Blog

Bibliografia pentru examenul de licenţă FJSC din vara 2010

Consiliul FJSC din 1 martie a stabilit revenirea la vechiul stil de examen de licenţă. Adică, la vară studenţii la jurnalism şi comunicare nu vor rezolva subiecte prestabilite (precum cele de anul trecut ale căror cerinţe prevedeau o componentă practică). Nu vor mai fi anunţate subiecte, ci va fi precizată bibliografia. Proba va fi teoretică, adică subiectele de licenţă la FJSC vor fi extrase 100% din paginile de bibliografie.

Reprezentanţii studenţilor în Consiliu au cerut totuşi modele de subiecte, deşi bibliografia reprezintă baremul. Unii colegi profesori au promis exemple de subiecte pe site-ul facultăţii, alţii i-au chemat pe studenţi la birou la orele de consultaţii. Pentru discplina Marketing politic am postat deja variante de subiecte care pot servi ca model. Bibliografia nu este alta decât cea pe care am precizat-o acum o lună:

Bulai, Alfred, (1999), Mecanismele electorale ale societăţii româneşti, Ed. Paideia, Bucureşti, pp. 83-84, 88-90, 94-97, 98- 107, 141-143, 147-150, 152-154, 154-156, 168-169, 204-209
Kotler, Philip, (2006), Conform lui Kotler, Ed. BrandBuilders, Bucureşti, pp. 48-53, 53-55, 55-56, 57-59, 59-62, 73, 106-108
Kotler, Philip, (2004), Marketing de la A la Z, 80 de concepte pe care trebuie să le cunoască orice manager, Ed. Codecs, pp. 21-22, 41-43, 49-51, 125-126, 179-18, 134-137, 137-140, 140-143, 177-178, 186-190
Lazarsfeld, Paul, Berelson, Bernard, Gaudet, Hazel, (2004), Mecanismul votului, Cum se decid alegătorii într-o campanie prezidenţială, Ed. Comunicare.ro, 82-91, 93-103, 107-114, 115-126, 129-133, 137-140, 151-153, 199-206
Ries, Al, Trout, Jack, (2004), Poziţionarea. Lupta pentru un loc in mintea ta. Cum să te faci văzut şi auzit pe o piaţă de desfacere supraaglomerată, Ed. BrandBuilders, pp. 16-17, 20-24, 77-86, 143-144, 175-178, 262-264
Ries, Al, Trout, Jack, (f.a.) Marketing ca război, Ed. Antet Press, pp. 23-26, 37-44, 45-54, 55-63,
66-76
Saftoiu Claudiu, (2003), Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni, Ed. Trei, pp. 93-96, 103-108, 108-110
Seiler, Daniel, (f.a.) Partidele politice din Europa, Institutul European, Iaşi, pp. 117-133
Teodorescu, Bogdan, Dorina Gutu, Radu Enache, (2005), Cea mai bună dintre lumile posibile – Marketingul politic în România (1990 – 2005), Ed. Comunicare.ro, pp. 36-47, 62-65, 102-107, 107-116, 132-140, 197-210
Trout, Jack (2005), Trout despre strategie, Ed. BrandBuilders, Bucureşti, pp. 70-75
Voicu, George (1998), Pluripartidismul, o teorie ca democraţiei, Ed. All, Bucureşti, pp. 70-71, 87-89, 212-215

25 Comments

  1. Ana-Maria

    Mulțumim!
    Vorba românului :”să fie-ntr-un ceas bun!”

  2. Maria

    Este. Suntem in luna martie, nu cu 6 luni inainte de licenta si inca datele nu sunt foarte clare. Exista niste regulamente care prevad niste termene. Nu se respecta si e normal sa fim revoltati, descurajati, nemultumiti. Ce ne asigura ca nu vor exista modificari ca acestea si in luna mai? Prin urmare, nici macar „sa fie-ntr-un ceas bun”, ci mai degraba „Dumnezeu cu mila”.

  3. sorin

    termenul este de 3 luni inainte de licenta, nu 6!

  4. Antonio Momoc

    @Maria, concret, ce anume nu ti-e clar?

  5. just me

    Maria, am terminat FJSC-ul nu demult…eu si colegii mei ne-am lovit de probleme similare cu ale voastre, am fost si noi tot atat de indignati, ne-am cerut drepturile, am crezut tot atat de mult ca si voi ca putem schimba lucrurile. Crede-ma, nimic nu se schimba in aceasta facultate… ia-o ca pe o pastila amara si treci mai departe. Nostalgia comunismului este mult prea prezenta in salile FJSC-ului. Cat timp un securist primeste medalii de onoare si diplome de excelenta pentru merite deosebite, cat timp acest securist spune ca este mandru de studentii sai in timp ce ii umileste prin toate mijloacele posibile, cat timp vorbim despre clanuri profesorale aflate la conducerea Universitatilor… eu, tu, viitorii studenti ai acestei facultati, nu vom avea niciodata libertatea cuvantului. De ce? E simplu…ipocrizia acestui institut este ridicata la cote inalte. Chiar asa Maria, ce nu-ti este clar…dupa 3 ani de zile?
    PS: Ce nu stiu domnii profesori este ca studentii reprezinta cartea lor de vizita… ei creeaza word of mouth-ul 🙂

  6. just me

    aaa…si sa nu uit, termenul este de 6 luni. Pe auzite de la domnu’ DECAN cu ceva timp in urma, cand si eu ma zbateam sa aflu bibliografia pentru licenta:) Bafta, dragilor! Oricum, ma intreb ce a stat in spatele deciziei de a modifica din nou examenul de licenta? Sa fi fost oare faptul ca studentii care dadeau examen bologna luau note mai mari decat cei de la prebologna? Sa fi fost oare o intamplare faptul ca examenul cu subiecte propuse a inceput sa se dea exact in anul in care fata decanului isi sustinea examenul de licenta? 2 ani a durat minunea…asa, cat sa nu bata la ochi.

  7. Antonio Momoc

    @just me, te moderez, asta e regula dialogului decent şi a informării corecte: 1. Cine este „Securistul”? 2. Dacă e aşa uşor să faci acuzaţii, invocă şi dovezi: o suspiciune CNSAS ar fi suficientă, un link care să ne conducă spre adevărul descoperit de tine, pentru că deocamdată este doar o calomnie (până prezinţi o dovadă, un document sau o decizie a CNSAS de poliţie politică). 3. Sper că măcar aceste informaţii (dacă le deţii) nu sunt „pe auzite”. 4. Modificarea examenului de licenţă vine tocmai ca urmare a plângerilor studenţilor legate de subiectele cu o componentă practică. Din acest motiv examenul de licenţă va fi exclusiv pe baza bibliografiei. 5. Ai terminat FJSC şi dacă da, te-au angajat pe studii superioare?

  8. just me

    Nu-i asa ca nu ar fi trebuit sa ma angajeze cu studii superioare? E bine ca sunteti obiectiv si stiti care este valoarea facultatii in care predati… Noroc ca FJSC-ul nu reprezinta singurele mele studii… Nu va faceti griji, am un loc de munca foarte bun… ba mai mult un loc de munca in care nu trebuie sa dau cu periuta pe haina nimanui (sper ca ati prins subtilitatea) 🙂
    Cat despre calomnie… credeti ca modul in care tratati studentii (nu neaparat dumneavoastra… ma refer la majoritatea profesorilor din FJSC) este mai putin frustrant decat o acuzatie neverificata?
    In cazul de fata nu incerc sa informez pe nimeni, imi exprim simplu opinia si va reamintesc ca am dreptul la opinie… dar sa stiti ca inteleg daca ati pierdut obiceiul la FJSC. Sursa mea o reprezinta EXPERIENTA FJSC-ului si imi permit sa invoc si CV-ul persoanei in cauza (din care intamplator lipsesc cativa ani…), poate ca n-ar strica sa adaug si semnul intrebarii in privinta perioadei infiintarii acestei facultati…
    Cat despre decizii CNSAS si alte bla bla-uri, am o intrebare: cati dintre fostii securisti credeti ca apar in evidenta acestor „pseudo-organe de cercetare politica”? N-am dat nume tocmai pentru ca nu-mi permit sa fac acuzatii directe, insa imi este suficient faptul ca eu si cu dumneavoastra nu suntem singurii care stiu la cine ma refer.
    Imi permit sa va mai pun o intrebare: ce fel de profesionisti formati din moment ce la sfarsitul facultatii nu sunt in stare sa rezolve probe practice? La sfarsitul unei facultati studentii ar trebui sa fie capabili sa aplice ceea ce invata. Scuzati-ma ca va spun, dar in perioada in care am dat licenta, atat eu cat si colegii mei ne-am fi dorit sa avem si probe practice. Sa fi fost noi oare ultima generatie dispusa sa gandeasca? Ma indoiesc… am tendinta sa cred (subliniez, e doar o supozitie) ca alta este cauza: pentru profesori e mai simplu sa corecteze „poezii” teoretice decat sa analizeze felul in care un student aplica teoria.

  9. Antonio Momoc

    Dacă te-au angajat pe studii superioare înseamnă ca trebuie să fii un pic mai recunoscător (recunoscătoare?) profesorilor şi celor învăţate la FJSC.

    Restul, evident, poţi să le spui şi să le gândeşti. Dovadă că îţi respect dreptul la opinie este că purtăm această conversaţie.

    Dar nu confunda (din cauza frustrărilor?) ceea ce ţi-ar plăcea ţie să fie cu ceea ce este. Până nu dovedeşti o acuzaţie, este, ca să te citez, doar „bla-bla”.

  10. just me

    Gresiti…nu, nu mi-ar placea sa mai existe in facultati profesori care in 2010 intruchipeaza inca fidel sistemul comunist, nu mi-ar placea sa mi se vorbeasca cu „ba” si „ma” atunci cand ma adresez decanului, sau oricarui alt cadru didactic, nu mi-ar placea ca alte generatii care termina FJSC-ul sa iasa tot atat de dezamagite (ca mine, ca si colegii mei) de pe bancile acestei facultati, nu mi-ar placea sa asist in permanenta la aceasta politica a strutului…etc. Din pacate ceea ce am afirmat mai sus este o realitate, nu a mea…ci a atator studenti pe care i-ati avut/ii aveti. Imi asum frustrarea legata de FJSC, nu are sens sa puneti semnul intrebarii, de aici si discutia de fata. Cat despre recunostinta, da, o am…dar pentru 2-3 profesori de acolo, care intr-adevar sunt pasionati de meseria lor si care reusesc sa transmita acest lucru si studentilor.

  11. Antonio Momoc

    Esti un caz fericit, fără să îţi dai seama. Dacă i-ai întâlnit pe cei 2-3 profesori, ai câştigat acei ani de facultate (la jurnalism şi comunicare).

    Şcoala (şi aici includem şi liceul şi facultatea) este locul unde întâlneşti un Profesor- doi, unde îţi faci colegi, iar cu unii rămâi prieten bun toată viaţa.

    Restul depinde de cât citeşti din cărţile din bibliografie.

  12. Adrian D

    Bine ca scrieti dumneavoastra. Pe site-ul facultatii nu apare nimic si nici la facultate. Termenul legal e de sase luni. Examenul poate fi si contestat daca nu se anunta la timp cum se sustine. Poate asta ar fi solutia, sa contestam la rectorat. Parca vad ca il pun si in prima zi a perioadei cand se poate da. Ar trebui decalat. Pe site nu scrie nimic, nici macar cum se da. Sa fi scris acolo ca nu se mai da ca anul trecut. Eu am terminat anul trecut si nu am cum sa aflu altfel decat de la avizier sau de pe site.

  13. Adrian D

    Bine ca facultatea a fost acreditata international, desi acreditata nu e tocmai corect spus. Mi-ar fi si jena sa mai ma laud cu asta.

  14. Adrian D

    Si nu stiu cine s-a plans de subiectele practice. COlegii mei care au dat anul trecut au fost foarte multumiti. Poate trebuiau redactate mai atent, dar ca idee era in regula. Si nu mi se pare corect ca modalitatea de sustinere a examenului sa se schimbe, in conditiile in care nici nu se anunta din timp acest lucru. Daca nu se schimba nimic poate mai era de acceptat, dar sa vii cu atat de putin timp inainte si sa spui ca se da altfel, mi se pare chiar aiurea. Lumea se plange ca se schimba mereu examenele elevilor, la licenta de ce sa tot schimbe? Si macar daca se anunta. Se putea decide de la inceputul anului universitar, era altceva.

  15. Andra

    Ati dat pasaje din cartile acestea in asa fel incat imi vine sa le citesc intregi, in loc sa ma chinui, cu doua pagini citite, una sarita, iar vreo 5 care trebuie citite, iar doua sarite…innebunesc!:P

  16. Maria

    „Antonio Momoc said: asa de grav e?”. Ironia subtila a acestei intrebari imi este neclara cand cred ca sunteti constient ca este foarte tarziu pentru toate aceste anunturi.

    Imi mai e neclara structura examenului despre care stiu ceva din auzite de la colegul care a praticipat la consiliul facultatii – nimic oficial pe site.

    Imi este neclara data examenului.

    Imi este neclar de ce trebuie sa intru sa va citesc blogul ca sa aflu la timp bibliografia.

    Imi sunt neclare foarte multe legate de licenta, iar mesajul de pe fjsc.ro, noul fjsc.ro, in sectiunea Licenta este> Page not found.

    Imi este neclar de ce dosarul de acreditare al celei mai recente specializari nu a fost depus la timp.

    Sunt foarte multe neclaritati si as vrea sa cred ca cei are au postat anterior comentarii nu au dreptate. Din pacate, realitatea dovedeste altceva.

  17. elena

    @Maria „Imi este neclar de ce trebuie sa intru sa va citesc blogul ca sa aflu la timp bibliografia.”.. ai fi preferat sa nu stii deloc biblio, indifernt de sursa?

  18. Maria

    @Elena – Nu, mi s-ar fi parut normal sa fie comunciata atat pe site-ul oficial al facultatii, cat si la avizier. Nu mi se pare normala nici toleranta unora privitor la nerespectarea acestor reguli. De ce sa ma multumesc cu faptul ca un singur profesor a publicat bibliografia mai devreme, pe blogul personal, dar, oricum, peste termenul limita, cand este dreptul meu sa o aflu dintr-o sursa oficiala, la momentul respectiv?

    Atat timp cat noi toleram, problemele se perpetueaza.

  19. Antonio Momoc

    @Maria, a doua zi dupa Consiliul FJSC din 1 martie care a stabilit noua structura a examenului, vi se pare „peste termenul limita”? Aceasta bibliografie, impreuna cu subiectele de examen, fusese postata aici inca din 4 februarie.
    Pentru o informare corecta: Bibliografia la disciplina „Marketing politic” s-a aflat pe site-ul fjsc pe tot parcursul anului (cu tot cu variante posibile de subiecte). Doar schimbarile impuse de Consiliul din Martie a facut ca o bibliografie un pic mai detaliata sa fie postata iarasi pe 2 martie aici si trimisa tot atunci spre site-ul fjsc.

    @Andra, evident, e de preferat sa citesti cartile in intregime. Numarul paginilor e precizat astfel pentru ca unii studenti fac de regula un caz din numarul paginilor. Din pacate unii prefera sa citeasca pagini, nu carti:)

  20. Andra

    Din pacate.. s-au adunat mai multe de citit, nu doar marketingul politic! O sa trec pe la biserica sa aprind niste lumanari pt licenta asta!:D Multumesc frumos pt precizari!

  21. Laura

    @ Andra
    Toata lumea va aprinde lumanari la biserica. Asta daca nu cumva vor fi unii, cu nervii mai slabi, care vor aprinde lumanari la usa domnului Coman.

  22. andra

    Laura – :)) La varianta asta nu m-am gandit!:P Asta pentru ca stau bine cu nervii:P

  23. Laura

    @ andra
    Eu nu mai stau bine cu nervii. Din pacate, am trecut de doua ori prin licenta si ma pregatesc pentru a treia tura. Si adevarul este ca daca te-ai pus rau cu un anumit profesor (prin tehnica incercarii de a-i deschide ochii asupra anumitor probleme), nu mai iei in vecii vecilor niciun examen. Doar ca eu am raspunderea propriilor pareri, spre deosebire de unii pareristi care se ascund sub musama cand e sa spuna ceva. Bafta la licenta!

  24. anita

    daca dau pt a 2-a oara licenta, cat va fi taxa? tot 5 mil? si inca ceva: stie careva in ce luna mai exact este licenta?ianuarie sau februarie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *