Blog

Nationalismul, tema de campanie pentru Primaria Bucuresti

Marian Munteanu, candidatul din partea PNL, Bogdan Diaconu, din partea PRU, si Traian Basescu, din partea PMP, (neanunțat oficial deocamdata) alearga pentru fotoliul de la Primaria Capitalei pe acelasi culoar al nationalismului. Un nationalism etnicist care sustine valorile unei natiuni in detrimentul altora. Un autohtonism care vorbeste despre anti-romanism si care vede amenintari din partea strainilor si acolo unde nu sunt (fie capital strain, fie minoritati nationale, fie refugiati musulmani). Un nationalism care porneste de la adevaruri, precum capitalul strain dominant, pentru a sustine principii anti-europene cum ar fi: capitalul strain sa se retraga din tarisoara noastra furata de afaceristi sau proprietari alogeni.

Nationalismul tine sa ne aminteasca cine suntem noi ca natiune. E suficient sa stim ca ne tragem din daci si romani, ca avem o istorie glorioasa si ca i-am invins pe turci sau pe unguri de fiecare data. Nationalistii se bat cu pumnul in piept ca sunt credinciosi, loiali, aparatori ai neamului si ai religiei traditionale cu care strainii (fie imigrantii, musulmanii, fie institutiile UE, Bruxelles-ul) au ceva.

Este retorica lui „Stii cine sunt eu!?” Este mai putin important ce faci sau faptul ca nu faci suficient pentru a-ti depasi conditia. E irelevant si inutil meritul dovedit prin competente, munca sau efort personal. Este esential „meritul” de a te fi nascut in acest spatiu, de a vorbi aceasta limba, de a practica aceasta religie. Pentru ca strainii vor sa iti ia si sa iti anuleze aceasta identitate.

Este nationalismul de secol XIX vandut ca solutie la probleme de secol XXI. Cui i se adreseaza, cine mai crede povestea nationalismului si a autohtonimsului astazi intr-o lume cosmopolita, intr-o era a globalizarii, a pluralismului si a diversitatii? Ce impact poate avea asupra electoratului frica de amenintarile globalizarii, terorismului, crizei economice? Ce legatura are frica de straini, de minoritati nationale, de imigranti cu administrarea capitalei? Si mai ales cum raspundem pericolului pe care nationalismul radical si izolationismul il reprezinta?

Dezbaterea cu Tudor Musat, la „24 intr-o ora”, poate fi urmarita integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *