Blog

Haina nu-l face pe omul politic Remus Cernea

Mi-au trebuit ore, poate zile de discuţii cu Remus Cernea să îl fac să înţeleagă că în societatea românească „haina îl face pe om”. Sociologii afirmă (Alfred Bulai o demonstrează în Mecanismele electorale ale societăţii româneşti) că cei mai nevoiaşi dintre alegători solicită ajutorul omului politic de la putere şi îi creditează în alegeri pe oamenii cu bani.  De regulă cel slab, se aliază cu şi îl respectă pe cel puternic.

Electorii se uită la realizările profesionale şi la împlinirea materială a candidatului şi apoi sunt receptivi la mesajul omului politic. Argumentul este acela că oamenii bogaţi nu intră în politică pentru bani şi că doar parlamentarii modeşti sunt puşi pe căpătuială. Câţi bani a făcut omul politic înainte de a ajunge în Parlament, câte maşini sau câte case, nu semnifică automat pentru alegător că politicianul a furat, ci că omul „s-a descurcat”, are deci merite dacă este împlinit material. Pe planul al doilea se plasează CV-ul şi la urmă opera politicianului.

Remus Cernea nu are o casă (a mărturisit în campania electorală prezidenţială că locuieşte cu părinţii întrucât nu i-a fost acordat un credit pentru un apartament) şi nici nu se laudă cu o carieră. Deşi se poate afirma la nivelul societăţii civile că numele său a făcut carieră, Cernea se laudă prea puţin cu faptul că a salvat Parcul Carol. Mie şi echipei lui de campanie ne-a pus permanent frâne când evidenţiam numele său, pentru că socoteşte cu modestie că, de fapt, Parcul Carol a fost salvat de o coaliţie de mai multe ong-uri, şi nu doar de asociaţia condusă de el.

Într-o conversaţie, Doru Braia îmi mărturisea că pentru el, preşedintele Partidului Verde Remus Cernea este un Crin Antonescu cu plete, dar un Crin mult mai liberal decât preşedintele PNL (jurnalistul se referea la ideile lui Cernea despre separaţia stat-biserică, despre prezenţa mică a femeilor în Legislativ, despre ecologie etc). În zilele de pre-campanie, mulţi bucureşteni nu i-au strâns mâna  pe stradă pentru că nu se tunde, nu-şi rade barba şi nu se îmbracă la costum. Abia în ultima săptămână de campanie, Remus şi-a cumpărat un sacou pe care l-a purtat la TVR în dezbatarea finală cu ceilalţi trei contracandidaţi ai partidelor mici.

„Nu contează cât de lung ai părul, Important e cum gândeşti şi cum trăieşti,” a fost sloganul cu care Remus a fost imediat de acord. Tânărul poltician ecologist nu se aştepta ca publicul să se concentreze atât de mult pe părul prins în coadă şi pe hainele pe care le purta în dezbateri.

Într-o discuţie despre cât este imagine şi cât e conţinut în faptele şi în discursul unui politician, Remus mi-a expus că după părerea lui există două tipuri de politicieni: cei care se îmbracă aşa cum îi place publicului şi care spun targetului ceea ce vrea să audă, politicienii care preiau temele pe de agenda media şi le toarnă în agenda proprie ca şi când le-ar aparţine.

Cealaltă categorie de oameni politici, sunt politicienii care nu-şi pun mască: sunt cei care sunt ei înşişi pe stradă, acasă şi la televizor. Sunt oamenii politici care spun publicului exact ceea ce gândesc cu riscul de a deranja targetul şi a pierde voturi. Sunt cei care poate nu câştigă alegerile la prima încercare, dar care pot schimba mentalitatea. I-am replicat că Remus Cernea este omul politic moral pe care societatea românească deocamdată nu îl cere.

6 Comments

  1. droopy

    Teama mi-e ca Remus doreste sa se razboiasca precum Don Quijote cu morile de vant ale mentalitatii romanesti samanatoriste. Succes!

  2. andretty

    din pacate nu sunt destui ca Remus…mi s-a intamplat de atatea ori sa intalnesc genul de atitudine: nu imi convine ce se intampla da nu schimb nimic pentru ca oricum nu pot.

    De aceea avem tara in halul acesta. Consider ca trebuie sa ne implicam mai mult…si Remus a facut acest lucru.
    Strigau toti dupa oameni politci cinstiti…ei se pare ca tot cei cu bani de platit televiziuni/sondaje au iesit in fata…ce facem schimbam chestia asta sau nu? acest lucru depinde si de oamenii din media care au ramas cu o umbra de integritate

  3. allyshuk

    Da, haina nu-l face pe omul Remus Cernea,dar nici nu a declansat ” flacara violet”, arma suprema a acestei curse prezidentiale.
    Remus nu este intr-adevar genul de politician pe care tara asta sa il ceara si nici nu cred ca il va cere in curand…tarisoara noastra inca nu a ajuns sa aibe o democatie cat de cat stabila si bine fundamentata.Mai avem inca de tras! Cat despre meritocratie…sa nu mai vorbim… Noi inca mai avem mentalitatea strutului dechidem ochii si alergam doar dupa ce straluceste( flacara violet ,buze siliconate… dupa caz)
    Traim intr-o societate consumista si ca atare,atata timp cat principala noastra activitate este acumularea de bunuri,cea mai mare satisfactie, nu este decat aceea de a le etala sau de a ne uita cu admiratie si ciuda la cei care au mai mult.
    Pana cand vom invata ca tot ceea ce este foarte scump,nu este neaparat si bun( valoros),ne mai trebuie timp…cine stie cat…

  4. alinasshushkina

    Remus Cernea e un om care doreste sa schimbe multe,incepand cu mentalitati rigide ancorate intr-un trecut trist si deziluzionate de un prezent malefic.Intre Rai si Iad prefer Romania Mare,o tara pe care o doresc mai mult verde decat orice alta culoare.Aurul verde oxigeneaza planeta,viata noastra,a tuturor.Cine uita acest lucru,ori e megaloman,ori mitocan.Nu haina il face pe om,ci doar caracterul si cultura pe care le detine.O eticheta,o uniforma,respecta regulile unei societati nu neaparat dornice de progres,ci de moda,mai degraba.

  5. dokomi

    cine spune ca societatea romaneasca nu-l cere pe domnul Remus Cernea? nu sunt de acord cu dumneavoastra! fac parte din aceasta societate si va spun deschis ca am nevoie de un astfel de om. ajunge cu pasivitatea asta si politica parsiva, de parca am fi un popor de handicapati si masochisti, care nu stiu sa se scarpine de raul care-i mananca. suntem o noua generatie, si avem nevoie de oameni care sa NE reprezinte. suntem generatia pe drumuri, plecati, fugiti, ramasi, oricum ne-ati alungat pe multi, iar pe cei ce am ramas ne mancati cu fulgi cu tot. ajunge! politicienii de acum nu imi reprezinta interesele sub nici o forma si VREAU ALTCEVA!!! Nu am nevoie de un costum idiot ca sa ma simt in siguranta in tara asta. hainele calcate erau la moda pe vremea cand era mama fata. acum se poarta toleranta, suflet, caritate, intelepciune, omenie si inteligenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *