Cultura politică a electoratului din România, educaţia, mesajele candidaţilor verzi care nu au avut legătură pînă astăzi nici cu nevoile oamenilor şi nici cu politicile verzi, resursele limitate ale ecologiştilor sunt posibilele mele răspunsuri. Din postura de expert în comunicare politică am oferit ziarului Puterea o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat până acum în familia politică ecologistă din România.
Dacă aveţi alte exlicaţii pentru care credeţi că verzii nu intră în Parlamentul României, vă aştept cu ele!
krossfire
Cred ca in interviu ati atrat prea detaliat cauzele posibile. Sunt sincer de parere ca nici nu se ajunge la discutia despre platformele specifice ale fiecarui partid. Platforma ecologista nu-si are rostul in peisajul politic romanesc. Cand clivajul stanga-dreapta si mai toate notiunile elementare sunt cel mult obiect de retorica populista/neo-comunista, nu ai prea multe sanse sa introduci o platforma altfel. Ca sa intelegi rolul unui partid verde, trebuie in primul rand sa intelegi la nivel minim politica si modul in care un astfel de partid poate influenta global.
Alegatorul de rand vede lucrurile in alb-negru, verdele nu-si are locul in gama de culori [Vreau credit daca se va folosi pe post de platforma de comunicare :)) ]
Antonio Momoc
Krossfire, apreciez punctul tau de vedere, dar nu-l impartasesc in totalitate. Ecologismul nu este inca inteles la scara mare nici macar in tarile unde partidele verzi sunt in parlamentele nationale. Totusi, exista o categorie de oameni (in orice tara, indiferent cat de nedemocratica sau corupta) preocupati de mediu, de curatenia morala si politica, de egalitatea intre cetateni, de protejarea oamenilor indiferent de apartenenta lor etnica, sexuala sau religioasa. Acestia sunt verzii, iar in Romania aceasta este platforma Partidului Verde.
E adevarat ca inca nu prinde aici acest gen de gandire politica. Dar trendul este unul datator de sperante. Chiar si romanii, care reduc poate dezbaterea politica la clivajul stanga-dreapta, s-au saturat de aceleasi 3-4 partide mereu la putere in ultimii 20 de ani. Romania vrea o schimbare, dar nu mai crede ca e posibila. E rolul partidelor mici, precum Partidul Verde, sa transmita mesajul ca ele reprezinta o altfel de gandire politica.
O sa inchei cu o vorba de duh: „Ideile sunt cel mai de pret capital, restul sunt doar bani”. Deocamdata partidele mici au doar idei. Dilema lor e cum sa faca rost de bani (pentru a-si transmite mesajul) fara sa devina ca celelelate partide mari.
krossfire
Una e platforma, alta sunt oamenii , as zice. In Romania e plin de hipsteri si agitati preocupati de mediu, dar cu o ecologizare si doua gunoaie aruncate si filmate , nu vorbim de un public real pentru o platforma ecologista.
Sincer, eu cred ca mai avem vreo 3-4 trepte de urcat la nivel de mentalitate pana sa ne prindem de ”ce-am avut si ce-am pierdut” la nivel ”verde”. As zice ca avem inca de invatat ce-i cu nebunia aia de capitalism, de ce nu-i putem salva pe toti si de ce stampila aia nenorocita trebuie pusa pe buletinul de vot numai dupa 1-2 zile de gandire. Daca trecem peste barierele astea, putem sa ne gandim si la platformele politic-sociale verzi, libertariene, etc.
Ursul Micut
1) Daca ecologismul nu este inteles nici macar in tari in care partidele verzi au reprezentare parlamentara atunci e grav, chiar foarte grav! Cum e posibil sa faci o astfel de afirmatie, stimabile, in conditiile in care in Germania verzii au fost 8 ani (2 mandate) in coalitia de guvernamant? Sa insemne asta ca verzii germani au fost votati de idioti???
2) Descriind categoriile de oameni preocupati (in general), nu exista nici macar un spatiu alocat oamenilor preocupati de sustenabilitate (indiferent de nivel)? Daca acestia sunt verzii, atunci … pardon!
3) In ziua in care banii nu vor mai reprezenta o problema pentru un partid mic (sau altul) inseamna ca acesta a intrat in sfera de interes a ”elitelor” care incearca sa isi faca simtit punctul lor de vedere. Finantarea e posibila in doar doua forme: a) interesata (si anume sponsorizarile, de orice forma ar fi ele) si b) dezinteresata (prin acumularea donatiilor mici, anonime, sub aceasi deviza).
In final, o singura vorba, stimabile Momoc: divide et impera! Succes (-uri)!!!
Antonio Momoc
@Ursul Micut, mulţumesc pentru observaţii.
1) Nu interpretaţi aşa sensul spuselor mele! Eu afirmam doar că e loc de mai bine şi că deşi în Europa occidentală partidele verzi sunt în creştere, încă se duc lupte grele şi acolo pentru a lămuri publicul cu privire la gravitatea temelor de mediu şi pentru a înlătura indiferenţa oamenilor.
2) Vă referiţi la faptul că în interviu lipsea referirea la oamenii preocupaţi de sustenabilitate? Nu cred că neagă cineva existenţa lor, aşa cum nu negăm faptul că există societate civilă în România, deşi ea nu funcţionează sau e politizată. Înţeleg din discurs că dumneavoastră sunteţi un om preocupat de mediu…
3) Teoria o cunosc toate partidele mici, fie ele verzi sau nu. Dar indiferent de unde vin banii la partide, publicul suspectează atât donatorul/sponsorul, cât şi beneficiarul de corupţie. Asta e neşansa partidelor mici.
4) Maxima pe care o invocaţi o aplică cu succes cei care au tot interesul ca niciun partid ecologist, şi cu atât mai mult Partidul Verde afiliat la Verzii Europeni, să intre în Parlament.