Blog

Să o promovăm pe Elena Udrea!

Elena Udrea a demarat campania pentru Primăria Capitalei după modelul Traian Băsescu din 2000. Programul sumar pentru Bucureşti (lichidarea câinilor fără stăpăni e punctul forte) şi strategia de comunicare (listele sunt rele, uninominalul e bun) sunt inspirate din campaniile de succes semnate de Agenţia de publicitate a lui Felix Tătaru. Acum Elena Udrea foloseşte la campania pentru primărie şi strategia populistă a Referendumului. Iar opoziţia o ajută cu promovarea!

Deşi nu a folosit în 2000 pentru Primărie referendumul, Traian Băsescu a abuzat de tema democraţiei directe şi a întoarcerii la popor în mai multe rânduri. A început cu Referendumul suspendării sale din 2007. Populist, a continuat în campania prezidenţială din 2009 când a cerut o singură cameră pentru Parlament şi un număr redus de parlamentari („De ce le e frică nu scapă!”). A  folosit stratagema ceva mai devreme şi în ajutorul PDL la europarlamentarele din noiembrie 2007 când a cerut renunţarea la liste („Hai la curăţenie!”, Să scăpăm de listaci!) şi alegerea parlamentarilor prin vot uninominal. Rezultatul referendumului este actualul sistem electoral aberant de atribuire a mandatului, unde deşi candidaţii sunt aleşi uninominal, nu primul ci cel care ajunge pe locul doi sau trei câştigă mandatul, fapt produs începând cu alegerile parlamentare din 2008.

Apelul la Referendum (adică la popor) este noua şi vechea strategie de comunicare a PDL, marca Felix Tătaru. În lupta pentru modificarea formei de organizare a Bucurestiului,  Opoziţia PNL-PC şi Sorin Oprescu au picat foarte uşor în această capcană şi pun umărul la promovarea Elenei Udrea. Elena a propus o Lege, iar ceilalţi s-au grăbit să o respingă. Mai mult, s-au grăbit să o denigreze, să o descalifice, să o atace.

Publicul prea puţin atent la politică şi la onţinutul legii, rămâne cu o singură idee: Elena Udrea. O singură persoană, o singură imagine, un singur mesaj. Elena Udrea este subiectul disputei capitalei şi nu Legea capitalei.

Prin referendumul pe care îl propun PNL-PC-PSD, Elenei Udrea i se fac mai multe servicii de către Opoziţie decât de către propria echipă.  La fel ca în 2000 şi 2004, acum agenda publică este iarăşi invadată de candidatul PD-L la fotoliul de primar al Bucureştiului. Subiectul agendei publice a Bucureştilor redevine Elena Udrea. Câţi bucureşteni se vor grăbi să citească proiectul? Puţini. Dar toţi bucureştenii ştiu numele iniţiatorului şi a celui căruia i se opun şi pe care îl atacă toţi politicienii opoziţiei. Elena Udrea este singură împotriva tuturor (hoţilor şi corupţilor), o strategie cu care Traian Băsescu a câştigat de fiecare dată.

Echipei de comunicare a PDL îi este acum foarte uşor să argumenteze că femeia politică despre care ştim cu toţii că a luptat pentru reformarea capitalei şi a administraţiei publice a fost blocată de grupurile de interese PSD-PNL-PC, plus Sorin Oprescu. PDL este partidul care se întoarce iarăşi la popor, care invită poporul să decidă!

Ocuparea agendei publice şi a agendei media este o strategie de succes jucată de aleşii PDL. Subiectul public este Elena Undrea mai ales în pre-campania condusă de opoziţie: pe bloguri, pe site-uri, pe social-media, pe afişe şi la uşa cortului.

PNL-PSD, împreună cu toţi primarii de sectoare, se opun unui singur om care vrea reformă. PDL este partidul care cere poporului să facă legea! Aceste două imagini sunt comunicate de cele două echipe aflate în competiţie!

Opoziţia vorbeşte prea puţin despre alternativa pe care o oferă, ceea ce înseamnă că nu o are. Tema zilei este Elna Udrea, nu liderii PNL sau PSD. Toţi competitori vorbesc despre unul şi acelaşi subiect şi sunt îndreptaţi cu toţii împotriva aceluiaşi competitor. Acum subiectul e Elena Udrea. Să o promovăm!

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *