Blog

Face PNL guvern cu PD-L?

Călin Popescu Tăriceanu a uitat că anul trecut Traian Băsescu a refuzat să aducă PNL la guvernare şi a preferat PSD-ul lui Iliescu, Hrebeciuc şi Vanghelie. Motivaţia Preşedintelui era tocmai imposibilitatea de a accepta ca partener de dialog persoana fostului premier liberal, C.P. Tăriceanu.

După alegerile parlamentare din 2008, Băsescu gândea şi o alianţă de guvernare posibilă cu PNL, dar suspiciunea că liberalii negociază şi cu social-democraţii, şi mai ales persoana lui Tăriceanu pe care nu şi-o mai dorea în Guvern l-a împins la refacerea FSN-ului prin guvernarea Boc PDL – PSD.

Acum, după alegerile prezidenţiale, persoana indezirabilă este Traian Băsescu. Preşedintele nu este acceptat de facţiunea Ludovic Orban din PNL, în vreme ce Tăriceanu şi ai lui sunt dispuşi la un nou compromis care să nu se bazeze  pe „ura împotriva lui Băsescu”. Dacă Băsescu nu era dispus în 2008 să treacă peste ura faţă de Tăriceanu, acum Tăriceanu este dispus să treacă peste ura faţă de Băsescu, doar să aducă PNL la guvernare.

Cum va explica preşedintele PNL Crin Antonescu alegătorilor care l-au crezut anti-băsescian până în măduva oaselor, o eventuală guvernare PNL- PD-L, mai ales că întreaga argumentaţie care legitima votul pentru Geoană a fost să îi convingă pe aceşti liberali că nimic nu era mai rău decât Băsescu?

Liberalilor li s-a cerut în turul 2 un vot anti-Băsescu în ideea că a vota împotriva lui Băsescu înseamnă a vota pentru liberalism şi democraţie. Acum, PNL şi liderii care vor dori să justifice compromisul întoarcerii la Băsescu vor spune că liberalismul poate fi salvat doar la guvernarea alături de Udrea, Blaga şi Videanu.

Să fie aceasta strategia lui Traian Băsescu de a rupe PNL?

2 Comments

  1. vivi

    tariceanu are tot interesul sa vina la guvernare.in plus,e al doilea mandat al lui basescu si trebuie pregatit urmatorul candidat.cine sa fie oare?

  2. Marele Han

    nu insist asupra idei generale din text (prea tarziu), da’ vreau sa fac o mica precizare:

    „Cum va explica preşedintele PNL Crin Antonescu alegătorilor care l-au crezut anti-băsescian până în măduva oaselor, o eventuală guvernare PNL- PD-L”

    le va recita cosbuc: „Noi vrem ciolan” si daca asta nu merge, le va spune o poveste la fel de tampita ca si aia cu „prostanacul e mai democrat decat marinarul”. daca a prins prima, prinde si a doua. Io am increde in prostia conationalilor mei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *