Blog

Sunt o babă comunistă vs Sunt tânăr capitalist

Am fost la cinema Patria la premiera filmului lui Stere Gulea „Sunt o babă comunistă”. Nu am văzut până acum un film românesc care să trateze cu atât de multă profunzime criza capitalistă (lipsa locurilor de muncă în rândul absolvenților, tentația emigrării în SUA, pierderea jobului de către cei plecați la muncă în străinătate, riscul de a pierde casa din pricina ratelor neplătite la bancă) și cu atâta detașare și empatie mentalitatea celor care cred că „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu” sau nostalgia lor după regimul comunist.

Filmul are la origine volumul scriitorului Dan Lungu, „Sînt o babă comunistă”. Actorii principali au mărturisit că nu au citit cartea la momentul la care au filmat, (pentru a nu se lăsa impresionați de viziunea autorului cărții asupra personajelor), dar au promis să o facă după încheierea filmărilor. Povești cutremurătoare de viață din și despre comunism pot fi citite și în numărul din luna mai din Dilema veche „Comunismul pe înțelesul celor tineri”, precum și în volumul coordonat de Zoltán Rostás și de mine „Activiștii mărunți. Istorii de viață.”

De altfel, în film, baba comunistă nostalgică mărturisește că nu s-a gândit niciodată la ea ca la o comunistă: „comuniști erau propagandiștii și activiștii de partid”. Adică, cei care continuă să ne conducă astăzi. Sau dacă nu ei, atunci copiii lor sau nepoții lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *