Blog

Mesaj din larg de biruinţă spre Comandantul suprem

În fiecare an înainte de Revoluţie comandanţii navelor româneşti trimiteau mesaje de felicitare lui Nicolae Ceauşescu. În 1986 aflat în portul Yamba din Arabia Saudita, echipajul petrolierului “Biruinţa” a transmis în noaptea de revelion următoarea radiogramă semnată Traian Basescu:

”În această noapte de la cumpăna anilor, cei 40 de navigatori de pe această plutitoare cetate de oţel construită de România îşi îndreaptă gândurile spre ţară, spre conducătorul partidului nostru, tovărăşul Nicolae Ceauşescu, spre toţi cei dragi de acasă. După datină, cei aflaţi în cartierul liber suntem în jurul pomului de iarnă frumos împodobit, şi închinăm un pahar cu vin pentru succesele obţinunte de poporul nostru în anul care a trecut, pentru rezultatele pe care le-am înregistrat şi noi, marinarii, si care ne-au permis depăşirea planului la trafic cu 17 la suta, pentru succese şi mai mari în 1986″.

Aseară, la 20 de ani de la revoluţie, cu câteva minute înainte de ora 21, fostul comunist Traian Băsescu declara că a câştigat alegerile şi că sondajele de opinie corecte îl vor da câştigător. Televiziunile de ştiri şi sondajele de sondare a opiniei publice erau pe cale să anunţe rezultate pe care Şeful Statului le cunoştea şi le contesta.

Comandantul de navă care în anii ’80 mulţumea Conducătorului suprem al Partidului Comunist Nicolae Ceauşescu, anunţa aseară sigur de biruinţă şi în ciuda exit-pollului că „i-a ciuruit” pe adversarii săi.

Din larg, de pe uscat sau de pe mare, din depărtare (de pe alte continente) sau din apropiere (Chişinău), diaspora avea să transmită la rândul ei mesajul: „Trăiască Comandantul suprem, Traian Băsescu! Comuniştii au fost înfrânţi, trăiască comuniştii care au învins!”

3 Comments

 1. lovingvama

  Eu nu l-aş acuza pe Băsescu pentru că i-a scris lui Ceauşescu de revelion… astea erau chestii care trebuiau făcute.
  Iar când a spus că i-a ciuruit, se întâmpla după centralizarea voturilor de către PD-L. Era pe la 5 dimineaţa, dacă nu mă înşel.

 2. Antonio Momoc

  Draga vlad,

  Eu nu il acuz de nimic pe Basescu. Eu doar observ, analizez, ma intreb. Si ma intreb asa: un fost comunist, suspect de a fi colaborator cu Securitatea, castiga alegerile cu mesajul ca adversarii sai sunt comunisti si prieteni cu mogulii… a meritat sa moara cei 1100 de romani in ’89 avand in vedere ca un fost membru al nomenklaturii (sef la Anvers si apoi parte a guvernului comunist Dascalescu) conduce Romania la 20 de ani la revolutia anti-comunista?

  Pentru documentare citeste si asta: http://www.mediafax.ro/politic/focus-presedintele-basescu-familia-si-mogulii-5195465/

 3. cineva

  @lovingvama, Basescu a spus din greseala „I-am ciuruit”… Era obosit, era 5 dimineata, de fapt vroia sa spuna „I-am CIORDIT”, dar i-a iesit „i-am ciuruit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *