Blog

Poliţia e cu noi, martor ocular!

Cu toţii suntem martori oculari zilnic la tot felul de mizerii în care cetăţeni obişnuiţi sau funcţionari publici îşi bat joc de alţi cetăţeni obişnuiţi, nu şi de funcţionarii publici. Zilnic auzi pe stradă, la metrou sau în trafic cel puţin de la câte un român şmecher replica “Ştii cine sunt eu?” sau de la câte o piţipoancă emancipată “Caută-mă pe google!”

Nu trimit poze la Realitatea TV şi nici pe la alte televiziuni din simplul motiv că dacă mă întâlnesc cu câte un smardoiaş sau dacă sunt insultat de vreun funcţionar public (de la Administraţia Financiară), ori de vreo angajată de la Poştă ori de la Romtelecom prefer să spun pe radio sau să scriu pe blog. Sunt mijloacele mele de a-mi defula frustrările, nu că asta ar schimba lumea.

Dar cei care trimit aceste fotografii sau înregistrări video la o televiziune speră ca cineva să le facă dreptate. Aşa şi omul ridicat de miliţienii din Târgovişte pe care i-a fotografiat parcaţi ilegal (dar, aflaţi în misiune).

„Martor ocular” e o adresă de email unde cetăţeni cu spirit civic şi ceva curaj trimit acele poze sau înregistrări cu abuzurile, ilegalităţile, încălcările de lege sau de bun-simţ la care recurg cetăţeni obişnuiţi sau cetăţeni mai neobişnuiţi, cum ar fi cei care ar trebui să respecte şi să aplice legea în slujba cetăţenilor obişnuiţi. Aceste imagini sunt difuzate apoi pe post, făcute cunoscute opiniei publice.


 

Dar „martor ocular” este totodată şi locul public unde omul obişnuit se exprimă, spaţiul în care îşi exprimă revolta sau frustrările vizavi de sistemul actual şi de felul cum sunt oamenii care îl alcătuiesc. Este România mai agresivă la televizor sau pe stradă? “Martor ocular” îţi aduce un pic de stradă pe televizor, fără ca jurnalistul să intervină, să decupeze, să reinterpreteze.

Jurnalele de ştiri, fie că sunt difuzate de televiziuni generaliste, fie pe canalele specializate, sunt bolnave de Otevită. Microbul ştirilor de la ora 5, al Elodiei metamorfozate în Magda Ciumac e purtat de la o televiziune la alta, de la un radio la altul, de la şofer de taxi la şofer de taxi şi apoi din gură în gură, din stradă în stradă, din bloc în bloc în tot oraşul, în tot satul. Secţiuni ca „Martor ocular” atrag atenţia că agenda publicului şi problemele oamenilor sunt de regulă altele decât cele aduse în prime-time de către jurnalişti.

Crimele de la casa de schimb valutar din Braşov şi apoi asasinatul asupra sportivului Marian Cozma sunt cele două cazuri care au trimis ştirile despre criză la mijlocul telejurnalului. Criza de la şefia Ministerului de Interne pare a nu fi tocmai întâmplătoare. Între timp Poliţia nu l-a prins nici pe criminalul de la Braşov, nici pe cei care au sustras armele la depozitul de la Ciorogârla, deşi a fabricat câţiva suspecţi.

Dar Poliţia pretinde că oferă siguranţă şi protecţie. Că e în slujba cetăţeanului, care de altfel îl plăteşte pe tovarăşul miliţian din taxe şi impozite.

Martorul ocular, românul obişnuit vine în spaţiul public, pe televizor sau pe internet, cu un film sau cu o poză şi ne arată că în loc să îşi vadă de anchete, de răufăcători, de criminali, de gorbunovi, de asasini, de infractori, de spărgători, poliţiştii români (cei dâmboviţeni, cel puţin) au grijă de cetăţenii care fac poze. Şi e firesc “să aibă grijă”, să ne conducă la secţie, să ne reţină, să ne intimideze, pentru că poliţia e cu (ca) noi, martorii oculari.

One Comment

  1. razvan

    acum cand au iesit in strada, politistii, ar trebui sa iasa si oamenii de rand, sa le arunce in fata nesimtirea cu care cred ei ca fac ordine. nu le e rusine sa ceara bani mai multi? altii mor de foame si ei vor bani mai multi pentru ce, periclitarea haosului. consider ca principalii vinovati ai nerespectarii legii, ei sunt, politistii. cum sa impui ordine cand chiar tu esti exemplu de sfidare a celorlalti? cum sa respecti legea cand vezi ca doar unii sunt cei care sunt pedepsiti?mereu au cate o scuza cum ca nu sunt suficienti oameni. asta este o mare minciuna. au oameni ca-si permit sa-i tina degeaba pe posturi. ar trebui ca cei care „nu vad” ceea ce se intampla langa ei, sa fie dati afara. nu exista asa ceva, sa te faci politist si sa nu vezi ca nu se respecta legea. te faci politist pentru ca trebuie sa vezi ca nu se respecta legea. daca nu poti, iesi afara. oricum esti veriga slaba.
    oricum am scris aici, doar ca n-am ce face acum, in momentul asta. stiu ca nu are cine sa-i aduca pe calea cea buna. daca nu ne imping cei de afara (U.E.), nu se face nimic in romania. sunt toti o clica de calici. pacat ca nu exista o lege care ceara tuturor sa justifice averile. ai cum sa justifici, ramai. nu ai cum sa justifici, la puscarie cu tine si confiscarea intregii averi. daca nu ai cum s-o justifici inseamna ca ai furat, sau ai obtinut-o pe cai ilegale.
    asa ceva ii trebuie romaniei. dar credeti ca guvernantii, parlamentarii, sunt nebuni sa-si taie craca singuri de sub ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *