Blog

PNL şi PSD îşi dau cu stângul în dreptul cu noua Lege electorală

Alegerea primarilor şi a parlamentarilor din primul tur este, pe cât de generoasă, pe atât de înşelătoare. Cei care o susţin argumentează că este corect ca cel care are cele mai multe voturi să câştige. Cei care o resping (şi puţini oameni politici au curajul şi onestitatea să o facă) argumentează că este nedemocratică şi nereprezentativă întrucât majorităţile se vor supune unor minorităţi.

În esenţă, sistemul majoritar relativ înseamnă aplicarea principiului „câştigătorul ia totul”, adică cel care ia cele mai mulze voturi din numărul celor prezenţi la urne câştigă mandatul sau mandatele pus/e în joc. Să presupunem că la vot într-o circumscripţie uninominală se prezintă 10% dintre alegătorii din liste, iar un candidat obţine 10% din voturile celor prezenţi, restul candidaţilor  obţinând fiecare câte un procent mai mic (9,9%, 9, 8 % etc). Atunci candidatul care a obţinut câteva voturi în plus va câştiga mandatul. În acest exemplu posibil, nu avem nici majoritatea celor care au drept de vot, nici o majoritate a celor care votează. Partidele mici şi independenţii care s-ar constitui în alternativă la putere, pierd orice şanse de a junge în turul 2. Va câştiga alagerile o minoritate lipsită de suport popular şi de legitimitate electorală care va controla şi va administra apoi resursele întregii comunităţi.

Ideea ca cel care obţine mai multe voturi să caştige este împărtăşita de cei mai mulţi români, iar politicienii ştiu asta. PD-L a reuşit cu ajutorul PSD să schimbe deja sistemul de alegere al primarilor astfel încât de acum încolo primarii să fie aleşi într-un singur tur. Legea dezavantajează partidele cu şansa a treia ai căror candidaţi sunt ca şi excluşi din cursă.

La proiectul de modificare a Costituţiei propus de Traian Băsescu (cu şanse mici să treacă de votul Parlamentului), liderii PNL şi PSD replică cu propunerea de Lege electorală ca alegerile parlamentare să se defăşoare într-un singur tur, pe sistemul câştigătorul ia totul. Mesajul PNL şi PSD ar fi acela că îşi doresc reformarea clasei politice. În practică, dacă legea ar intra în vigoare, PNL, PC împreună cu partidele mici din afara Parlamentului (Partidul Verde, Partidul Naţional Ţărănesc, Partidul Ecologist Român etc) vor fi pierzătoare în majoritatea regiunilor (excepţie: zonele unde PNL controlează primăriile va câştiga şi alegerile) . Cei care deţin resursele în teritoriu, adică cei care au cea mai mare capacitate de mobilizare la urne şi mai ales candidaţii care au cea mai mare notoritetate vor câştiga prin primul tur alegerile: ştim de acum că alegerile din 2012 sunt câştigate de candidaţii PSD şi PD-L.

Dacă Crin Antonescu încearcă să joace la cacealma, pretinzând populist că îşi doreşte vot majoritar relativ, dar fiind de fapt conştient că legea nu va putea trece de Palrmamet, PNL se joacă cu focul. PD-L are tot intersul ca această „cacealma” a PNL să devină practică politică. PD-L mulţumeşte în acest moment pentru această propunere PNL-ului, pentru că PD-L va vota acestă lege 

PDL şi PSD sunt partidele care au de câştigat dintr-un sistem majoritar relativ (un singur tur în care cîştigă cel care obţine cele mai multe voturi). Oare PNL şi Crin Antonescu ştiu asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *