Blog

Ascensiunea lui Traian Băsescu şi rolul gherilei digitale

Agenţia italiană de ştiri a românilor din diaspora „EuroItalia” mi-a solicitat un interviu despre comunicarea mea de la Universitatea LUISS din Roma despre „Ascensiunea lui Traian Băsescu şi rolul gherilei digitale.” Simona C. Farcaş m-a întrebat dacă „a câştigat Traian Băsescu al doilea mandat datorită voturilor din diasporă sau datorită gherilei digitale.”

Gherila digitală reprezintă astăzi un model de acţiune de comunicare electorală. În 2004, înainte de apariţia Youtube şi a altor site-uri de video-sharing, înainte de era web 2.0 şi a exploziei blogurilor şi a blogosferei româneşti, acţiunea de gherilă digitală a însemnat difuzarea de materialele electorale online prin email, mass-messeges, forumuri. În 2004 am asistat la prima campanie online negativă de succes via gherila digitală. De fapt, iniţial Gherila Digitală era doar o secţiune a site-ului de campanie a cadidatului PD Traian Băsescu la locale şi apoi la generalele din 2004. Opoziţia PSD-PNL a încercat să preia acest model de comunicare şi de acţiune online în 2008 şi 2009, uneori cu succes, alteori cu mai puţin succes.

Dacă a câştigat Traian Băsescu al doilea mandat datorită voturilor din diasporă este o întrebare mult mai grea şi în legătură cu care s-a scris şi s-a comentat îndelung. Cert este că în ţară voturile între primii doi clasaţi în turul al II-lea au fost împărţite pe din două. Au contat mai ales voturile cetăţenilor români din Republica Moldova, dar şi ale românilor care trăiesc în Occident. Probabil că Băsescu a acordat mai multă atenţie campaniei electorale în dispora decât au făcut-o ceilalţi candidaţi, a mimat mai multă preocupare şi a transmis mesaje mai clare românilor din străinătate.

„Este Traian Băsescu un şef de stat european?” este o altă întrebare a Simonei Fărcaş. Citiţi răspunsul meu şi interviul integral pe site-ul Agenţiei EuroItalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *