Blog

Doar bogaţii pot candida la Preşedinţie

Putem să ne luăm adio de la principiul iliescian „sărac şi cinstit” atunci când ne gândim la calităţile celor care vor să fie aleşi Preşedinte în România. Doar bogaţii (nu neapărat cei mai cinstiţi dintre ei) vor putea candida la preşedinţie din această toamnă. Asta dacă propunerea aberantă şi neconstituţională a Autorităţii Electorale Permanente va fi preluată pe agenda Guvernului şi introdusă prin Ordonanţă de Urgenţă.

Potrivit poiectului noii legi pentru alegerea Preşedintelui, orice prezidenţiabil ar avea de plătit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei, adică 300.000 de euro, o sumă nesimţit de mare şi imposibil de plătit pntru candidaţii independenţi sau pentru cei care ar fi susţinuţi de partidele mici.

Autoritatea Electorală Permanentă doreşte introducerea unei taxe echivalentă a 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat la funcţia supremă în stat. O altă propunere restrictivă a AEP este mărirea numărului de semnături de susţinere de la 200.000 la 500.000.

Mă alătur ong-urilor care protestează vizavi de aceste propuneri legislative profund nedemocratice. Asociaţia Umanistă Română denunţă măsurile abuzive ale autorităţilor prin care este golit de conţinut dreptul de a alege şi de a fi ales al cetăţenilor români prevăzut de Constituţie la Art. 36 şi 37.

Aceste prevederi, introduse cu foarte puţin timp înainte de alegeri şi care nu vor trece prin Parlament, au ca intenţie vădită eliminarea abuzivă din competiţie a unora dintre posibilii candidaţi. Sorin Oprescu este numele unuia dintre ei. Remus Cernea, sau alţi tineri serioşi care se gândeau să candideze, nu au decât să îşi vândă tot ce au ei şi familiile lor şi tot nu ar putea intra în competiţie, pentru că nu pot plăti taxa de înscriere în cursă. Legi ca acestea demonstrează că în România Constituţia sau Legea supremă e doar “o frază de dânşii inventată…”

2 Comments

  1. Rares

    Toni, dar cum e in State? Nu e ceva asemanator?

  2. Antonio Momoc

    Nu e asemănător. Regula în regimurile democratice nu este aceea de a impune o sumă prohibitivă, o taxă aberantă de înscriere. Nu poţi duce o campanie de succes dacă nu ai bani, asta e rezonabil. Dar nu poţi interzice cuiva să participe la democraţie dacă nu are bani.

    E ca şi când, în economie, ai impune o sumă uriaşă pentru oricare agent economic care ar dori să intre pe piaţă. Falimentul oricărei firme sau oricărei idei trebuie determinat de succesul sau eşecul ei pe piaţă, nu de reguli care să obstrucţioneze intrarea pe piaţă. Sunt mulţi care au plecat de jos, cu bani puţini, cu resurse minime.

    În fine, la presiunea societăţii civile, Guvernul României a decis să nu modifice nimic legat de dreptul de participare în competiţie a oricărui cetăţean. Coaliţia PSD-PDL va decide doar data elgerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *