„Noi avem 75% oameni noi!” Acesta a fost sloganul de campanie al Alianţei România Dreaptă şi strategia de re-poziţionare a PDL în campania pentru alegerile parlamentare. Dar votul împotriva PDL din 9 decembrie nu i-a oprit pe oamenii vechi ai PDL să intre în Parlament. Deşi învinşi la urne, cu câteva emoţii greii PDL sunt câştigători „la puncte”: Vasile Blaga, Roberta Anastase, Elena Udrea, Cezar Preda vor reprezenta “Opoziţia democratică” alături de parlamentarii PP-DD, Monica Iacob Ridzi, Liliana Mincă, Antonie Solomon şi Gigi Neţoiu, la rândul lor avantajaţi de sistemul electoral de redistribuire.
„2012. Anul victoriei” a fost sloganul cu care personaje noi, care au candidat sub sigla Uniunii Social Liberale, au câştigat fotolii parlamentare cu peste 50% plus unu din voturi. Cântăreţul Hi-Q, Mihai Sturzu, este una din tinerele speranţe ale PSD. Cătălina Ştefănescu, în vârstă de 24 de ani, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, este şi ea parlamentar al României. Victor Mocanu, tatăl, şi Adrian Mocanu, fiul, sunt şi ei parlamentari USL. Fiul este deputat la al doilea mandat, iar tatăl este pentru prima oară senator, după ce la locale a pierdut şefia consiliului judeţean.
E drept, printre oamenii noi şi victorioşi ai USL sunt şi profesorii universitari Daniel Barbu sau Vlad Nistor. Candidaţi cu notorietate, ca Victor Ciorbea, Gabriela Firea sau Gigi Becali, au câştigat şi ei alegerile pe listele PNL sau PSD, iar sociologii urmează să stabilească dacă aceşti candidaţi (foşti prim-miniştri, jurnalişti, cântăreţi sau patroni de fotbal) au ajutat USL să ajungă în Parlament sau USL i-a ajutat pe ei.
În urma campaniei din noiembrie-decembrie a intrat în Parlament şi candidatul din 2009 de la alegerile prezidenţiale, Remus Cernea, fost consilier al premierului USL, Victor Ponta, în 2012. Preşedinte al Mişcării Verzilor-Democraţi Agrarieni, Cernea s-a înscris în PSD şi a candidat pe listele USL la Constanţa. Aceeaşi mutare a făcut-o şi preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, candidând pe listele USL la Suceava. Cei doi politicieni au acum şansa să comunice o “victorie” a ecologiştilor, în condiţiile în care Partidul Ecologist Român, cu candidaţi pe liste proprii, nu a reuşit să treacă de pragul electoral. Premierul Ponta a declarat deja că negocierile cu compania Chevron pentru exploatarea gazelor de şist sunt de interes pentru noul Guvern. Care va fi poziţia apărătorilor mediului, a Verzilor intraţi pe listele USL în Parlamentul României? Rămâne de văzut.
Noul Parlament a fost ales de 41, 72% dintre români. O dată încheiată campania, după numărătoarea voturilor, a rezultat una dintre cele mai mari instituţii legislative din lume raportat la numărul de locuitori. De la 300, cât cerea Traian Băsescu, noul Legislativ a ajuns la aproape 600 de membri. Referendumul pentru trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari a fost a fost validat în 2009 prin prezenţa a 50,95% din electorat. 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.
Dar, câtă vreme a avut majoritatea în Parlament, PDL nu a mişcat un deget pentru ca sistemul bicameral să devieze spre unicameralism. Nici reducerea numărului de parlamentari nu a găsit suficienţi fani în rândurile fostei majorităţi PDL, dar nici în printre aleşii PSD sau PNL.
Astăzi, liderii USL anunţă printre prorităţile lor pentru 2013 modificarea Constituţiei şi reducerea prerogativelor Preşedintelui Romniei. Deciziile Curţii Constituţionale să poată fi respinse mai uşor de Parlament, Referendumul pentru demiterea Preşedintelui să nu aibă nevoie de cvorum pentru a fi validat, Ministerul Public (adică Parchetele, DIICOT, DNA) să intre în dublă subordonare, atât a Ministrului Justiţiei, cât şi Parlamentului, şi Preşedintele României ales direct de căre Parlament ar putea fi câteva din amendamentele la Legea constituţională care nu doar că ar transforma România în republică parlamentară, ci ar anula orice mecanism de control asupra Legislativului.
După ce în 2012 am avut alegeri locale, Referendum de demitere a Preşedintelui şi alegeri parlamentare şi înainte de alegerile prezidenţiale şi europarlamentare din 2014, 2013 ar fi anul amendării Constituţiei printr-o nouă invitaţie la urne. Asta în ondiţiile în care intersul pentru participarea politică este scăzut, costurile organizării alegerilor nu e de neglijat, iar actualul Palament are legitimitatea prezenţei la urne a doar 41, 72% dintre cetăţeni.
Va da curs noua majoritate parlamentară votului popular din 2009, adică va introduce unicameralismul şi va schimba legea electorală astfel încât peste 4 ani să avem mai puţini şi nu mai mulţi deputaţi şi senatori? Vor dori cei 600 de parlamentari “victorioşi” ai USL sau cei „noi” ai PDL ceea ce nu a iniţiat Legislativul cu 470 de memebri?
Evident, pentru cei care au votat în 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari şi în 2012 împotriva lui Băsescu şi unui PDL arogant care proclamau solidaritatea socială în vreme ce tăiau salarii şi măreau taxe afectând consumul, investiţiile şi locurile de muncă, modificarea Constituţiei nu este o prioritate.
Mandatul cu care românii au încredinţat puterea majorităţii USL din Parlament este acela al ieşirii populaţiei dintr-o situaţie economică şi socială dramatică. Oamenii aşteaptă soluţii şi investiţii în agricultură, infrastructura, educaţie, cercetare şi sănătate. Numeroasa populaţie din mediul rural, pensionarii, bugetarii, muncitorii au acordat votul lor USL. Acum că s-a încheiat campania şi Preşedintele a desemnat pe Primul ministru, parlamentarii vechi şi noi ar trebui să reţină lecţia pe care românii au dat-o PNŢ în anul 2000, sau lui Băsescu şi PDL în 2012. Dar, istoria recentă ne arată că politicienii români nu învaţă din propriile geşeli.
Acest articol a fost postat inițial pe Adevărul.ro