa se arunce ei de la balcon (ca in fata trenului s-ar arunca degeaba caci trenul a deraiat si nu mai ajunge unde trebuie).

 5. Copiii astia traiesc intr-o bula de sapun. De nimic o fi lumea inchisa in care traiesc. La fel ca si gagauta ma simt jignit de cocluziile imprumutatea ale precocului Gava, un pusti care nu isi reprezinta in niciun fel generatia, un personaj creat de media autohtona, periculos prin gadirea sa extremista si negativista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>