6 martie 2006
„Presa, cea de-a patra putere… a politicienilor?
Televiziunea si radioul public – serviciu public sau instrument politic?”
Invitați:
- Ionut Iamandi, redactor sef adjunct Radio Romania Actualitati a vorbit despre dificultatea Radioului public de a obține independența de puterea politică după 2004, în condițiile legii de funcționare a SRR.
- Adrian Moise, președintele Federației Sindicatelor din SRR a vorbit despre conflictul de interese și concursurile ilegale din SRR de dinainte și după 2004.
- Răzvan Martin și Liana Ganea de la Agenția de Monitorizare a Presei, coordonatori ai programului FreeEx, au prezentat Rapoartele de monitorizare ale AMP dezvaluind ingerința editorialî din partea politicului înainte și după alegerile generale din 2004.
12 aprilie 2006
„Cum ne alegem modelele profesionale, culturale, umane?”
Andi Moisescu și Cristian Tudor Popescu (cover photo) au fost aleși printr-un sondaj al preferințelor studenților FJSC să le vorbească tinerilor despre modul cum își alege profesionistul în devenire modelul profesional consacrat. CTP și Moisescu au umplut sala până la refuz cu studenți ai Universității din București gata sî le soarbă cuvintele. Pe parcursul discuțiilor, CTP a mărturisit ca a fost placut surprins de calitatea întrebărilor studenților FJSC.
Andi Moisescu a glumit la începutul dezbaterilor cî, de fapt, și el ar fi venit la Serile FJSC să îl asculte pe ziaristul Cristian Tudor Popescu. CTP a analizat și a descris în temeni duri starea societății actuale și calitatea morală a îndoielnică a liderilor politici.
11 mai 2006
„Despre pamflet, divertisment, cârcoteli”
(fotografie de George Hari Popescu)
Publicul, studenți la Jurnalism împreună cu fanii Cârcotașilor, au despicat în patru firul divertismentului conținutului media alături de Șerban Huidu și Mihai Găinușă. Cei doi pamfletari și-au luat peste picior concurența de pe radio, dar mai ales pe cea din televiziune. Au vorbit „frumos” despre Oana Zavoranu și despre Mircea Badea.
Ne-au distrat, dar au marturist și ca Ernest înșală sistematic telespectatorii folosind scenariști și figuranți în rolurile principale ale show-ului la „Trădați in dragoste! despre care o parte a publicului stă cu impresia că este un reality show”
17 mai 2006
„Rolul jurnaliștilor în integrarea europeană: între informare și persuasiune”
Înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, ne-am întrebat dacă presa are un rol cu privire la integrare sau dacă presa își asumă un rol în integrarea României în UE.
A fost dezbaterea cu care s-a încheiat anul universitar 2005-2006. Și-au spus părerea Cristian Ghinea de la Dilema Veche, Lucian Mîndruță de la Antena 1, profesoarele Valentina Marinescu (sociolog) și Silvia Branea (psiholog).
6 noiembrie 2006
“Salvăm sau nu Roșia Montană?”
În deschiderea dezbaterilor studenții FJSC au vizionat documentarul “Noul Eldorado”, de Tibor Kocsis. Apoi, a fost prezentat si punctul de vedere al RMGC prin difuzarea filmului “Mine Your Own Business”, semnat de Phelim McAleer si Ann McElhinney.
Invitatii lui Antonio Momoc au fost reprezentanții Greenpeace Romania (purtător de cuvant, Ana Maria Bogdan), Compania Gabriel Resources (PR manager, Communication coordinator Johanna Fritz), iar arbitrii dezbaterii au fost jurnaliști de mediu. Au participat spontan și ecologistii de la ong-ul Miliția Spirituală.
Titlul dezbaterii a pus pe jar ong-urile de mediu si în special pe cele din Alburnus Maior, localitate celebra gratie descoperirii în galeriile romane a tăblițelor de lemn cerate, direct afectată de proiectul de exploatare a aurului cu cianuri. Una dintre asociațiile de mediu a refuzat invitația organizatorilor motivând că o vor onora doar când dezbaterea se va intitula „Cum a ajuns Roșia Montana Gold Corporation să manipuleze opinia publica prin mass-media încât sî se creadă că toată lumea salvează Roșia Montana. Să nu uitam cine o distruge!”… Refuzul ong-ului Alburnus Maior de a participa la dezbatere i-a știrbit pe opozanții proiectului de șansa de a-li argumenta pozitia în prezenţa presei și a studentilor la Jurnalism, ong-istii preferând să se închidî la nivel local și să se limiteze la festivaluri regionale, făra prea mare ecou la nivel național. Prezenți la dezbatere, reprezentantii Green Peace România și studenții FJSC s-au exprimat cu atitudine împotriva extragerii aurului prin folosirea cianurii.
11 decembrie 2006
“Procesul lui Nicolae Ceaușescu vs Procesul lui Saddam Hussein.
Istoria se repetă…?”
Dezbaterea a fost precedată de vizionarea imaginilor din procesul și execuţia dictatorului Nicolae Ceausescu, puse la dispozitia FJSC de către TVR prin regizorul Cornel Mihalache. Invitați la masa rotundă au fost Renate Weber – Fundația pentru o Societate Deschisă, analiștii politici Cristian Ghinea și Magdalena Boiangiu de la Dilema Veche, jurnalistul Dragos Ghițulete de la RFI, Cornel Mihalache – regizor TVR, alți specialisti în drepturile omului și în drept internațional public.
În concluziiile dezbaterii au fost identificate o serie impresionantă de caracteristici comune societătii traditțonale românești post-comuniste cu valorile culturale specifice societății tribale irakiene: violența politică și socială, pedepsirea cu moartea a conducatorilor, organizații conduse ca societăți de clan și de familie, o întreagă organizarea socio-politică mai puţin bazată pe contract sau pe merit și mai mult pe relații de sânge sau de familie.