Evitarea fraudei la examenul de bacalaureat prin introducerea camerelor de luat vederi ar trebui să devină un model de lucru în România atunci când facem selecţia pe orice post public. Ca soluţie anti-fraudă, anti-pile, anti-nepotisme, concursurile pe posturi publice ar trebui supravegheate video.
Selecţia la toate nivelurile ar trebui să se facă în prezenţa camerei de luat vederi, în acest fel fiind respectat şi principiul egalităţii de şanse şi cel al nediscriminării. Oriunde avem de a face cu suspiciuni de fraudă ar trebui introduse camere video.
În România, nu cu examenul elevilor trebuia începută supravegherea video, ci cu examenul politicienilor, pentru că în legătură cu ocuparea funcţiilor publice există cele mai mari suspiciuni. Pentru a se evita frauda la urne, examenul alegerilor locale, generale şi prezidenţiale, trebuie monitorizat video.
De ce niciun politician nu vorbeşte zilele acestea despre introducerea camerelor video la alegeri?
Evident, camera video nu trebuie plasată în interiorul cabinei de vot: votul trebuie să rămână secret, chiar dacă cetăţeanul alege să-şi anuleze buletinul. Dar în fiecare secţie de vot trebui să existe o cameră video de supravehgere. Cei care trebuie supravegheaţi sunt cei care numără voturile după închiderea procesului electoral, pentru că în legătură cu ei sunt cele mai multe supiciuni. Camerele trebuie să îi vizeze pe supravehgetorii alegerilor, pe organizatori, pe reprezentanţii partidelor din secţii şi mai ales trebuie să monitorizeze procesul numărării voturilor din noaptea alegerilor.
Examenul de la bacalaureat a arătat că funcţionarea şi implementarea infrastructurii video este posbilă. Rezultatele alegerilor ar fi altele decât cele din sondaje sau decât cele aranjate de „sistemul de furt, de fraudare care a funcţionat mai bine la PDL decât la PSD”, după cum se exprima Victor Ponta în 2009. Evident, partidele parlamentare, şi mai ales partidul care organizează alegerile, nu vor fi niciodată de acord cu supravegherea numărării voturilor. Adică, în special partidul domnului Funeriu.
Silviul
Răspuns ca la Radio Erevan: camerele video de la Bacalaureat pot fi folosite şi la alegeri, dar nu vor fi camere video ci cuiere improvizate pentru vreo haină portocalie.
Antonio Momoc
Să înţeleg că PDL va folosi camerele de supraveghere doar pentru a sesiza neregulile Opoţiei? Adică Opoziţia va încerca să fure alegerile?
În altă ordine de idei, citeam undeva că PSD oferă meditaţii gratuite elevilor care au picat bacalaureatul.
MunteanUK
Teoretic, este o foarte buna idee…
Practic, nici daca s-ar plasa aceste camere poate ca nu s-ar putea preveni furaciunile, de ar fi sa luam in calcul butada (atribuita lui Stalin, dar ar putea fi alt autor):
„Nu conteaza cine cu cine voteaza, conteaza cine numara voturile”
Tot asa, nu ar conta cate camere se instaleaza, ci persoanele care le monteaza si cine se uita la ele…
Tot teoretic, doar daca toate camerele, din toate sectiile de votare (sau macar cele mai mari 50-70% din tara) ar fi conectate la internet, asa incat sa poata vedea oricine totul, poate ca s-ar descuraja fraudele.
Sau, poate, nici macar atunci…
Nu ne-am uitat cu totii la ‘filme planetare’ precum ‘Revolutia Romana’ (1989) sau ’11 septembrie’ (2001) si, de fapt, nu stim ce am vazut si a cui a fost regia?