Blog

Comunicarea 2.0 s-a lansat la Bookfest 2024

Comunicarea 2.0 s-a lansat la Bookfest 2024. La Cafeneaua artelor din Romexpo au vorbit despre volumul Comunicare 2.0 – New media, participare și populism (ediția a II-a) autori de prestigiu în domeniul științelor comunicării.

Prof. Dr. Camelia Beciu, prof. Dr. Georgeta Drula, prof. Dr. Razvan Rughinis, conf. Dr. Romina Surugiu. Editura Revistei Timpul a fost reprezentată de Mihai Vacariu.

New media, participare, populism 2.0

Prof. Dr. Camelia Beciu a remarcat faptul că lucrarea este un manual despre new media, participare și populism 2.0. Autorul pare a avea o perspectivă mai degrabă pesimistă cu privire la impactul revoluției digitale asupra democrației: prin algoritmizare, fragmentarea spațiului public, bule epistemice, izolare în insule online și tribalism digital, radicalizare. Camelia Beciua a remarcat că la finalul cărții fac un apel la asumarea responsabilității personale și la rolul individual cetățenesc în protejarea democrației actuale.

Prof. Dr. Georgeta Drula a punctat că volumul încurajează la dialog 2.0, la interacțiune, interactivitate și participare civică. Cartea semnalează derapajele din social media prin tentativele online de deformarea realității sociale. Adeseori deturnarea sensului specifică mediului online este cauzată de lipsa de gândire critică sau de lacune în educație media. Algoritmii și boții amplifică mesajele distorsionate și zgomotul.

Prof. Dr. Razvan Rughinis a vorbit despre cum a transformat digitalul comunicarea umană. El a atras atenția asupra dependenței pe care o pot genera rețelele sociale, despre riscurile violenței politice si extremismului. A observat că autorul pare mai degrabă optimist în legătură cu impactul tehnologiei asupra vieții sociale cotidiene, insistând pe etica utilizării tehnologiei în comunicarea online.

Conf. Dr. Romina Surugiu a remarcat că analizez transformările din industria media și impactul platformelor digitale și al AI asupra jurnalismului. Ea a amintit analizele mele din capitolele despre media alternative și finanțarea media de către cetățeni prin donații pentru proiecte ong care susțin jurnalismul independent.

Tehno-realism, pesimism, optimism 2.0

Am mărturisit cu acest prilej celor prezenți la lansare că volumul Comunicare 2.0 este dedicat părinților mei. Cartea se citește complementar cu „Comunicarea politică și Internet. Populism și criza democrației liberale” apărută în 2023 la Editura Tritonic. Lucrarea Comunicarea politică și Internet a fost dedicată fetelor mele și soției mele, Irina Mihailescu.

Așa cum observă filosoful Constantin Vică în Prefață, în această ediție sunt mai degrabă un tehno-realist. Sunt argumente în carte și pentru pesimismul și/sau optimismul meu cu privire la relația platformelor digitale cu democrația.

Tehno-realistul observă că social media sunt problema și soluția în același timp: platformele digitale pot fi folosite pentru războiul informațional, propagandă online, deepfake și dezinformare, pot distruge tineri adolescenți punând presiune prin bullying sau hate speech, pot anula cultural prin răzbunări reputaționale și lupte simbolice de putere, pot distrage atenția de la problemele reale; dar simultan pot fi folosite și pentru promovarea conținutului de calitate care nu e în mainstream, pentru distribuirea de materialele jurnalistice de investigație care nu intră la TV din motive diverse, sau pentru mobilizare și proteste.

Comunicarea 2.0 este un suport pentru cursurile Fundamente ale Științelor Sociale și Introducere în Comunicarea Online. Dar este în esență o carte destinată publicului larg preocupat de alfabetizare digitală și de educație media.

Cartea poate fi achiziționată de pe siteul editurii Revistei Timpul.

Fotografie de Florin Ghioca.
Fotografie de Florin Ghioca.
Fotografie de Florin Ghioca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *