Blog

Vlad Craioveanu la Serile FJSC: umor, cinism, profesionalism

DSC_0206Vlad Craioveanu este probabil cel mai sincer invitat dintre toți cei pe care i-am adus în fața studenților în cei 8 ani de când organizez Serile FJSC. Niciun pic de fard, niciun pic de machiaj în povestea vieții lui de om de radio sau de vedetă de televiziune. A mărturisit cum trăia la începutul carierei sale cu 60 de euro pe lună, restul de 70 de euro din salariu plătindu-i pe chirie, în vreme ce trustul la care lucra făcea milioane de euro din publicitatea obținută pe seama rating-urilor sale. A plecat de jos și a vrut să ajungă repede sus, șocând un public conservator, puțin educat și tradiționalist.

Până la urmă “brandul” Craioveanu se diferențiază tocmai prin ironia acidă cu care abordează viața, societatea și show-ul, prin curajul de a spune cu umor, în direct, absolut tot ce îi trece prin cap, prin originalitatea cu care râde de tot ce este grav, printr-o anumită sinceritate cu care dacă te întâlnești nepregătit te poți întreba dacă nu cumva omul e țicnit. Dar țicneala nejucată a lui Craioveanu este un fel neobișnuit de a fi 100% sincer cu tine însuți și curajos în a exprima cu cinism exact ceea ce gândești depre ceilalți.

Craioveanu: „Ca să fii un om bun de radio, nu ai nicio şansă dacă eşti normal, dacă te încadrezi în spiritul de turmă, lumea e plină de oameni normali. Scoate-ți-vă nebunia la suprafață, partea aceea frumoasă a ei!”

DSC_0437Vlad Craioveanu e un nebun frumos al peisajului mediatic. La Serile FJSC a venit pregătit doar pentru a i se adresa întrebări. A fost spontan și amuzant. Nu a pregătit niciun text, nicio poveste de succes, nicio lecție de PR. A spus franc studenților cum a fost dat afară de la mai multe radiouri, de fiecare dată pentru că a fost prea sincer pe post: a fost dat afară de la Activ FM pentru că a dezbătut pe post cum un bătrânel de la tehnic, pe care – culmea – îl chema Petre Roman, l-a lovit cu un băţ peste picioare în direct într-o emisiune. Discutarea pe post a incidentului a condus la încheierea imediată a contractului.

Peste ani a zburat și din ProFM pentru că a criticat într-o emisiune, pe post, felul în care se îmbrăca și halul în care arăta brand managerul radioului: „Purta un mov de bordel și arăta ca văcuța Milka” au fost cuvintele fatale spuse în direct. Episodul s-a petrecut după ce doamna manager în cauză îl enervase pe Vlad mai multe zile la rând  pe holurile radioului jignindu-l înainte de a intra pe post că ar fi fost prea slab și prea nemâncat. ProFM l-a suspendat o lună de pe post în urma incidentului, ceea ce ar fi însemnat o lună în minus din salariu. Cum abia i se născuse copilul, Craioveanu a acceptat imediat oferta Radio Guerrilla.

Studenții l-au întrebat și despre despățirea de Guerrilla, iar Vlad  a mărturisit că dorea să plece de vreo 5 ani de acolo înainte să primească oferta celor de la Radio 21. Guerrilla nu i s-a părut deloc “un radio con cojones”, deși marketingul de acolo a încercat permanent să inducă publicului această imagine de post curajos.

Despre oferta celor de la Radio 21 a aflat după ce partenerul său, Mihai Dobrovolschi, îl negociase deja la pachet și îi ascunsese acest lucru. Așa că a negociat și el separat plecarea și dus a fost.

Nici FJSC nu a scăpat fără critica și sinceritatea lui Craioveanu: “dacă vreți studenți buni pentru radio dați-le un microfon, creați un post local pentru universitate ca în Franța, puneți-i la practică. E timpul să ne ia și nouă cineva locul.” Despre „sesiunea de întrebări de la Serile FJSC” a vorbit a doua zi cu aceeași deschidere și pe matinalul 21 la „Patrula de dimineață”.

3 Comments

 1. Ady Florea

  Indubitabil, Vlad Craioveanu este unul dintre cele mai remarcabile voci de radio din România. Un om care a ştiut să îmbine utilul cu plăcutul şi care în ciuda dificultăţilor şi barierelor care reprezentau un adevărat impediment, a reuşit să meargă mai departe. Perseverenţa şi sinceritatea au fost doar două dintre ingredientele care l-au propulsat către succes! Felicitări domnule profesor pentru „Serile FJSC”! Mult succes în continuare! Sunt mândru că v-am avut profesor coordonator al lucrării de licenţă la Facultatea de Jurnalism!

 2. Antonio Momoc

  Mulțumesc, Ady. E adevărat: perseverența și sinceritatea sunt doar două din ingredientele succesului lui Craioveanu. Munca și faptul că a crezut în el însuși sunt alte două ingrediente importante.

 3. 365.ro

  Craioveanu a susţinut la Serile FJSC că Dobrovolschi negociase cu Radio 21, înaintea lui, o plecare „la pachet” – See more at:
  http://www.b365.ro/craioveanu-sustine-ca-dobrovolschi-negociase-cu-radio-21-inaintea-lui-o-plecare-la-pachet_197763.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *