2013

2013

6 martie 2013

“Jurnalismul narativ”

Invitati: Cristian Lupsa & Decat o Revista

lupsaInvitatii mei de la Decat o Revista au povestit studentilor FJSC, colegilor lor mai mici, cum au ajuns sa faca ceea ce fac astazi. Cu pix si carnetel, oameni in toata firea luau notite, subliniau idei, faceau observatii despre ce expunea fiecare dintre colegi si despre reactiile din sala. Adrian Lungu a povestit despre “cititori, ca oameni”. Gabriela Piturlea a spus povestea bucatarului de chocolate chip cookies si nu a vorbit deloc despre ea insasi. Oana Sandu a vorbit despre “ascultatorul de radio ca bizon” in filosofia de marketing a radio Europa FM, dar si despre reportajele ei din care reies indiferenta autoritatilor fata de persoanele cu autism si despre problemele grave din domeniul sanatatii mintale. Lavinia Gliga a vorbit despre “scrisul ca act intim”. Gabi Dobre (a carui activitate de la ActiveWatch o cunosc foarte bine de pe vremea cand lucra cu fosta mea colega Liana Ganea) a vorbit despre cum orienteaza editorialistul reporterii pe care ii trimite pe teren.

Cristian Lupsa, responsabilul principal al revistei, nu a ascuns pasiunea lui pentru presa iesita de sub tipar. Si desi nu e deloc anti-new media, a atras atentia asupra consumului de presa online vs print in Romania: digitalul nu este deloc mai ieftin decat printul, ba ar putea fi si mai scump. Dar consumatorii de continut online din Romania nu sunt inca dispusi sa plateasca pentru ceea ce iau de pe internet. Userii vor accces gratuit la continutul online. Se va schimba la un moment dat acest tip de consum si atunci Decat o Revista va schimba strategia. Din acest motiv, a face astazi o revista in print pe care oamenii o vor pastra ca obiect de colectie este un imbold pentru ei si pentru continuarea unui business al carui viitor are deocamdata multe necunoscute.

Cristian a vorbit si despre cum se face jurnalismul in Romania si cum nu ar trebui sa se faca: fara verificarea numelor din stire sau a datelor, cu informatii eronate sau de-a dreptul false. Jurnalistul roman este copy-paste, superficial si neatent la consecintele actului jurnalistic. Jurnaliştii de la Decat o Revista, cei mai multi dntre ei fosti mei studenti, poarta cu ei constiinta omului care lucreaza in interesul cititorilor. Este un curaj si un lux pe care nu stim cum si-l permit si re[rezinta un model de afacere de presa care daca va creste poate rasturna multe pronosticuri despre viitorul jurnalismlui.

Motivatia lor? Dincolo de placerea de a scrie, de a citi, de a fi in mijlocul oamenilor? Este aceea de a vedea cum lucrurile se schimba si cum, sub influenta scrisului lor, oamenii se schimba. Am spus-o si la dezbatere: nu stiu daca lumea sau oamenii vor fi afectati de impactul scrisului lor. Dar stiu ca prin jurnalismul profesionist pe care il practica, prin modelul pe care il oferă tinerilor cititori si scriitori care vor ss fie ca ei, jurnalismul romanesc a suferit deja schimbari, iar societatea romaneasca arata un pic altfel cand ne uitam la acesti tineri jurnalisti, cand i ascultam sau ii citim.

             

9 aprilie 2013

“Daca nu stai cuminte, vine tiganul si te fura!”

Invitat: Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos, Excelenta sa Matthijs van Bonzel

Eveniment organizat cu Agentia Impreuna in Saptamana romilor.

Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos a discutat cu studentii FJSC despre implicatiile cetateniei europene a rommilor si despre percepția minoritatii roma in Europa.

24 octombrie 2013

“Cum ne alegem modele profesionale in jurnalism si publicitate”

Invitat: Andi Moisesu, ProTV

DSC_0171 DSC_0079  1375996_10200843583077239_1338160794_n  DSC_0087  1392519_10200843583037238_100681547_n

Foto de (Bute Cezar Constantin)

Andi Moisescu si-a pastrat peste ani atitudinea de om normal in ciuda statutului de vedeta de televiziune. L-am invitat la Serile FJSC prima oara în 2006 cand a fost ales (alaturi de CTP), prin sondaj, pe primul loc in topul modelelor profesionale ale studentilor Facultatii de Jurnalism. La dezbaterea de atunci spunea cu modestie si cu umor ca de fapt si el venise in sală sa-l asculte pe Cristian Tudor Popescu.

In 2013 a revenit mai matur la Serile FJSC, dar cu aceeasi atitudine de om cu picioarele pe pamant, constient de efortul si profesionalismul care l-au adus la nivelul de notorietate si recunoaștere la care se afla. Au fost peste 300 de studenti in sala atrasi ca de un magnet, iar cei prezenti au discutat cu Andi despre manipulare prin televiziune, despre cata educatie poate face o televiziune privata, despre produse mediatice comerciale care nu exclud calitatea, despre ipoteza daca generatia tanara poate oferi alte modele profesionale.

Desi Andi a spus foarte putine lucruri noi despre cariera lui, a confirmat si cu acest prilej calitatea sa umana. Cu simplitate a subliniat ca el nu ar avea niciun talent in plus fata de restul oamenilor, poate doar niste experiente in plus provenite din faptul ca a stiut sa pretuiasca timpul pe care nu l-a risipit. Iar atunci cand a fost intrebat daca se autocenzureaza din motive de PR a raspuns ca nu exagereaza si nu se cenzureaza, ci vorbeste cu masura. Castigul serii a fost tocmai aceasta abordare cumpatata si de bun-simt din partea unui om care a reusit, a unui profesionist de televiziune care declara cu ironie in fata studentilor: „Unele vedete de televiziune ajung sa creada ca l-au apucat pe Dumnezeu de picior, ba chiar ca se pot trage de bretele cu el.”

14 noiembrie 2013

“De la gherila la patrula”

Invitat: Vlad Craioveanu, Radio 21

DSC_0206Vlad Craioveanu nu a pus niciun pic de fard, niciun pic de machiaj in povestea vietii lui de om de radio sau de vedetade televiziune. A marturisit cum traia la inceputul carierei sale cu 60 de euro pe luna, restul de 70 de euro din salariu platindu-i pe chirie, in vreme ce trustul la care lucra facea milioane de euro din publicitatea obtinuta pe seama rating-urilor sale. A plecat de jos si a vrut sa ajunga repede sus, socand un public conservator, putin educat si traditionalist.

Pana la urma “brandul” Craioveanu se diferentiaza tocmai prin ironia acida cu care abordeaza viata, societatea si show-ul, prin curajul de a spune cu cinism, cu umor, in direct, absolut tot ce ii trece prin cap, prin originalitatea cu care rade de tot ce este grav, printr-o anumita sinceritate cu care daca te intalnesti nepregatit te poti întreba daca nu cumva omul e ticnit. Dar ticneala nejucata a lui Craioveanu este un fel neobisnuit de a fi 100% sincer cu tine insuti si curajos in a exprima cu exactitate exact ceea ce gandesti depre ceilalti.

Craioveanu: „Ca sa fii un om bun de radio, nu ai nicio sanss daca esti normal, daca te incadrezi in spiritul de turma, lumea e plina de oameni normali. Scoate-ti-va nebunia la suprafata, partea aceea frumoasa a ei!”

DSC_0437Vlad Craioveanu e un nebun frumos al peisajului mediatic. La Serile FJSC a venit pregatit doar pentru a i se adresa intrebari. A fost spontan si amuzant. Nu a pregstit niciun text, nicio poveste de succes, nicio lectie de PR. A spus franc studentilor cum a fost dat afara de la mai multe radiouri de fiecare data pentru ca a fost prea sincer pe post: a fost dat afară de la Activ FM pentru ca a dezbatut pe post cum un batranel de la tehnic, pe care – culmea – il chema Petre Roman, l-a lovit cu un bat peste picioare in direct intr-o emisiune. Discutarea pe post a incidentului cu Petre Roman a condus la incheierea imediata a contractului.

Peste ani a zburat si din ProFM pentru ca a criticat intr-o emisiune, pe post, felul in care se imbraca si arata brand managerul radioului: “Purta un mov de bordel si arata ca vacuta Milka” au fost cuvintele fatale spuse in direct. Episodul s-a petrecut după ce doamna manager in cauza îl chinuise si il enervase pe Vlad mai multe zile la rand  pe holurile radioului jignindu-l inainte de a intra pe post ca ar fi fost prea slabanog si prea nemancat. ProFM l-a suspendat o luna de pe post ceea ce ar fi insemnat o luna in minus din salariu. Cum abia i se nascuse copilul, Craioveanu a acceptat imediat oferta Radio Guerrilla.

Studentii l-au intrebat si despre despartirea de Guerrilla, iar Vlad  a marturisit ca dorea sa plece de vreo 5 ani de acolo inainte sa primeasca oferta celor de la Radio 21. Guerrilla nu i s-a parut deloc “un radio con cojones”, desi marketingul de acolo a incercat permanent sa induca publicului aceasta imagine de post curajos.

Despre oferta celor de la Radio 21 a aflat dupa ce partenerul sau, Mihai Dobrovolschi, il negociase deja la pachet si ii ascunsese acest lucru. Asa ca a negociat si el separat plecarea si dus a fost.

Despre „sesiunea de intrebari de la Serile FJSC” a vorbit a doua zi cu aceeasi deschidere si pe matinalul 21 la „Patrula de dimineată”.

10 decembrie 2013

“Ora de business”

Invitat: Moise Guran, TVR; Europa FM  

5S4C6427 5S4C6453

5S4C6325-2 5S4C6508

Moise Guran a povestit studentilor FSJC cum a ajuns sa faca jurnalim economic, desi nu este economist, ci doar jurnalist, insa economia a fost o mare pasiune pentru el, dar nu mai mare decat istoria. Si-ar fi dorit sa faca filologia, sa devina scriitor, insa a urmat Facultatea de Drept. Este jurist, dar traieste din jurnalism. A plecat de acasa, de la Severin, la varsta de 18 ani si a venit la facultate cu acest gand, insa viata nu e intotdeauna cum ti-o planifici. A ajuns pe sticla la televizor abia dupa ce a ascultat sfatul unui producator de a purta ochelari in emisiune,  desi are zero la dioptrii.

Crede ca intelectualii ar trebui sa joace un rol in reforma sistemului, iar investitia in educatie si cercetare sunt prioritare. Solutiile concrete ar fi reducerea birocratiei, dar si o noua reforma administrativa. Moise Guran a spus ca presa noastra este condusa in prezent de ingineri si juristi, dar esenta jurnalistului este munca de reporter. Iar concluzia serii: Caracterul omului este tot ce conteaza in viata, restul se invata!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>