Blog

Primari aleşi din primul tur înseamnă un şut în fund democraţiei

Legea conform căreia primarii vor fi aleşi din primul tur de scrutin (indiferent de procentul obținut și indiferent de procentul alegătorilor prezenți la vot) se înscrie în logica majoritarismului îmbrăţişată de PDL. Majoritarismul este anti-democratic şi nereprezentativ. Votul într-un singur este nedemocratic pentru că o minoritate activă (cumpărată de regulă cu sacoşa de zahăr şi ulei) îşi va impune automat candidatul împotriva majorităţii tăcute.

Principiul de bază al democraţiei, reprezentativitatea, este anulată prin alegerile într-un singur tur. Practic candidatul care va avea cele mai multe voturi în primul tur (nu majoritatea voturilor) va câştiga alegerile: Primarii vor fi aleşi într-o comunitate locală cu sub 50% din voturi, în condiţiile în care oricum prezenţa la vot va fi sub 50% . În consecinţă primarii nu vor mai fi reprezentativi pentru localitatea respectivă. Prin această lege partidele care controlează primăriile (PSD şi PDL) se vor permanentiza în funcţiile pe care le ocupă astăzi.

Argumentele celor care susţin alegerile într-un singur tur sunt polarizarea şi reducerea cheltuielilor. Dacă ar fi să îi credem, pentru cele două partide favorizate de această lege, pentru PDL şi PSD, sunt foarte importante reducerea cheltuielilor publice (chiar dacă bugetul pe care l-au votat pentru cele două Camere al Parlamentului infirmă ipoteza).

O altă consecinţă a legii care loveşte direct în principiul democratic al reprezentativităţii este aceea că formaţiunile tinere, nou-apărute pe scenă, partidele mici (sau independenţii fără resurse financiare) sunt descurajate de la competiţie şi obstrucţionate în a mai avea şanse reale la obţinerea unui mandat de primar. Accesul la funcţiile publice devine mult mai dificil, iar clasa politică actuală se ermetizează şi se recunoaşte a fi o castă unde doar cei care sunt deja în joc pot concura şi pot ocupa poziţii publice.

Rolul celui de-al doilea tur II era acela de a legitima candidatul cu peste 50% plus 1 din voturile valabil exprimate şi totodată de a acorda şansa unui candidat care pornește cu şansa a a doua de a coaliza/câştiga voturile candidaților ieșiți din cursă și de a produce o schimbare a primarului în funcţie în sensul alternativei. Prin eliminarea celui de-al doilea tur, acest lucru devine imposibil.

Calculul PSD şi PDL este simplu: prin aceste şmenuri legislative, cu ajutorul organizaţiilor locale puternice şi cu primari bogaţi şi consacraţi, vor câştiga alegerile pentru primari de la anul din primul tur. Şi PDL şi PSD au primari în zona rurală unde acest sistem le garantează, în proporţie de 90%, realegerea primarilor, în condiţiile în care în comune şi în oraşele mici este inexistentă opoziţia care s-ar fi putut forma. Alegerea primarului într-un singur tur este o garanţie a perpetuării primarilor care se află deja în funcţie.

Din nefericire societatea românească este indiferentă la aspectele tehnice ale legislaţiei electorale şi aceste amănunte par nesemnificative sau inutil de înţeles de către cetăţeni. Această indiferenţă le permite PDL şi PSD să defileze mai departe în fruntea ţării. Acest amendament este un pas în impunerea unui sistem electoral majoritarist, un sistem care să polarizeze şi mai mult politica românească şi care să conducă la dispariţia partidelor mici şi la descurajarea de la a mai intra în competiţie a out-siderilor sau a independenţilor. România este şi va fi a urmaşilor urmaşilor PDL şi PSD.

6 Comments

  1. Rossenberg Alfred

    ‘Majoritatea’ nu este ‘tacuta’, este ‘ignoranta’ si atunci, si ‘alesii’ sunt ‘ignoranti’

  2. Alina

    Era o vreme cand mă întrebam de ce în școli nu există nicio materie care să cuprindă aspectele esențiale cetățenești ale funcționării societății, ceva gen „Educație civică” (în schimb, se fac ani buni de Religie).

    Nu mă mai întreb.

    Dacă școlarii ar afla cum merg lucrurile, măcar o parte dintre ei ar deveni periculoși pentru găștile de la putere și ar trebui luați în calcul la fiecare scrutin.

    Pe deasupra, copiii români sunt din ce în ce mai puțin capabili să citească.

    O populație analfabetă, religioasă, săracă și fără acces la informații esențiale este foarte ușor de mânat și de muls.

  3. Antonio Momoc

    @Alfred, majoritatea care nu se exprimă, tace. Tăcerea poate însemna fie ignoranţă, fie indiferenţă, fie că oamenii nu au pe cine să aleagă din oferta existentă, fie o amendă pe care nemulţumiţi, cetăţenii vor să o aplice politicienilor pentru că nu mai au încredere în ei.

    @ Alina, din câte ştiu eu există pe hârtie materia „Educaţie civică”. Nu ştiu dacă acolo se predă ori se învaţă ceva, sau dacă nu cumva în locul ei la ore se petrece altceva. Eu predau „Politologie”, la FJSC. Mulţi din tinerii care vor lucra în jurnalism consideră că acesta este un curs „teoretic” şi prin urmare inutil pentru profesia lor atât de practică. Evident că acei tineri care gândesc astfel la şcoală nu înţeleg şi nu vor să înţeleagă cum funcţionează sistemul politic românesc şi nici de ce instituţiile funcţionează strâmb iar politica nu funcţionează în interesul lor sau al cetăţenilor. Sunt însă şi tineri studenţi care se infomrează, citesc bibliografia, participă şi la cursuri, fac voluntariat în ong-uri, au şi job-uri part-time. Aceştia din urmă sunt profesionişti şi cetăţeni activi. Societatea în care trăim îi apreciază din ce în ce mai puţin pe aceştia din urmă.

  4. Alina

    Orele de educație civică sunt un fel de dirigenție unde diriginții profi de mate fac mate, cei de română fac română și așa mai departe. Oricum, educația în cauză nu depășește noțiunile suficiente pentru a traversa strada.

    Cât despre FJSC… Politologia ar cam fi meritat două semestre…

    Oricum, facultatea ar trebui să se axeze pe teorie, altfel devine doar o școală profesională cu pretenții. Iar studenții care se feresc azi de teorie, vor da cu nasul de ea, atunci când va fi cazul. Măcar vor ști unde să caute.

  5. renkli kozmetik

    ‘Majoritatea’ nu este ‘tacuta’, este ‘ignoranta’ si atunci, si ‘alesii’ sunt ‘ignoranti’
    Posted on

  6. MunteanUK

    Halala ‘democratie’ locala…

    …in loc de democratizare (aducatoare de dezvoltare, progres, deschidere la minte blah-blah-blah), legea va contribui la ‘feudalizarea’ unor portiuni intregi din tara 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *