Blog

Dragos Patraru, asa cum l-am cunoscut la Serile FJSC

Isi ia de la inceputul dezbaterii un ton serios, in ciuda imaginii pe care si-a construit-o in show-ul de seara. Ca om de radio, nu pot sa nu observ cum tine microfonul sub barbie: este constient de acustica salii si de riscul de a distorsiona sunetul. Reia cateva din poantele din emisiunea de aseara, dar umorul sau este evident spontan. La glumele lui studentii rad cel putin la fel de copios ca la intalnirile cu Vlad Craioveanu, Razvan Exarhu sau Andi Moisescu.

E un bun povestitor: A inceput relatia sa speciala cu presa pe cand avea doar 14 ani, ca vanzător de ziare. In adolescenta avea deja propriul lui chiosc de distributie de presă scrisa. A povestit studentilor ca de mic si-a dorit sa faca televiziune.

A pornit de jos si, prin perseverenta si munca, a ajuns de la reporter, redactor, realizator si producator de emisiuni la Radio Contact, sa fie manager de succes la Prahova TV. Televiziunea locala nu a fost suficienta pentru tinta sa profesionala: si-a dorit sa lucreze la „Chestiunea zilei”, dar Florin Calinescu i-a oferit doar un post de traducator la ProTV. Nu s-a lasat pana nu a auzit din gura actorului ca face bine ce face ca om de televiziune. S-a intamplat in direct, pe cand lucra la Romania TV. Iar pentru Dragos Patraru aceasta satisfactie s-a resimtit ca un orgasm.

De acolo a primit oferta sa vina la TVR pe care a vazut-o ca „pe o chemare la echipa nationala”. Ceea ce nu stiu cei de la TVR este ca s-ar fi dus si pe bani mai putini 🙂 In ciuda zvonurilor, nu a plecat de la televiziunea lui Sebastian Ghita din cauza amestecului in politica editoriala a fostului lider PSD.

Crede ca fiecare jurnalist isi ia atata libertate cat isi permite fiecare. Sustine ca nimeni nu s-a amestecat niciodată in continutul emisiunilor sale. Asa a ajuns sa producă si sa prezinte la TVR emisiunea care face astazi cea mai mare audienta la postul public. Pasionat de litere si de limba romana, a marturisit ca nu a dormit o noapte din cauza unei virgule care a aparut in plus pe burtiera la una din editiile emisiunii „Starea natiei.” Ii ironizeaza pe politicienii care confunda „datorita” cu „din cauza”.

La o emisiune atat de bine scrisa lucrează impreuna cu o echipa de ziaristi, colegi de la Catavencii si Kamikaze. A povestit despre masterul pe care il urmeaza la Facultatea de Litere – Comunicare si Relatii publice – si a dezvaluit ca vrea sa-si dea doctoratul in formate de televiziune.

DSC_0169Se considera jurnalist, nu pamfletar, chiar daca show-ul sau este unul de divertisment. Reteta succesului in media pe care a impartasit-o studentilor: lectura, carte, scoala, simultan cu munca in redactie si pe teren. Personal ii multumesc pentru ca a reusit sa transmita studentilor ceeea ce spun foarte multi profesori, doar ca Patraru a spus-o cu alte cuvinte si cu mult mai multa credibilitate: Principalul scop al invatarii este aplicarea ei. Iar Dragos –  cum mi-a permis prieteneste sa ii spun – ii invita pe studentii la Jurnalism in studioul de televiziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *