Blog

Iliescu, Năstase şi baronii PSD reuniţi în jurul lui Victor Ponta

Mircea Geoană a pierdut şi alegerile pentru preşedinţia PSD. Micul Ponta, ghidat din umbră de Adrian Năstase, sprijinit de Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu (care s-au retras din competiţie în favoarea lui) este de astăzi ls şefia social-democraţilor. Un social-democrat mult mai pe placul neocomunistului Ion Iliescu. Mircea Geoană era un lider mult pea slab, mult prea izolat, prea democrat, prea tolerant, prea european. Ponta poate fi liderul autoritar, exigent, după modelul liderilor duri comunişti, mai pe placul lui Ion Iliescu.

O dată cu înfrângerea lui Geoană, baronii PSD revin în fruntea partidului cu origini directe în structurile PCR: Ciocoii noi, Marean Vanghelie, Robert Negoiţă sau Marian Oprişan sunt de azi noii vicepreşedinţi PSD. Au un rol în conducere şi eurodeputaţii Titus Corlăţean şi Adrian Severin, cel din urmă unul dintre ciriticii recenţi ai lui Geaoană prin rapoartele întocmite din fruntea Institutului de Studii social-democrate.

Repede s-a uitat că Victor Ponta a fost şeful de campanie şi purtătorul de cuvânt al lui Geoană în alegerile prezidenţiale. Mîna lui dreaptă. (Singurul perceput ca responsabil pentru pierderea alegerilor prezidenţiale este „Prostănacul” care s-a relaxat la Vântu cu o seara înainte de dezbaterea cu Băsescu). Acum, cu sprijinul liderului spirtual Ion Iliescu, Ponta va trebui să facă un refresh urgent în PSD.

Asta va însemna mai întâi o îndepărtare de PNL şi de Crin Antonescu cu care Geoană se înfrăţise. Poiectul lui Ponta la şefia PSD promite ca aceeaşi colaborarea stabilită la centru să se regăsească în colaborările dintre PSD şi alte partide şi în teritoriu. Primul test pentru Micul Ponta vor fi alegerile locale. Atunci se vor creiona mai clar alianţele şi strategia împotriva PDL. Pentru moment, mai îngrijorătoare pentru conducere PSD sunt alianţele sau demisiile din interiorul PSD.

Simpatizanţii lui Băsescu înţeleg că: 1. Geoană nu era condus din spate de Iliescu şi nu ar fi adus comuniştii la putere. 2. Geoană era sprijinit şi „garantat” de Vanghelie care ar fi avut şanse mari la conducerea PSD în cazul în care Prostănacul ajungea la Cotroceni. 3. Mogulii din România îi relaxează pe politicieni (indiferent de doctrina politică) şi îi aduc la putere pe cei cu care au relaţii mai strânse.

4 Comments

  1. Mihnea

    Mircea Geoană era un lider mult pea slab, mult prea izolat, prea democrat, prea tolerant, prea european.

    Prea democrat ???? Faptul ca-i lasa pe cei din partid sa faca ce vroiau ei, in frunte cu Vanghelie…asta e democratie ?

    Prea tolerant ??? Fata de cine? De Ponta, pe care l-a inlocuit din functii dupa alegeri ca sa-l scoata tap ispasitor ? Sau fata de spagarii care-i intindeau teancurile de euroi inainte de campania electorala?

    Prea european ???? Dar cu vizita ascunsa in toiul noptii, facuta la Moscova, cum ramane? Sau cu atitudinea total ostila la adresa lui Ciolos, contestat doar ca sa-si impuna omul de casa, pe Adrian Severin ?

    Pana una-alta, Ponta are toate sansele sa stranga in jurul lui o echipa tanara si competenta…poate aduce chiar cateva figuri noi in partid, asa cum Nastase l-a adus pe el. Este un moment in care isi poate castiga independenta fata de gasca vesela a lui Nastase, Mitrea si Iliescu, in conditiile in care cel putin in urmatoarele saptamani acesta poate actiona pentru a-si intari pozitia.

    Un nou scandal intern si un val de contestatii nu sunt deloc binevenite in partid, iar „greii” lui stiu asta. Depinde de Ponta de cat de independent vrea sa fie. Nu ar fi prima data cand discipolul isi tradeaza mentorul !

  2. marius

    se tem pd-listii de Ponta? Au de ce? Care va fi reactia lui Basescu?

  3. elena

    PSD are un tanar in frunte, pe Victor Ponta. PNL il are pe Crin. PDL este partidul care defileaza cu Traian Basescu. Care sunt tinerii din PDL care vor prelua stafeta de la batranii Boc, Blaga, Videanu si Elena Udrea? Monica Ridzi? Eba??

  4. Antonio Momoc

    @Mihnea, prin comparaţie cu noua conducere Mircea Geoană are toate acele atribute.

    Ca strateg şi coordonator de campanie, V. Ponta avea cel puţin aceleaşi „merite” pentru rezultatul algerilor prezidenţale pe cât a avut Geoană. Sau Ponta împarte rezultatele doar la victorie? Poate dacă micul Ponta îl sfătuia mai bine pe candidatul său în legătură cu vizitele în toiul nopţii la Vântu şi în legătură cu ce trebuie replicat când e întrebat despre prietenia cu mogulul, exista o altă percepţia publică. Astăzi mă întreb dacă nu cumva Ponta a premeditat tot acest eşec…

    „Omul de casă” Adrian Severin, prin criticile din raportul de la Institut, de dinainte de Congres, a zguduit poziţia lui Geoană la conducerea PSD.

    Vizita la Moscova nu are nicio legătură cu a fi sau a nu fi european. Aici vorbim despre gazul rusesc, de conducta şi de preţ.

    După decizia cu maşinile ascunse din faţa sediului şi după propunerea pentru vot obligatoriu, micul Ponta convinge într-adevăr că are o altfel de gândire decât a bătrânului Iliescu şi că, mai ales, va aduce altfel de oameni decât Adrian Năastase în PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *