„Bișnițari, descurcăreți, supraviețuitori” nu este doar o carte de antreprenoriat, un manual despre cum să faci afaceri în condiții de criză sau o lucrare de istorie recentă despre economia neagră. Proiectul de interviuri aparținând studenților FJSC cordonați de mine si profesorul Zoltán Rostás este un volum de convorbiri, de dialoguri. Dramatismul textului i-a determinat pe cei care au citit deja cartea apărută la Ed. Curtea veche să afirme că este și o carte de film. Sau cel putin, de teatru. A spus-o jurnalistul Vlad Mixich la lansarea cărții de la FJSC, etajul 6, când completa că se așteaptă ca un regizor, Cristian Mungiu sau altcineva, să ecranizeze viețile personajelor intervievate de studenții FJSC coordonați de Zoltán Rostás.
Regizoarea Gianina Cărbunariu a adăugat că la Facultatea de Actorie se citește deja „Activiștii mărunți” (Zoltán Rostás, Antonio Momoc, Ed. Curtea veche, 2007) ca text autentic de teatru și că „Bișnițarii…” poate fi pus oricând în scenă. Actorul Alex Potocean (remarcabil în filmul „4 luni, 3 săptămâni și două zile”) a făcut această demonstrație la Serile FJSC.
Simplu spus, Potocean a interpretat textul genial la lansarea volumului „Bișnițari… „: personal, am avut impresia că retrăiesc interviul pe care i l-am luat bișnițarului George Mocanu, primul bișnițar care a vorbit despre o carte (cartea vieții lui) la Târgul Gaudeamus de anul acesta.
Ca volumul „Bișnițari… să fie vreodată ecranizat este o idee pe care nici cu gândul n-o gândim, nici eu, nici Zoltán Rostás. Dar jurnalistul Liviu Mihaiu, deși nu i-a auzit nici pe Mixich, nici pe Cărbunariu vorbind dspre volum, a exprimat la Gaudeamus o perspectivă la fel de cinematografică asupra cărții.
Între timp la radio și la televizor se vorbește mult despre „Bișnițari, descurcăreți, supraviețuitori”, pretext pentru mine să îi mulțumesc încă o dată lui Moise Guran (care la minutul 30 ale emisiunii Bizyday a prezentat cartea și trecerea de la bișniță la evaziunea fiscală) și lui Vlad Craioveanu (care a prezentat pe Radio 21 volumul de interviuri cu bișnițari).
Iar criticul Paul Cernat în Observator cultural face o excelentă sinteză a interviurilor cu bișnițari și a fenomenului supraviețuirii prin bișniță punându-i în dialog pe Zoltan Rostas, Moise Guran și Mircea Kivu.
UPDATE: Intre timp a aparut piesa de teatru, JURNALUL UNUI BIȘNIȚAR – un spectacol cu Ioan Paraschiv. Premiera a avut loc la Atrium Cafe din Sibiu. Piața Mică. Podul Minciunilor, intr-o zi de luni, 30 martie 2015.