Blog

România protestelor. 2017. Piața Victoriei vs. Cotroceni

Pe linia deschisă de studiile de istorie orală coordonate de Zoltán Rostás (care semnează prefața), interviurile cu protestatari din volumul  „România protestelor. 2017. Piața Victoriei vs. Cotroceni” surprind poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți care au în comun participarea premeditată sau spontană, fie la mișcarea anticorupție #rezist din Piața Victoriei din București, fie la protestele de la Palatul Cotroceni îndreptate împotriva Președintelui, din 2017.

Împreună cu colegii mei de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, Ionuț Butoi, Adriana Ștefănel și Dan Podaru (coordonatorii volumului), la cursul de Fundamente ale Științelor Sociale am fixat ca temă de curs un interviu de istorie de viață cu participanți la protestele din ianuarie-februarie 2017: fie cele organizate împotriva Guvernului PSD și a OUG13, fie cele desfășurate lângă Palatul prezidențial din Dealul Cotroceni. Miza interviurilor, nemărturisită studenților, a fost aceea de a înțelege motivațiile profunde, reprezentările socio-politice, valorile, ideologia populară, mentalitatea, convingerile și percepțiile celor care s-au mobilizat și au participat la cele două proteste care au avut loc aproape simultan.

Felicit Meridiane Publishing și pe redactorul Adriana Nazarciuc pentru editarea acestui volum și mai ales pe studenții – autori ai acestor interviuri extraordinare cu protestatari: Alexandra Ene, Oana Stoica, Narcis-Florentin Neagoe, Andreea-Sânziana Stanciu, Miruna Isabella Ene, Maria Georgiana Hlușcu, Iuliana Georgescu, Anastasia Cristea, Teodora Dinu, Alina Mihaela Beșliu, Laura Ștefania Cojocaru.

Lansarea cărții are loc marți, 10 decembrie, ora 19, la Muzeul Literaturii Române (prezintă: criticul Paul Cernat și politologul Cristi Pîrvulescu) și este urmată, a doua zi, de o dezbatere (la Parlamentul României, la Camera Deputaților,) cu titlul: „30 de ani de la Revoluția română. Câștigători și perdanți ai tranziției”.

Fotografie copertă: Andrei Pungovschi
Coperta: Teodora Diaconu

LE: Cartea poate fi achiziționată de AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.