După ce i-am cunoscut personal pe Philip Kotler (la București), Paul Levinson (la Bruxelles), Brian McNair (la Roma), Philippe Maarek (la Varșovia), Leonardo Morlino (la Roma), Hans Meyer (în Athens, Ohio) (pentru a numi câteva din personalitățile științelor sociale pe care le admir și cu care am avut șansa de a schimba opinii), recent, în Slovacia, la Smolenice, am avut onoarea de a discuta despre marketing, identitate și comunicare cu sociologul polonez Zygmunt Bauman.
Bauman a vorbit în deschiderea conferinței despre schimbările majore din societatea actuală marcată de absența unui model economic sau ideologic spre care să tindă guvernele statelor, soluție-ideală asupra căruia să fi căzut de acord economiști, politicieni, cercetători, sociologi sau simpli cetățeni după sfârșitul comunismului și în plină criză a capitalismului.
Sociologul polonez a observat că în acest haos aparent există o ordonare a valorilor, dar educația tradițională și educatorii clasici și-au pierdut rolul de factori de influență și de socializare. Familia și părinții, școala și educatorii (de la cei din grădiniță, la învățătorii din școala primară până la profesorii de liceu) își pierd zilnic autoritatea culturală și nu mai exercită aceeași influență asupra formării și culturii.
La o primă impresie educatorii clasici (părinții și profesorii) au fost înlocuiți de mass-media, chiar dacă jurnaliștii (mai ales vedetele de televiziune) refuză constant acest rol care li se atribuie de către mulți dintre membrii societății moderne. Mass-media au meritul că ne informează despre întâmplări din toate colțurile lumii, despre viața oamenilor și despre reușitele sau greutățile unor societati aflate la mare distanță. Adică, mass-media fac să dispară distanțele, știm în timp real ceea ce se întâmplă cu prietenii și cu rudele noastre din străinătate, ne fac contemporani unii cu alții, dar – observă profesorul Bauman, deși mass-media ne ajută să înțelegem că suntem, ca oameni, dependenți unii de alții, că o o țară este dependentă de alta, totuși nu ajungem să cooperam unii cu alții.
Aparent, mass-media și new media se ocupă de educația copiilor, le influențează caracterul și personalitatea și le furnizează modele de urmat. Numai că sociologul Bauman ne atrage atenția că social media, noile tehnologii, noile mijloace de comunicare sunt, de fapt, marketing. Educatorii clasici (familia și școala) au fost înlocuiți de marketing, de corporații și de companii multinaționale: moda nu este dictată, cum am fi tentați să credem, de facebook sau de smartphone, ci de marketing.
Piața nu este doar cea care dictează ce se vinde și ce se consumă; Marketingul este cel care educă încă de mici consumatorii, le formează și le influențează gusturile copiiilor și adolescenților, plăcerile și dorințele celor maturi, obiceiurile de consum ale oamenilor, aștepările, speranțele, referințele, moda, valorile, cultura. Marketingul este modelul nostru cultural actual.
Diana Popescu
Am citit acest articol despre Marketing-Bauman. Marketingul este o strategie a marilor corporatii, in spatele acestora sunt cei care conduc lumea. Educatia,cultura,traditiile vor disparea din cauza lor daca nu vom lua masuri si nu vom spune adevarul. Media si new-media sunt doar niste teatre la care din pacate, noi suntem spectatorii dar si actorii. Singurul lucru pe care l-am putea face este sa scoatem din grilele TV-urilor noastre acele posturi ce ne indoctrineaza cu prostie. Ar trebui sa nu mai cumparam ziarelele si revistele acestor „cartoane”. Cei ce ne conduc incearca sa voaleze adevarul si il impacheteaza cum vor ei; este trist pentru ca nu stim cine au fost dacii cu adevarat, unde a luat nastere primul om… este cumplit de dureros ceea ce se ascunde omenirii.