Intr-o societate unde clasa politica e aproape total compromisa, cum se simt analistii politici? Aceasta e intrebarea pe care mi-a adresat-o fosta jurnalista de la Adevarul, Alina Boghiceanu, acum colaborator la Jurnalistii.ro in apropierea examenelor de admitere pentru programele de licenta si master in jurnalism si comunicare politica. I-au raspuns si colegii mei de la FJSC, Radu Magdin si Valeriu Turcan.
Cred ca mai ales intr-o societatea in care clasa politica are nevoie de profesionalizare si seriozitate, in care politicienii au nevoie sa inteleaga ca sunt in slujba cetatii si a cetatenilor, in care oamenii politici au de invatat sa comunice onest si democratic cu publicul, fara sa minta si fara sa derapeze, este nevoie de analisti politici echilibrati si consultanti valorosi.
Programele de master, ca cel de “Jurnalism si Comunicare politica” de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, au exact acest sens. Cu totii, jurnalisti, cetateni obisnuiti, bloggeri, analisti, chiar unii politicieni mai mult sau mai putini demagogi se plang de calitatea slaba a actului guvernarii, de comunicarea ineficienta sau insuficienta a institutiilor publice, de incoerenta administrativa a decidentilor, de blocaj mediatic, de zvonistica sau derapaje.
A folosi in elaborarea si implementarea de politici publice consultanti sau consilieri mai pregatiti inseamna si politicieni mai bine sfatuiti. Iar pentru a comunica publicului introducerea celor mai adecvate solutii, politicienii au nevoie nu doar de consilieri, ci si de jurnalisti. In democratie, politicieni-presa-alegatori reprezinta o triada din care nici o parte nu are posibilitate de exit.
Cursurile de la “Jurnalism politic” au menirea de a orienta si perfectiona cursantii in activitatea de consultanta sau in jurnalism. Totul cu studii de caz din campanii electorale, simulari, exercitii si cu experiente concrete ale trainerilor in comunicare politica sau jurnalism. Totul despre cum sunt folositi unii jurnalisti de catre politicieni, dar si despre cum isi fac treaba, in interes public, jurnalistii independenti.
Programul masteral “Jurnalism si Comunicare politica” al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC-UB) in colaborare cu Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA propune cursuri precum: Leadership politic – Radu Magdin, CEO Smartlink, fost consilier al prim-ministrului Romaniei; Partide si sisteme de partide – Cristian Pirvulescu, Președinte ProDemocratia; Gen si politica – Oana Baluta, fosta Presedinta a Centrului de Studii de Gen: FILIA; Comunicare politică – Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial; Marketingul campaniilor electorale – Antonio Momoc, trainer și consultant Red Carpet Training Solutions. Din acest an vor fi introduse si work-shopuri de Jurnalism politic cu Tudor Musat (Digi24) si Luca Niculescu (RFI).
Examenul de admitere in sesiunea de vara va avea loc pe 23 iulie, iar concurentii au la dispozitie 50 de locuri, din care 19 la buget si 31 la taxă. Îscrierile între 9 – 16 iulie.
LATER EDIT: Examenul de admitere in sesiunea de toamna va avea loc pe 15 septembrie. Au ramas 8 locuri libere la buget.
Îscrierile între 7 – 11 septembrie.
Adrian
Antonio Momoc – unul dintre cei mai iubiți și mai buni profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării! Dânsul mi-a fost profesor coordonator al lucrării de licență!