Povestea poveştilor de călătorie. Comunicarea experienţei de călătorie: istorie, evoluţie, tendinţe este o carte semnata de Raluca Tudor despre călătorii și despre călători europeni din evul mediu până în epoca post-industrială. O călătorie în timp, în istoria călătoriilor și a celor care și-au povestit călătoriile plecați de pe bătrînul continent spre „țări străine” sau locuri exotice. Este un drum peste milenii care pare inspirat de Odiseea lui Homer și care amintește de Odiseea Spațială 2001 al lui Kubrik. …nevoia omului de a explora necunoscutul, de a cunoaște și de a descoperi lumi noi, continente noi sau chiar viață pe alte planete este povestită în acest volum, din epoca marilor descoperiri geografice până în era sondelor spaţiale „Voyager”.
Productoare și realizatoare de emisiuni și documentare de televiziune, doctor în științele comunicării, Raluca Tudor identifică, diacronic și fără dogmatism, tipologii diferite de călători: unii oameni călătoresc de plăcere, sunt turiști, „călători superficiali” în căutare de relaxare şi revigorare, călători de vacanță consemnați târziu, după sec. XVIII-XIX, o dată cu creșterea calității vieții, burghezi bogați care își petrec vacanțele pe coastele însorite din Italia, Franța sau Spania, obicei care ia amploare în sec. XX-XXI prin angajații înstăriți din sectorul serviciilor. Trenul şi vaporul cu aburi, avionul și zborurile low-cost au masificat turismul și călătoriile de plăcere. Alți oameni călătoresc cu o misiune: foștilor misionarii creștini le iau azi locul membrii echipajele misiunilor spațiale. Pelerinii şi cruciaţi călătoreau în evul mediu spre locuri sfinte, spre moaște sau Țara Sfântă, iar diplomații călătoreau în interesul puterii politice sau religioase pe care o reprezentau cu o misiune politică sau doctrinară.
Unii călătoresc de nevoie: neguțători medievali descriau rute sigure și relaţii comerciale; în sec XIX-XX muncitori industriali sau angajați în servicii, emigranții din clasele de jos, călătoresc în căutare de locuri de muncă mai bine plătite. Alții călătoresc pentru afaceri sau pentru a-și desăvîrși educația: în trecut călătoria era inițiatică, un drum riscant și anevoios întru împlinire, ca debarasare de prejudecăţi spre desavârșirea sinelui. Astăzi în călătoria lor în străinătate, pentru studii sau afaceri, călătorii folosesc frecvent avionul, sunt sau devin manageri, semneză contracte și încheie afaceri, construiesc clasa de mijloc.
Raluca Tudor spune povestea poveștilor de călătorie de-a lungul istoriei, din evul mediu până într-un viitor SF nu foarte îndepărtat. De la povestea călătoriilor închinate gloriei divine, la povestea călătoriilor pentru ştiinţă și cercetare. De la cartea lui Marco Polo, scrisorile lui Cristofor Columb, strategiile de comunicare ale lui Amerigo Vespucci despre noile continente care au schimbat perspectiva europenilor asupra lumii și asupra globului până la blogurile de călătorie din era social media. De la povestea călătoriilor peste mări și oceane, a navigării din epoca marilor descoperiri geografice, până la povestea contemporană a conectării online, a navigării pe internet în era digitală a smartphone-ului. De la călătoriile umaniștilor ca Erasmus din Rotterdam, la jurnalul intim de călătorie a lui Montaigne, până la romanul science fiction și „călătoriile extraordinare” ale lui Jules Verne. Istoria călătoriei ne povestește de fapt cum s-au schimbat în timp și în spațiu percepțiile oamenilor și reprezentările europenilor despre voiaj, călătorii sau turism.
“Povestea poveştilor de călătorie” este o carte despre cum mijloacele de comunicare (tiparul, fotografia, telegraful, cinematograful, radioul, televiziunea, internetul) și infrastructura de comunicații (drumuri, căi ferate, transportul rutier, maritim, aerian) au modelat ce și cum s-a povestit, ce și cum s-a imaginat, ce și cum s-a (des)scris, s-a relatat, s-a ecranizat, s-a postat despre călătorie și călători; dar e totodată și o analiză despre cum statele, companiile pivate, agențiile de publicitate sau de știri au făcut propagandă, PR sau publicitate voiajului, turismului. “Povestea poveştilor de călătorie” va fi o lectură obligatorie pentru pasionații de călătorii, de literatură de călătorie, pentru sociologi, jurnaliști și analiști media.
Acest articol a aparut mai intai ca Prefata a cartii Povestea poveştilor de călătorie. Comunicarea experienţei de călătorie: istorie, evoluţie, tendinţe, Ed. Tritonic, 2017. Cartea va fi lansata la Targul de Carte Gaudeamus, pe 25 noiembrie, la ora 11, la standul editurii la Romexpo.