Blog

Elevii „caterincoşi” şi tupeişti dau admiterea la jurnalism

Mulţi dintre elevii care se îndreaptă zilele acestea spre Facultatea de Jurnalism se prezintă la examen cu ideea preconcepută că un jurnalist trebuie să aibă tupeu, iar dacă elevul are tupeu cât carul atunci el se percepe drept candidatul ideal la Jurnalism. Ba îmi amintesc că într-o bună zi la un seminar o boboacă chiar îmi reproşa că eu nu ştiu să apreciez tupeul („jurnalistic”) de care dau dovadă ea şi colegii ei de grupă şi că am prejudecăţi de tipul “respect pentru profesori şi autoritate academică.”

Această cădere pe gânduri mi-a fost cauzată de datele publicate de ziarul Gândul şi
culese Centrul Educaţia 2000+. Au răspuns sondajului elevi din Bucureşti, Dâmboviţa, Giurgiu, Mureş şi din Prahova.

„Elevii sunt nesimţiţi, tupeişti, vânători de note şi leneşi. Liceenii nu îi respectă deloc pe profesori, îi bârfesc şi îi înjură.” Culmea este că asta e caracterizarea pe care chiar elevii o fac colegilor lor. Elevii spun despre elevi că „îi urăsc pe profesorii exigenţi şi că îi admiră pe chiulangii, dar şi pe colegii care învaţă bine, mai ales dacă se îmbracă la modă.”

Adolescenţii români au, mai nou, două mari modele în viaţa de liceu: fiţoşii şi studioşii. Celor din urmă elevii nu au ce să le reproşeze: învaţă bine, sunt educaţi, deşi cam tocilari. Fiţoşii au însă mai mult succes: poartă haine de firmă, au întotdeauna o glumă de spus şi sunt ”caterincoşi” – ca să vorbim pe limba lor, a elevilor.

Paranteză: la un examen de admitere la FJSC o candidată, proaspăt absolventă de liceu, caracteriza comportamentul unuia dintre personajele pe care le creiona, drept „jenibil”. Termenul, în argou, suprapune adjectivele „jenant” şi „penibil”. Probabil „caterincos” în limbajul de stradă, cuvântul se potrivea ca nuca în perete într-o teză de admitere, fie că subiectul era un portret sau o naraţiune.

Şi pentru că am invocat „jenibil”, trebuie adăugat şi „naşpa”. Antonimul lui „naşpa” în tânăra generaţie este să fii „cool”. Sau deja celebrul, „foarte tare, frate!”

Cel mai „cool” model de „băiat de băiat” pentru liceeni este elevul care învaţă şi se îmbracă bine. Iar profesorii cei mai „naşpa” sunt cei foarte exigenţi şi care dau note mici. Atunci nu mai miră pe nimeni concluzia cercetării că niciunul dintre elevii supuşi chestionarului „nu şi-ar dori să fie la catedră şi asta tot din cauza elevilor colegi care fac ca meseria de profesor să fie foarte grea, stresantă şi obositoare”.

În calitatea, pe care mi-o asum, de corector la admiterea la jurnalism, va trebui să fiu „naşpa” şi să am mare grijă să îi aleg pe elevii studioşi în defavoarea celor tupeişti şi fiţoşi.

Şi pentru că vorbeam la începutul postului de jurnalişti fără tupeu, voi invoca două exemple de jurnalişti de calibru, care fără să fie timizi au mult bun-simţ şi succes în presă. Ei pot fi oricând modele de studiat şi de urmat – sunt jurnalişti şi analişti care au echilibru, au informaţie, au carte, au cumpătare, au greutate, au eleganţă şi reprezintă două generaţii diferite: Emil Hurezeanu şi Luca Niculescu.

Şi cu asta, multă baftă la examene!

13 Comments

  1. krossfire

    Culmea, noua ni se spunea in liceu ca putin tupeu nu strica insa e o diferenta intre acel minim de tupeu (sa-i spunem ”curaj antisocial”) necesar pentru a incepe o cariera si intre tupeul de jos, tupeul de cocalar (scuzati expresia).

    ”Tampeul” se va vedea si in perle, zic eu.

  2. Gigi

    Ai bani ai valoare… Scoala nu e o conditie de reusita sociala sau profesionala in niciun domeniu, in schimb ai relatii – ai putere!

  3. Catalina

    acum un an poate va spuneam eu cum sta cu tupeul. Dar am avut ocazia sa experimentez o redactie dura si, in stilu-mi caracteristic, am fost in prima luna de-o cumintenie aproape enervanta. 0 tupeu. Si lumea a apreciat. Acum sunt la nivelul „normal” si nu am de gand sa fac un pas mai mult spre „tupeu”. Imi e bine asa. N-ar fi rau sa fiu maitin cuminte uneori, dar nu-mi iese… sa fiu „tare” si cool intre prieteni e una dar sa-mi dau in petic la serviciu/scoala e deja prea mult. Asa ca selectie dura, domni profesori.

  4. Fan Tastic

    Tupeistii dau si iau admiterea la FJSC: Amy Thera si Andrei Vulpescu. Ei au intrat cu tupeu si la facultate si la Antena 2 unde tot cu tupeu au comentat pozele fake cu Mihaela Radulescu ca si cand ar fi fost pe bune. Alo, aude cineva?? Cei doi absolventi de FJSC nu au nicio scuza ca nu au facut documentare si in plus si pe luna daca traiau cei doi tot stiau de campania anti-fumat a Mihaelei. Tupeul i-a adus la facultate, tupeul i-a adus pe sticla, tupeul le-a pus capat fulminantei cariere!

  5. admin

    @catalina, apreciem şi ţinem cont!

    @alecs, îţi împărtăşesc parţial părerile. Cred că mai sunt şi excepţii în generaţia tânără: tu eşti una din ele.

    @Fan Tastic, ştiu că Amy a fost studenta noastră, dar drept să îţi spun nu prea am văzut-o la seminar: era prea ocupată, lucra ca manechin din câte reţin. Vezi şi emisiunea ei se numea „Şcoala vieţii”, probabil că într-un fel din viaţă înveţi mai bine decât din Şcoala propriu-zisă.

    Cât despre Andrei, nu ştiu în ce şcoli sau facultăţi a studiat, dar nu deţin informaţia că ar fi absolvit FJSC-ul. Producătoarea emisiunii are ;i ea partea ei de vină.

  6. zu-zu

    Domn’ profesor, probabil ca erau la cursuri in scoala vietii si au lipsit de la seminarul de la facultate cu verificarea informatiei din trei surse:)

  7. poetescu

    Amy Thera şi Vulpescu,
    Doi şcoleri la Şcoala Vieţii,
    Când să dea şi dânşii BAC-ul,
    Dau cu capu-n toţi pereţii!

    Ora de televiziune,
    Cu prezenţă, copt-răscopt,
    Au pierdut-o, prin poiată,
    De la 7, pân la 8.

    Continuarea pe:
    http://www.alinfarcas.ro/2008/09/11/video-antena-2-mihaela-radulescu-suge/

  8. anaeli

    Impartasesc aceeasi opinie legata de cei doi ziaristi , mai ales de primul. Rafinamentul lui Emil Hurezeanu , ca si modul aparte de analiza a lucrurilor ma fac sa cred ca pot visa in continuare la o societate aleasa. Tupeu ? Da , depinde de context. De cine il apreciaza ca fiind o calitate.Eu , de multe ori il vad ca lipsa de educatie, repet , daca e folosit cand nu trebuie. Nu , domnule Momoc , ma bucur ptr. faptul ca pretindeti respect , sunt absolut convinsa ca-l daruiti si dvs. indiferent cu cine stati fata in fata. Si , acum marturisesc un secret . Daca fiica mea va avea onoarea sa va fie anul acesta studenta , asteptam rezultatul contestatiei , eu , mama ei , as dori nespus sa va cunosc si sa stam la un schimb de idei . Pana atunci , sa-l urmarim cat mai des pe distinsul Emil Hurezeanu.,,Europa Libera ” nu l-ar fi avut in randurile sale pe acest om , daca n-ar fi avut o certa valoare.

  9. anaeli

    Iertate sa-mi fie repetitiile :daca , ar fi avut

  10. Andreea_

    Eu sunt proaspat admisa la FJSC (nu picata din cer, ci dupa ce m-am pregatit destul) si pot spune ca ce-am vazut la admitere in sala in care am dat examenul m-a oripilat; fete tafnoase care raspundeau glumelor cu un tupeu cosmic, grimase de tot felul, aere etc. Prost e ca ma ia frica numai cand ma gandesc ca…voi avea asemenea colegi; ca sa nu mai amintesc de cei care, dupa atitudinea lor, confundau jurnalistul cu mahalagistul.

  11. Matei

    tony, ai dreptate…treaba cu tupeul si lipsa oarecare de respect o resimt si eu cu studentii mei…

  12. dyna

    Multi dintre ei au acum sunt studenti. Si o vor duce destul de bine in facultate, desi unii scriu „oricand poate sa de-a o masina peste tine”.
    De ce sa fim ipocriti si sa spunem ca in FJSC sunt doar studenti ( si profesori) competenti?
    Si scuza „orice padure are uscaciuni” nu mai tine, in conditiile in conditiile in care mai mult de jumatate din studenti face parte din categoria „uscaciuni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *