Blog

FJSC&Fundația Adenauer au lansat manualul ABC-ul Jurnalismului

FJSC&Fundația Adenauer au lansat manualul ABC-ul Jurnalismului. Lansarea a avut loc joi, 27 octombrie, la Rectoratul Universității din București. Peste 100 de studenți și câțiva profesori, jurnaliști și traineri media au primit manualul gratuit din partea organizatorilor.

Manualul ABC-ul Jurnalismului, un proiect din cadrul Programului pentru Media în Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer, este coordonat de profesor dr. Claudia Mast. Ea conduce Departamentul de Științe ale Comunicării al Univ. Hohenheim din Stuttgart. Redactorul ediției în limba română este Liana Ionescu. Cartea a fost publicată în România de editura CH Beck și poate fi consultată la Biblioteca Facultății de Jurnalism, etajul 6 din Complex Leu.

Manualul ABC-ul Jurnalismului atrage atenția că un jurnalist nu este doar un meseriaș: nu este suficient să știi să redactezi știri, să scrii o relatare, să faci un reportaj, să editezi ori să filmezi. Valorile etice și profesionale ale jurnalismului sunt insuflate pe băncile școlilor, în facultăți și universități. Fundația Konrad Adenauer, partener FJSC, este conștientă de asta, motiv pentru care asumă „un aport la profesionalizarea presei, în procesul de formare al jurnaliștilor cât și a profesiei în sine.”

Având în vedere provocările breslei, deprofesionalizarea, crizele financiare care condus la închiderea redacțiilor de știri tradiționale, presiunea politică în țările din Estul Europei asupra presei, constrângerile revoluției tehnologice digitale dinspre platformele big tech, sunt de acord cu observația de fond a autorilor manualului cu privire la viitorul jurnalismului: fie crește calitativ fie devine inutil.

În democrația contemporană jurnalismul nu are voie să devină inutil și din acest motiv nu are altă soluție decît să crească din punct de vedere al calității profesionale. Profesionalizarea și educația media sunt soluții la îndemână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *